Στην έντονη φημολογία των ημερών για τουρκικό αίτημα αγοράς 40 μαχητικών F-16 Viper και αναβάθμισης ακόμη 80, –πληροφορία που η ΠΤΗΣΗ δεν αναδημοσίευσε καθώς οι δικές μας πηγές, σε Ελλάδα και κυρίως εξωτερικό, δεν μπορούσαν να την επιβεβαιώσουν- είχαμε σήμερα την πρώτη ουσιαστική εξέλιξη. Συγκεκριμένα ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ πως βασικός στόχος της χώρας του παραμένει η επιστροφή στο πρόγραμμα αγοράς των F-35, στο οποίο η Τουρκία είχε και προσφέρει μεγάλη προκαταβολή αλλά και είχε ξεκινήσει να παράγει αρκετά συστήματα του αεροσκάφους, έχοντας κάνει και αρχική παραγγελία. Από το πρόγραμμα αυτό όμως εκδιώχθηκε “παράνομα και αντιπαραγωγικά” όπως είπε.
Ο Καλίν λοιπόν είπε πως αν δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση της προμήθειας F-35, τότε ως εναλλακτική θα εξεταστεί και η ενίσχυση αλλά και η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F-16, και πως όταν διευκρινιστούν οι σχετικές προυποθέσεις θα παρθεί μια τελική απόφαση. Ο ίδιος τόνισε (όπως έχει κάνει και ο Ερντογάν) πως η Τουρκία έχει εκταμιεύσει 1,4 δις δολάρια για την ανάπτυξη των F-35 τα οποία διεκδικεί. Και πως το όλο θέμα μαζί με το σύνολο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα το θέσει ο Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν, στην επικείμενη συνάντηση τους στην σύνοδο των G20 που θα γίνει στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου.
Ο Καλίν πάντως δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή αίτημα για προμήθεια 40 μαχητικών F-16, αλλά παρέμεινε να χαρακτηρίζει το όλο ζήτημα ως μια από τις εναλλακτικές που έχει η Τουρκία για την Αεροπορία της, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εγχώρια ανάπτυξη λύσεων στην οποία “έχουμε κάνει τεράστια άλματα” όπως είπε (αναφερόμενος προφανώς στα προγράμματα περί νέου τουρκικού μαχητικού και μη επανδρωμένου συνοδευτικού).
Γενικότερα ο ίδιος χαρακτήρισε τα εμπάργκο που υφίσταται η Τουρκία ως μια αποτυχημένη και παράλογη πρακτική. Και πως η εφαρμογή τους, όπως από το Αμερικανικό Κογκρέσο, είναι παράνομη και χωρίς αιτιολογία. «Αν κάποιος δεν βλέπει την στρατηγική σημασία της Τουρκίας, τότε αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από στρατηγική τύφλωση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.
Μιλώντας για την αμερικανική στάση ο Καλίν επέμενε πως η Ουάσιγκτον πρέπει να μπλοκάρει τις δραστηριότητες των Γκιουλενιστών που είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ, όπως και να σταματήσει τη στήριξη που δίνει στους Κούρδους της Συρίας. Έτσι φαίνεται πως η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν θα είναι κρίσιμη με την Τουρκία να προσέρχεται επιθετικά με «πακέτο» απαιτήσεων και διεκδικήσεων, με την υπόθεση των F-16 (όπως τουλάχιστον δηλώνει ο Καλίν) μια από τις πολλές «οψιόν».