Σαν σήμερα έλαβε χώρα ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου στον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ, η σφαγή των Καλαβρύτων ως αντίποινα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής σε πολεμική δράση ανταρτών.
Η Σφαγή των Καλαβρύτων – 13 Δεκεμβρίου 1943
75 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε σχεδόν όλος ο αντρικός πληθυσμός από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλάβρυτα». Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη σφαγή στα Καλάβρυτα, που υπήρξε από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το αφιέρωμα του 1988 ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://archive.ert.gr/26790/#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video
Gepostet von ΕΡΤ Αρχείο am Montag, 10. Dezember 2018
Με την σημερινή αφορμή πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που έκανε και σχετική δήλωση:
«Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
Σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό Τόπο, στα Καλάβρυτα, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσ’ από βάρβαρη σφαγή και ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Τιμούμε σήμερα ευλαβικά την Ιερή Μνήμη των τραγικών Θυμάτων αυτής της θηριωδίας. Και συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της Θυσίας τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σε όλο τον Κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά.
Και στην Μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, πρέπει να μην παραβλέπουμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά -και δυστυχώς- συνεχιστές αυτής της θηριωδίας και της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει λοιπόν να μην επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.»
Ένα σύντομο ιστορικό αφιέρωμα για τη συγκεκριμένη ναζιστική θηριωδία:
75 χρόνια από τη σφαγή των Ναζί στα μαρτυρικά Καλάβρυτα
Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συντελέστηκε σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου του 1943
Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων. Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συντελέστηκε σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου του 1943 , σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.
Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta») ήταν αντίποινα μετά την ήττα των Γερμανών από τον ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπίνης (20 Οκτωβρίου 1943) και είχε στόχο την περικύκλωση των ανταρτών στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων και την εξόντωσή τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών, που έδρευε στην Πελοπόννησο και είχε επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ (1898-1954).
Οι γερμανικές δυνάμεις από τις 4 Δεκεμβρίου συνέρρεαν στην περιοχή καίγοντας χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκοτώνοντας άοπλους πολίτες απ’ όπου περνούσαν.
Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Αφού καθησύχασαν τους κατοίκους ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών ζήτησαν από όσους είχαν εγκαταλείψει την πόλη να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το πρωί συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο.
Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς.
Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.
Έκαψαν όλα τα σπίτια των Καλαβρυτινών. Τα γυναικόπαιδα, σώθηκαν χάρη στον Αυστριακό στρατιώτη, που είχε ανατεθεί η φύλαξή τους και άνοιξε την είσοδο του σχολείου. Καδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.
Στην «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές. Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη. Ο στρατηγός Λε Ζουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1954, ο Εμπερσμπέργκερ σκοτώθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972, σε ηλικία 67 ετών.
Μόνο ο κατοχικός στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδας, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι (1885-1965), καταδικάσθηκε το 1948 σε κάθειρξη 15 ετών από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης για όλα τα εγκλήματα πολέμου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, αλλά μετά από τρία χρόνια αφέθηκε ελεύθερος. Στις 18 Απριλίου του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου (1931-2006), επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία. Εντούτοις, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.
Διαβάστε την συνέχεια στον ιστότοπο της Αυγής.