31.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕυρώπη: Καταιγίδα πολεμικών ναυπηγήσεων, η Ελλάδα ξεχωρίζει αλλά για ποιο λόγο;

Ευρώπη: Καταιγίδα πολεμικών ναυπηγήσεων, η Ελλάδα ξεχωρίζει αλλά για ποιο λόγο;

- Advertisement -

Ίσως είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον μεταπολεμικά, που έχουμε στην Ευρώπη τέτοιο καταιγισμό ναυπηγήσεων μεγάλων πολεμικών πλοίων. Καθώς δεκάδες προγράμματα τρέχουν ταυτόχρονα με σχεδόν όλες τις παράλιες χώρες της ηπείρου μας να «χτίζουν» πλοία, από φρεγάτες, υποβρύχια, αποβατικά σκάφη, ναρκοθηρευτικά και ότι άλλο.

Ειδικά οι φρεγάτες όμως, έχουν την τιμητική τους καθώς για τα δικά μας μέτρα αυτό είναι το κύριο σκάφος ναυτικού πολέμου, με πολύ λιγότερες χώρες να έχουν την ικανότητα να «ανέβουν κατηγορία», πηγαίνοντας σε αντιτορπιλικά και καταδρομικά, πόσο μάλλον σε αεροπλανοφόρα. Ας δούμε όμως συνοπτικά ποια κύρια προγράμματα ναυπηγήσεων τρέχουν (σε διάφορα στάδια, είτε κατασκευής, είτε προετοιμασίας) αυτή τη στιγμή στην ήπειρο μας:

 • Γαλλία: 5 φρεγάτες FDI (σε δύο φάσεις), στα ναυπηγεία της Naval Group. Κατασκευάζονται ακόμη 4 πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Suffren, 3 μεγάλα σκάφη εφοδιασμού BRF, ενώ εξελίσσεται σχεδιαστικά το μεγάλο πρόγραμμα του νέου αεροπλανοφόρου PANG, όπως και εκείνο για 3 νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων SNLE 3G. Ακόμη προβλέπονται 6 ναρκοθηρευτικά από το πρόγραμμα SLAMF.
 • Ελλάδα: 3 φρεγάτες FDI HN, στα ναυπηγεία της Naval Group. Σε διαπραγμάτευση πρόγραμμα 3 κορβετών.
 • Γερμανία: 4 φρεγάτες F126 (option για +2), με διαχείριση της Damen αλλά κατασκευή στα γερμανικά ναυπηγεία B+V, Lursen και German Naval Yards. Επίσης σε κοινό πρόγραμμα με την Νορβηγία 6 υποβρύχια (2 για Γερμανία) Type 212CD. H κατασκευή θα γίνει κυρίως στην Γερμανία στα ναυπηγεία της TKMS αλλά κάποια τμήματα θα έρθουν από τη Νορβηγία. Ακόμη 3 σκάφη γενικής υποστήριξης Type 424 και 3 ηλεκτρονικής παρακολούθησης Type 423. Σε επόμενο χρόνο μελετώνται 6 φρεγάτες F127, ενώ αναζητείται νέο σχέδιο κορβέτας για μεγάλο αριθμό σκαφών.
 • Βρετανία: Χτίζονται 5 φρεγάτες Type 31 στα ναυπηγεία της Babcock στη Σκωτία και 8 φρεγάτες Type 26 στα ναυπηγεία της BAE Systems στην Σκωτία. Επίσης 2 πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Astute και 4 (βαλλιστικών πυραύλων) κλάσης Dreadnought. Ακόμη 3 πλοία υποστήριξης και 4 ναρκοθηρευτικά κλάσης Castle.
 • Ισπανία: 5 φρεγάτες F110 στα ναυπηγεία της Νavantia και 3 υποβρύχια κλάσης S-80. Ακόμη ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, κλάσης Poseidon.
 • Ιταλία: 2 φρεγάτες PPA, αλλά και 2 υποβρύχια U212 NFS στα ναυπηγεία της Fincantieri. Προοπτική για 2 ακόμη υποβρύχια και 2 αντιτορπιλικά DDX των 10.000 τόνων, μέχρι τις αρχές του 2030. Στο τραπέζι και αναβαθμισμένες νέες φρεγάτες FREMM/Bergamini, όπως και 3 σκάφη υποστήριξης αποβάσεων.
 • Βέλγιο- Ολλανδία: Κοινό πρόγραμμα για 4 φρεγάτες ASWF (2 κάθε χώρα) στα ναυπηγεία της Damen στην Ολλανδία. Επίσης τρέχει κοινό πρόγραμμα για 12 ναρκοθηρευτικά (6 κάθε χώρα) με κατασκευή τους στη Γαλλία, στα ναυπηγεία Piriou και Kership.
 • Ουκρανία: 2 κορβέτες κλάσης Ada στην Τουρκία, με πιθανή την επέκταση για ακόμη 2.
 • Φινλανδία: 4 φρεγάτες Pohjanmaa στα ναυπηγεία Rauma.
 • Νορβηγία: Τα 4 υποβρύχια Type 2012CD που ήδη αναφέραμε.
 • Σουηδία: Ετοιμάζει το χτίσιμο 4 νέων κορβετών Lulea.
 • Βουλγαρία: 2 κορβέτες MMPV 90 στα ναυπηγεία της MTG Dolphin.
 • Ρουμανία: Αναζητά 4 κορβέτες, ίσως τις πάρει από το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας.
 • Πορτογαλία: Σχεδιάζει 6 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης κλάσης Viana do Castelo, στα τοπικά ναυπηγεία West Sea.
 • Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα: Στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας με πιθανές παραγγελίες 8 πλοία για την Ιταλία, από 6 για Γαλλία και Ισπανία. Πιθανή εδώ συμμετοχή Κροατίας και Δανίας.

Τα παραπάνω είναι προφανώς τα κύρια προγράμματα με πάνω από 120 πλοία συν τις προοπτικές τους. Δεν έχουμε συμπεριλάβει τη Ρωσική παραγωγή που είναι από μόνη της τεράστιο κεφάλαιο, ούτε βέβαια μικρά σκάφη, ειδικών δυνάμεων, μικρά αποβατικά, βοηθητικά, Λιμενικού-Ακτοφυλακής στα οποία επίσης υπάρχει υπερένταση. Δεν προσθέτουμε προγράμματα αναβάθμισης μέσης ζωής και συναφή, επίσης ένας άλλος κλάδος δραστηριότητας.

Στα παραπάνω ας αθροίσουμε τις τουρκικές ναυπηγήσεις που εξελίσσονται εγχώρια: Δηλαδή τις 3 φρεγάτες Istanbul, τα 4 υποβρύχια Type 214TN (άλλα 2 έχουν ήδη καθελκυστεί), τα δύο περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης κλάσης Hisar (ουσιαστικά κορβέτες, με στόχο να φθάσουν τα 10), το σχέδιο νέων πυραυλακάτων, την πρόθεση για 4 αντιτορπιλικά TF-2000, νέα πλοία γενικής υποστήριξης κ.λπ.

Συνολικά μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό ναυπηγικό οργασμό εκατοντάδων χιλιάδων τόνων, που γίνεται είτε αυτόνομα είτε συνεργατικά και με νέες σχεδιάσεις με πολλές καινοτομίες. Καθώς όλα τα παραπάνω σκάφη περιλαμβάνουν αναβαθμισμένα ή νέα όπλα και ηλεκτρονικά, προβλέψεις για χαμηλή παρατηρησιμότητα, πολλές επιλογές ισχύος (ντίζελ, ηλεκτρική, αεριοστρόβιλοι), αυτοματισμούς, ψηφιακά κέντρα διοίκησης κ.λπ. Και κάνει μεγάλη εντύπωση πως χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία, αλλά πλέον και η Γερμανία, στην πράξη δημιουργούν νέο Ναυτικό (η Βρετανία με τα 2 νέα αεροπλανοφόρα που έχει παραλάβει, η Ιταλία με τα μεγάλα ελικοπτεροφόρα της, η Γερμανία που σχεδιάζει 2 κλάσεις φρεγατών μέσα σε μια δεκαετία).

Η ελληνική -αρνητική- ιδιαιτερότητα

Στον τίτλο του άρθρου μας όμως, έχουμε «ξεχωρίσει» την Ελλάδα. Και υποθέτουμε πως ο παρατηρητικός αναγνώστης ήδη έχει καταλάβει το πως διαχωρίζεται η χώρα μας, δυστυχώς αρνητικά: Καθώς είμαστε ουσιαστικά η μοναδική ευρωπαϊκή που κατασκευάζει πολεμικά πλοία εκτός εδάφους της (υπάρχει και η Ουκρανία αλλά είναι ειδικό ζήτημα). Και με μικρή συμμετοχή τοπικών εταιριών στο πρόγραμμα των FDI HN και με γενικό τον προβληματισμό τι θα γίνει με το πρόγραμμα κορβετών, που ευτυχώς περιλαμβάνει απαίτηση για εθνική ναυπήγηση τουλάχιστον 2 σκαφών.

Το θέμα βέβαια το ξέρουμε ήδη, για την υστέρηση του δικού μας ναυπηγικού τομέα, που μας οδήγησε, μαζί με την ανάγκη για γρήγορη απόδοση πλοίων, σε μια τέτοια επιλογή. Αλλά είναι άλλο να το βλέπεις περιορισμένα και πολύ διαφορετικό όταν αντικρύζεις όλη την ευρωπαϊκή εικόνα ναυπηγήσεων, που έχει «σπάσει τα φρένα» και υποθέτουμε θα επεκταθεί κι άλλο. Μιας και οι απαιτήσεις επανεξοπλισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μεγάλες και τα προγράμματα που αναφέραμε είναι ήδη αποφασισμένα και δρομολογημένα εδώ και χρόνια.

Τι θέλουμε να πούμε: Πως στο παραπάνω σκηνικό, αν είχαμε έστω ένα μεγάλο ναυπηγείο λειτουργικό σήμερα, και θα μπορούσαμε να πετύχουμε εδώ χτίσιμο νέων πολεμικών σκαφών μας, αλλά και πιθανά να πάρουμε κάποιο ευρωπαϊκό κομμάτι ως υποεργολάβοι. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλες τις σχετικές με τα ναυπηγεία βιομηχανίες, π.χ. γεννητριών, αντλιών, σωληνώσεων, καλωδιώσεων, ηλεκτρονικών, ψυκτικών συστημάτων, συστημάτων μετάδοσης, κονσολών χειρισμού, βιομηχανικών αυτοματισμών, κινητήρων και ότι άλλο. Κι όμως σε όλα αυτά παραμένουμε εκτός, ή με ένα ελάχιστο «πάτημα».

Ναυπηγεία ιδιωτικά με το κράτος χορηγό

Ταυτόχρονα συνεχίζεται στη χώρα μας η γνωστή εδώ και χρόνια έμμεση επιδότηση των δύο μεγάλων ναυπηγείων, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, από το Πολεμικό Ναυτικό, ως προσπάθεια να διατηρηθούν αυτές οι ειδικές θέσεις εργασίας, αλλά -να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας- και για αποσοβηθεί αναταραχή στην τοπική κοινωνία της δυτικής Αττικής που έχει εδώ και χρόνια πληγεί σοβαρότατα από την ανεργία και να μην υπάρξει πολιτικό κόστος και αντιδράσεις. Κι αυτό από πολλές κυβερνήσεις.

Έτσι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), στο τέλος Ιουλίου πέρασε στη Βουλή, στο νόμο 5045/2023 παράταση παλαιότερου νόμου (του 4258/2014), για τη συνέχιση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 για «υποστήριξη συντήρησης και υποστήριξης πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων του ΠΝ». Για να το απλοποιήσουμε, το Πολεμικό Ναυτικό θα πληρώσει τους μισθούς εργαζομένων στα Ναυπηγεία, εργαζόμενων εκτός ναυπηγείων, ακόμη και κάποιων που είναι συνταξιούχοι ή έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη καθώς κρίνονται απαραίτητοι, από την 1 Ιουλίου τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για 3 μήνες. Το κόστος; 13 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 600 άτομα μαζί με τα λειτουργικά συντήρησης υποδομών, προμήθεια υλικών κ.λπ. Η τροποποίηση αυτή είναι συνέχεια προηγουμένων εδώ και χρόνια, που κάνουν το ίδιο.

Εντωμεταξύ τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παραμένουν ακόμη με αρκετές εκκρεμότητες μέχρι την πλήρη απόδοση τους στον εφοπλιστή κ. Γεώργιο Προκοπίου. Πάντως τα θετικά νέα είναι -όπως έχουμε γράψει- η συμφωνία με τη γαλλική Naval Group για την κατασκευή εκεί των κορβετών Gowind (εφόσον επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό), όπως και μια πιο πρόσφατη συμφωνία/μνημόνιο με τη γερμανική TKMS για την εκεί αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων «Παπανικολής», όπως και έργων συντήρησης τους. Η TKMS βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις με το Ναυτικό για το έργο των ΜΕΚΟ, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί σύμβαση.

Συμφωνία συνεργασίας Ναυπηγείων Σκαραμαγκά-TKMS για ΜΕΚΟ και υποβρύχια

Περνώντας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία έχουν ξαναμπεί σε εμπορική δραστηριότητα και έχουν ήδη αρκετά πλοία για επισκευές, παρατηρούμε και εδώ την ίδια πρακτική κρατικής ενίσχυσης. Έτσι στα τέλη Ιουλίου εγκρίθηκε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με την οποία θα δαπανηθούν 4,65 εκατ. ευρώ για πληρωμές των κάπου 600 εργαζομένων στα Ναυπηγεία για την «εκτέλεση επισκευαστικών έργων στις πυραυλακάτους «Ρουσσέν» του Πολεμικού Ναυτικού όπως και την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος ναυπήγησης της ΤΠΚ «Βλαχάκος»». Και εδώ, έχουμε στην πράξη τις πληρωμές των εργαζομένων για το τρίμηνο, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, όπως και γίνεται εδώ και 11 χρόνια με συνεχείς σχετικές ρυθμίσεις.

Η νομοθετική αυτή πρακτική δεν πρέπει να μας εκπλήττει ως προς τη μεθοδολογία της. Ουσιαστικά πάνω σε παλαιές συμβάσεις των δύο ναυπηγείων…

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

53 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
53 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Με €2 δις το ΠΝ μπορεί να αποκτήσει 8 αξιόμαχα πλοία πριν το 2030

Χτυπάμε ανοικτές πόρτες, όταν λέμε πως το ΠΝ βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του. Καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύψους 5,5 δις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουλίου 1789: Άλωση της Βαστίλης, το σύμβολο...

3
Σε μια δραματική και πολυαίμακτη κίνηση στο πρελούδιο της Γαλλικής Επανάστασης, ο λαός του Παρισιού κινούμενος από επαναστατικό οίστρο καταλαμβάνει το φρούριο της Βαστίλης....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Με €2 δις το ΠΝ μπορεί να αποκτήσει 8 αξιόμαχα πλοία πριν το 2030

Χτυπάμε ανοικτές πόρτες, όταν λέμε πως το ΠΝ βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του. Καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύψους 5,5 δις...

Έτοιμη η νατοϊκή αντιβαλλιστική εγκατάσταση Aegis Ashore στην Πολωνία

Ένα έργο που είχε από την ανακοίνωση εγκατάστασης του στη Πολωνία, προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις με την Ρωσία, είναι πλέον έτοιμο επιχειρησιακά. Πρόκειται...

Ρωσία: Κατέλαβε το χωριό Ουροζάινε στην περιοχή του Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Ουροζάινε στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μία σημερινή ανακοίνωση του...