Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Alexander Grushko, συναντήθηκε στις 18/1 με τον Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα στην οποία και οι δύο πλευρές επιβεβαιώσαμε την πρόθεσή μας να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές -και ιστορικά καλές- διμερείς μας σχέσεις και στο οικονομικό και στο πολιτικό επίπεδο. Κουβεντιάσαμε διάφορα θέματα διμερή και περιφερειακά και επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Στην ανάγκη να λύνονται οι διαφορές με τον διάλογο και σεβασμό της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των χωρών. Συζητήσαμε αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα. Πρόκειται να γίνει η επόμενη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. Συμφωνήσαμε να οργανωθεί καλά, να έχουμε ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών μέχρι τότε, ούτως ώστε να αποβεί αμοιβαία παραγωγική. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και σε επίπεδο υπουργείων. Υποβάλαμε ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης, ώστε οι επόμενες κινήσεις μας να είναι προγραμματισμένες και ουσιαστικές».
Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των “ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων”, αν και η “σπόντα” περί “… μη ανάμειξης στα εσωτερικά των χωρών”, αφενός φανερώνει την προσήλωση της ελληνικής πλευράς στον ισχυρισμό πως το Κρεμλίνο επιχείρησε να ανακατευτεί σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας, αφετέρου, σίγουρα δεν ευχαρίστησε την ρωσική πλευρά.
Από πλευράς Ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την συνάντηση των δυο αξιωματούχων, γεγονός που ίσως σχετίζεται με την σθεναρή θέση της Ελλάδας, περί ρωσικής ανάμειξης.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Grushko, δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Οι (δυο) πλευρές συζήτησαν τα κυριότερα διεθνή ζητήματα, καθώς και ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των σχεδίων των ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη συνθήκη INF. Το ζήτημα αυτό έχει σοβαρή ευρωπαϊκή διάσταση και μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα από τη συζήτησή μας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της Συνθήκης INF. Επίσης, συζητήσαμε την κατάσταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δικαιώματά μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης“.
Είναι προφανές από τα ανωτέρω, πως οι δυο πλευρές δεν ασχολήθηκαν (ή τουλάχιστον δεν είπαν κάτι δημόσια), με τα θέματα που αποτελούν πραγματικά προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Πέρα από το πολύ σοβαρό ζήτημα της ανάμειξης της Ρωσίας σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, δεν φαίνεται να έγινε αναφορά στην ρωσοτουρκική φιλία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας (βλέπε αγορά S-400), ή ακόμη περισσότερο, στον αγωγό EastMed, ο οποίος αποτελεί μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της Ρωσίας, δεδομένου ότι θα επιτρέψει την εν μέρει την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας.