Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστή η είδηση της εξαγωγής του όπλου μακρού πλήγματος JSM στην Ιαπωνία.
Το JSM κατασκευάζεται από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg, σε συνεργασία με την Raytheon, και προορίζεται κυρίως για την καταστροφή ναυτικών στόχων, αλλά επιπλέον και στόχων που βρίσκονται στην ξηρά. Το JSM μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από το μαχητικό F-35, ένα αόρατο στα εχθρικά ραντάρ μαχητικό που αγοράζει η Ιαπωνία. Έτσι, το γεγονός ότι η Ιαπωνία αποκτά για πρώτη φορά μετά τον Β’ Π.Π. ένα όπλο που μπορεί να πλήξει χερσαίους στόχους από ασφαλή απόσταση, μαζί με τη δυνητική χρήση του από ένα κατ’ εξοχήν αεροσκάφος κρούσης, σημαίνει την αρχή μιας νέας ιαπωνικής στρατιωτικής πολιτικής.
Η Ιαπωνία θα εξοπλίσει το μαχητικό F-35 με τον πύραυλο JSM της Kongsberg
Όπως αναλύει το “The Drive”, τη συγκεκριμένη στροφή προοιωνίζει και η απόφαση ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών F-35B στα υβριδικά αεροπλανοφόρα κλάσης Izumo. Κάθε F-35 μπορεί να μεταφέρει το νορβηγικό όπλο μακρού πλήγματος εσωτερικά, χωρίς να επηρεάζεται το RCS του αεροσκάφους, θέτοντας υπό στόχευση ηπειρωτικές ή θαλάσσιες περιοχές που απέχουν τουλάχιστον 150mi από το έσχατο όριο της ακτίνας δράσης του μαχητικού (εκτιμάται σε 600mi). Θεωρητικά μέσα στο βεληνεκές του συνδυασμού F-35/JSM είναι το Πεκίνο, το Χονκ Κόνγκ, η Βόρεια Κορέα ή ρωσικές περιοχές του Ειρηνικού, εφόσον αναπτυχθούν σε ασφαλή απόσταση τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα. Η απόσταση θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη διαμόρφωση πτήσης του JSM, φθάνοντας ακόμη και τα 1.000mi από τη θέση εξόρμησης των F-35.
Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει ότι εξετάζει την μετατροπή των «αντιτορπιλικών» Izumo σε αεροπλανοφόρα
Το JSM μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στις παραδοσιακές αποστολές ναυτικής κρούσης, αποστολές που έχουν ιεραρχηθεί πολύ ψηλά στο ρόλο λειτουργίας της αεροπορίας της Ιαπωνίας. Για τις ίδιες αποστολές αναπτύσσεται ο υπερηχητικός εγχώριος πύραυλος ASM-3, που θα εξοπλίσει το F-2, ενώ διατίθεται ήδη ο αμερικανικός AGM-84 Harpoon για το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-1. Απομένει η προμήθεια του αμερικανικού JAASM-ER για το F-15J, ενός ακόμη όπλου μακρού πλήγματος, ή η πιστοποίηση του JSM στον ιαπωνικό “Αετό”.