Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1886, παραδόθηκε στον υπολοχαγό Τσαρλς Γκέιτγουντ, ο διάσημος Ινδιάνος πολεμιστής Τζερόνιμο. Το πραγματικό ινδιάνικο όνομά του ήταν Gokhlä yeh.
Ο Τζερόνιμο ήταν ένας σημαντικός φύλαρχος της φυλής των ινδιάνων Απάτσι της Βόρειας Αμερικής κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Από το 1850 έως το 1886 ο Τζερονίμο ηγήθηκε της τελευταίας γενικευμένης και συντονισμένης προσπάθειας για προβολή αντίστασης στις στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που τους θεωρούσαν ως κατακτητές κι εισβολείς στις πατρογονικές τους εκτάσεις.
Οι παρατεταμένες αυτές επιχειρήσεις, αρκετές εν μέσω του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, ακολούθησαν μετά τον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό το 1948 με αρκετές διακυμάνσεις. Με την παράδοση του Τζερόνιμο, η περίοδος αυτή έφτασε στην λήξη της με τους αυτόχθονες κατοίκους της Βόρειας Αμερικής να μην μπορέσουν ποτέ ξανά να προβάλλουν ένοπλη αντίσταση. Ο αμερικανικός Στρατός ποτέ ξανά δεν θα καλούνταν να πολεμήσει στο εσωτερικό της χώρας.
Συγκεκριμένα, το 1886, μετά από έντονη καταδίωξη στις συνοριακή γραμμή με το Μεξικό, από αμερικανικές δυνάμεις, ο Τζερόνιμο παραδόθηκε επίσημα. Ο αξιωματικός στον οποίο παραδόθηκε ήταν ο υπολοχαγός Τσαρλς Μπέαρ Γκέιτγουντ, απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ ο οποίος όμως είχε ζήσει και πολεμήσει μαζί με ινδιάνους Απάτσι και Νάβαχο κατά την διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου κι ήξερε την διάλεκτο τους, έτσι ήταν ο πλέον κατάλληλος να τον πείσει να παραδώσει τα όπλα.
Από την αρχή του αμερικανικού εποικισμού από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά και μετά την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί και εξοντώθηκαν μαζικά και βάναυσα όταν αυτό ήταν δυνατόν με προφανές αποτέλεσμα τις μόνιμες εξεγέρσεις των πληθυσμών τους κι ένοπλες αντιπαραθέσεις, όπου όμως οι «λευκοί» επικρατούσαν όντας αριθμητικά περισσότεροι και εξοπλισμένοι με σύγχρονα και αποτελεσματικότερα όπλα.
H στάση αυτή αναγνωρίστηκε κι αποδοκιμάστηκε επίσημα για πρώτη φορά επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Σήμερα πια οι Ινδιάνοι της βόρειας Αμερικής έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην υπόλοιποι κοινωνία και κρατικές δομές.