«Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπου πέρα από την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, πλέον μπαίνει δυναμικά στην ατζέντα και η άμυνα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής του σε Έβρο και Σαμοθράκη -ως επικεφαλής στην περιοχή- στο πλαίσιο των περιοδειών κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
«Βλέπουμε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας -η οποία αποτελεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη- βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο και τον Γερμανό Καγκελάριο. Είναι σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να αντλήσει κοινοτικούς πόρους για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, με τους οποίους θα ενισχυθεί σημαντικά το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ώστε να απελευθερωθούν πόροι προς αξιοποίηση σε άλλους κοινωνικούς σκοπούς», πρόσθεσε.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο εκφραστή των ελληνικών θέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληντουρκικές σχέσεις, ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι «είναι πολύ θετικό ότι από τον Φεβρουάριο δεν υπάρχουν περιστατικά παραβιάσεων, γεγονός με θετικό οικονομικό αντίκρυσμα. Στα μεγάλα ζητήματα προφανώς δεν έχουμε αυταπάτες. Οι έωλες διεκδικήσεις δεν έχουν σταματήσει, κάτι που πρέπει πάντοτε να μας προβληματίζει. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο οπλικών συστημάτων όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους γείτονες είναι θεμιτοί, ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».
Τέλος, για το οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση του προγράμματος, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Το γιγαντιαίο οικιστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση από τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 700 κατοικίες, ενώ στη δεύτερη φάση θα περιλαμβάνονται άλλες 800 κατοικίες σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη μείωση των δαπανών ενοικίασης. Το 15% των κατοικιών θα αξιοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς, για παράδειγμα από γιατρούς ή δασκάλους σε ακριτικές περιοχές».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Πρέπει να έρθει και κατά δω αυτό το όπλο!!
Πάντως αυτό που δεν χωράει ακόμα το μυαλό μου είναι πως γίνεται και οι Ουκρανοί έχουν ακόμα αεροπορία και πως δεν έχουν βαλθεί οι Ρώσοι να χτυπήσουν τις βάσεις που φιλοξενούν τα άρτι αφιχθέντα F-16.
Υπάρχει περίπτωση τα ουκρανικά αεροσκάφη να επιχειρούν από βάσεις εκτός Ουκρανίας ?
Φαίνεται πως μόνο ένας (υπο)τύπος αεροσκάφους στον κόσμο είναι ασύμβατος με κάθε όπλο που δεν υπηρετούσε όταν παρήγετο, το ελληνικό F-16C/D Block 30.
Πράγμα που, προφανώς, δεν παρίσταται πειστικό.
Όταν MiG-29 πρώιμης παραγωγής (Izdeliye 9-12) σε ουκρανική υπηρεσία λαμβάνουν AGM-88B HARM.
Δεν θα σταθώ σε θέματα εναλλακτικών μεθόδων καθοδήγησης, διότι και από τα δικά μας 50άρια ο HARM βάλλεται με “μια ιδέα” μόνο για τη θέση της απειλής από το RWR, και με τα λοιπά να είναι έργο του ερευνητή του πυραύλου. Εξάλλου, μόνο πάρα πολύ εξελιγμένα RHAWS, όπως του F-4G (και των EF-111A, EA-6A/B, F/A-18E/F Hornet) μπορούν να μεταβιβάσουν ακριβέστατα στοιχεία θέσεως της εκπομπής στο βλήμα.
Άρα, δεν αλλάζει κάτι.
Εξάλλου, όσο δεν υπάρχει ένα databus που να διαβιβάζει συντεταγμένες από το α/φ στις SDB στο Block 30, άλλο τόσο δεν υπάρχει στο Su-27. Οπότε, προφανώς δεν αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες των βομβών για πλήγματα ακριβείας σε στόχους ευκαιρίας, αλλά ο συνδυασμός επαρκεί πλήρως για πλήγματα σε γνωστής θέσεως στόχους, των οποίων τις συντεταγμένες έχουν οι SDB. Δεν μιλάμε για αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, εξάλλου, και προσβολής στόχων ευκαιρίας στο πεδίο της μάχης ή στις προσβάσεις προς αυτό, αποστολές που ούτως ή άλλως απαιτούν αεροπορική υπεροχή, και πάλι ακίνδυνες δεν είναι.
Δεν θα άρμοζε ένα άρθρο της
ΠΤΗΣΗ για τα θέματα αυτά; Θα ήμασταν ευγνώμονες, και θα μας διαφώτιζε πολύ. Φαντάζομαι ότι δεν θα έβγαινε σε ένα μέρος, ούτε με λιγότερες από 25.000 λέξεις. “Πιστοποίηση όπλων σε μαχητικά: Παράμετροι δομικές, αεροδυναμικές, αισθητήρων και διαβίβασης δεδομένων”, είναι ο τίτλος. Θα απηύθυνα θερμή παράκληση στον ίδιο τον
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης για κάτι τέτοιο, με παραδείγματα και εφαρμογές από τη χαραυγή των τζετ μέχρι σήμερα. Ελάχιστοι πλην εκείνου θα μπορούσαν να δαμάσουν ένα τέτοιο θέμα, και να φιλτράρουν τις σχετικές πληροφορίες ως προς την ακρίβεια τους.