Ο αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί τηλεδιάσκεψη για τη δημοκρατία προσκαλώντας 110 κράτη από όλο τον κόσμο, με την Ταϊβάν να βρίσκεται στο σχετικό κατάλογο αλλά το Πεκίνο όχι, γεγονός που ήδη εγείρει έντονες αντιδράσεις από την κινεζική πλευρά.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές από την είσόδό του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιανουάριο ότι η μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίας και τα αυταρχικά καθεστώτα, τη Ρωσία – η οποία επίσης δεν έχει προσληθεί – και την Κίνα, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.
Η «σύνοδος για την δημοκρατία» αποτελεί την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του Τζο Μπάιντεν. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη φάση με την δια ζώσης συμμετοχή, θα διεξαχθεί ένα χρόνο αργότερα.
Έντονη αντίδραση της Κίνας για την πρόσκληση της Ταϊβάν
Η Κίνα εκφράζει την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής για την δημοκρατία.
«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τζάο Λιτζιάν.
Η Ταϊβάν από την πλευρά της ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της θα της δώσει την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες για το θέμα της δημοκρατίας στην διεθνή σκηνή.
«Χάρη στην σύνοδο αυτή, η Ταϊβάν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία της επιτυχίας της στην δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στην Ταϊπέι.