Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια επιθεώρηση της εξέλιξης των έργων που γίνονται στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας και στην 120η Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος. Η ομιλία του διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Βαγενά ήταν εξαιρετική. Πλήθος επισήμων βρέθηκαν στην Καλαμάτα. Ανάμεσα τους πολλοί βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Βασίλειος Καπέλιος, ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μachlis Bezhalel, o ακόλουθος Άμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Συνταγματάρχης Tal Wollenberg, ο διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Ταξίαρχος Ιωάννης Μπούρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας (SIBAT), Ταξίαρχος ε.α Γιαΐρ Κουλάς, ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Εντούτοις, όλοι έμειναν στην μη έλευση του ισραηλινού υπουργού Αμύνης Μπένυ Γκαντζ.
Θεωρητικά, στην εκδήλωση θα παρευρίσκονταν οι δύο υπουργοί Ελλάδος και Ισραήλ. Όμως ο Ισραηλινός δεν μπορούσε, για λόγους που έχουν να κάνουν με το υπουργείο του. Ε, το τι ακούστηκε από εκεί και πέρα, είναι απίστευτο! Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορήθηκε λόγω της “σύσφιξης” των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Το άλμα λογικής είναι πλέον σε άλλα επίπεδα!
ΑΠΟΨΗ: Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν με Β-52 την Άγκυρα, στην Ελλάδα θα συζητάμε περί SM-2…
Η σύσφιξη, ή σωστότερη, η εκ νέου σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, είναι περισσότερο ανακάλυψη του τουρκικού τύπου, και κάποιων ιστοσελίδων της Ελλάδας (με μερικές να κάνουν και υποτίθεται ειδική “κάλυψη” των θεμάτων άμυνας και εξωτερικής πολιτικής). Διότι στο Ισραήλ, έχουν πλήρη άγνοια ότι ξαναγίνονται σύμμαχοι με την Τουρκία.
Έτσι, εγχώριες σελίδες, και λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων, άρχισαν να μιλούν για “τη μεγάλη στροφή του Ισραήλ προς την Τουρκία”, για “πούλημα της Ελλάδας λίγο πριν την επίσκεψη στην Τουρκία” κι άλλα ωραία.
Τι πραγματικά συμβαίνει; τίποτα από όλα αυτά. Το Ισραήλ ναι, μιλάει ξανά με την Τουρκία, κι εμείς μιλάμε π.χ. με το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Η χώρα μας δε κερδίζει πολλά από τις συνεργασίες με το Κατάρ και τους Αζέρους, μεταφέροντας αέριο προς την Ευρώπη. Μεγάλος ενεργειακός όμιλος της χώρας υπέγραψε μάλιστα συμφωνία με το Κατάρ. Κανένα όμως τουρκικό μέσο δεν έγραψε “μας πούλησαν οι Καταριανοί”. Απλά στην Τουρκία δεν έχουν αναγάγει την αντεθνική προπαγάνδα σε ολυμπιακό άθλημα, όπως γίνεται στην Ελλάδα.
Την απάντηση της έδωσε την ίδια μέρα ο ίδιος ο ΥΕΘΑ του Ισραήλ. Η ΠΤΗΣΗ ήταν η πρώτη που ανέβασε το βίντεο με τις δηλώσεις Γκάντζ:
H επίσημη δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας @gantzbe για την εξέλιξη των εργασιών στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Καλαμάτας που υλοποιεί η @ElbitSystemsLtd με την @HAFspokesperson. Ξεκάθαρες κουβέντες. Ελλάδα-Ισραήλ Φίλοι και Σύμμαχοι. H ΠΑ προχωρά @IsraelinGreece pic.twitter.com/THT1Lu01yw
— Flight (ΠΤΗΣΗ) (@PtisiMagazine) October 21, 2022
Κάποιοι βέβαια δεν το δέχτηκαν, μην ξεχνάμε πως είμαστε η χώρα του “και ποιος μου λέει εμένα ότι…” Συνεπώς, καθώς τα δυο άκρα συγκλίνουν πάντα στη ρητορική εναντίον του Ισραήλ, ήταν εύκολα να μην “πειστούν” κάποιοι, και να θεωρήσουν πως σώνει και καλά, το να μην έρθει ο ισραηλινός ΥΕΘΑ είναι “εχθρική ενέργεια”. Ξαναγράφουμε πως στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elbit Systems αλλά και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας (η αντίστοιχη ΓΔΑΕΕ του Ισραήλ).
Έτσι, ο Γκαντζ έκανε νέα ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στα ελληνικά (!) για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.
Χθες ολοκλήρωσα μια κλήση με τον φίλο και συνεργάτη μου, Υπουργό @npanagioto, σχετικά με τη Διεθνή Αεροπορική Σχολή Πτήσεων στην Καλαμάτα, που εγκαινιάστηκε χθες.
— בני גנץ – Benny Gantz (@gantzbe) October 22, 2022
Νομίζουμε πως δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο. Όσοι δεν πείστηκαν, απλά δεν θέλουν να πειστούν. Η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ έχει χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια, και την συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις και των δυο χωρών. Και η πρόσφατη μερική αναθέρμανση της επικοινωνίας Τουρκίας-Ισραήλ δεν είναι καθόλου δείγμα ουσιαστικής επαναπροσέγγισης, ειδικά με τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Τουρκίας (με την ισλαμική στροφή της) όσο και στον περίγυρο της, με την τουρκική παρέμβαση στη Συρία, αλλά και την στήριξη που έχει κάνει τόσο χρόνια σε ισλαμικές οργανώσεις όπως η Χαμάς. Τι προσπαθούν τώρα να πετύχουν κάποιοι, εκτός από το να προωθούν την τουρκική προπαγάνδα;