Συνέντευξη τύπου στον τηλεοπτικό σταθμό ΤV 100 έδωσε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τις αλλαγές στη θητεία και στη συγκρότηση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ.
Ειδικότερα:
-Για το οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «προχωρούμε στην υλοποίηση ενός γιγαντιαίου οικιστικού προγράμματος με την κατασκευή 700 κατοικιών, σε πρώτη φάση, στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αξιοποιώντας παλιές εγκαταστάσεις του υπουργείου για την κατασκευή στρατιωτικών οικημάτων, όπου θα διαμένουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους. Το 15% αυτών των κατοικιών θα αποδίδεται για κοινωνικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα στους γιατρούς και τους δασκάλους, οι οποίοι διορίζονται σε αυτές τις ακριτικές περιοχές. Σε δεύτερη φάση θα επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα με περίπου 800 νέες κατοικίες σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Κρήτη, επιτυγχάνοντας την έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη μείωση των δαπανών ενοικίασης».
– Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία επανέλαβε ότι «σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση. Σκοπός είναι μια πιο στοχευμένη στρατιωτική εκπαίδευση και ταυτόχρονα, η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας, οι οποίες θα αξιοποιούνται στη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία».
– Για την ίδρυση τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ, ανέφερε ότι με τη συγκρότηση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής καθώς και τη σύσταση της «Μονάδας 1864», «θα πετύχουμε την εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής Πληροφορικής, από τη μηχανογράφηση μέχρι την κυβερνοάμυνα και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης. Στόχος είναι το Σεπτέμβριο του 2025 να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τμήμα, ενώ με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων».
– Όσον αφορά στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης της έκτασης του Πάρκου Ανθοκομικής και την αποδέσμευση του στρατοπέδου «Πετροπούλου – ΣΟΑ Αγίας Φωτεινής» για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ο κ. Κεφαλογιάνης ανέφερε ότι «είμαστε επί της αρχής θετικοί όσον αφορά την επέκταση του χρησιδανείου προς τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τις λεπτομέρειες όσον αφορά τη συγκεκριμένη συνεργασία». Διευκρίνισε δε, ότι «για τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή διαμένουν στα Σ.Ο.Α. Αγίας Φωτεινής, έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, για την κατασκευή νέων Σ.Ο.Α. σε άλλο χώρο εντός του ευρύτερου αστικού ιστού, ενώ διεκδικούμε ένα κονδύλι ύψους περίπου 500.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου μέχρι την κατασκευή των νέων Σ.Ο.Α.. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών και θα τολμήσω να πω ότι εντός του 2024 θα δρομολογηθούν οι οριστικές εξελίξεις, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλαση στο συγκεκριμένο χώρο».
– Τέλος, για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α’» με σκοπό την κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι «πρόθεσή μας, ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω των φορέων που εποπτεύουμε, είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο προς όφελος των στελεχών, αλλά βεβαίως και προς όφελος της κοινωνίας. Το νοσοκομείο αυτό θεωρώ πως είναι όνειρο όλων των Θεσσαλονικέων, αλλά και εν γένει των Βορειοελλαδιτών. Θα αποτελεί ένα νοσοκομείο κόσμημα για τα Βαλκάνια, αλλά κυρίως καθιστά και τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο εξελίξεων όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη».