Ουκρανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα ανατολικά τους σύνορα με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν βολές με τους νεοαποκτηθέντες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin. Ο συγκεκριμένος είναι φορητός με προηγμένο σύστημα αυτοκατεύθυνσης (fire-and-forget) και την ικανότητα να πλήττει το άνω μέρος του πύργου ενός άρματος μάχης, όπου η θωράκισή του είναι μικρή.
Η Ουκρανία μετακινεί αντιαρματικά Javelin κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία
Η μεγάλη έκπληξη των ασκήσεων, όμως, ήταν πως οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ως στόχους άρματα Τ-72 που είχαν τροποποιηθεί για να φέρουν τη χαρακτηριστική πρόσθετη θωράκιση “πλέγματος” (slat armour), ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιούν σύγχρονα ρωσικά άρματα και τεθωρακισμένα για προστασία από αντιαρματικές ρουκέτες.
Η θωράκιση “πλέγματος” είναι ένας φθηνός τρόπος αντιμετώπισης βασικών αντιαρματικών βλημάτων πεζικού και έγκειται σε ένα σιδερένιο πλέγμα που τοποθετείται στο όχημα σε μικρή απόσταση από την επιφάνεια, οπότε μπορεί να προκαλέσει είτε την πρόωρη έκρηξη του βλήματος ή την άνευ πυροδότησης καταστροφή του. Η θωράκιση αυτού του τύπου αναπτύχθηκε στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με μικρές αλλαγές χρησιμοποιείται με μερική επιτυχία μέχρι σήμερα.
Το BMP-3 αποκτά βελτιωμένη θωράκιση μετά τις πολεμικές εμπειρίες στη Συρία
Ο πύραυλος Javelin, ωστόσο, δεν είναι αυτό που λέμε “βασικό αντιαρματικό” αλλά ένας από τα πιο προηγμένα και ικανά αντιαρματικά όπλα της εποχής. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο στόχος που είχαν προετοιμάσει οι Ουκρανοί, επλήγη και καταστράφηκε από το αμερικανικής κατασκευής κατευθυνόμενο βλήμα, που διαπέρασε τη θωράκιση του άρματος με τέτοια επιτυχία που οι ουκρανικές αρχές δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο με το φλεγόμενο κουφάρι του πύργου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως έγινε δυνατό να πληγεί ο στόχος μόνο αφού άναψαν μια φωτιά για να θερμάνουν το πήγμα εξομοιώνοντας τη θερμότητα που θα εξέπεμπε ένα κανονικό άρμα με τον κινητήρα σε λειτουργία.
Από την πλευρά τους, ρώσοι μηχανικοί άρχισαν πρόσφατα να τοποθετούν πρόχειρες θωράκισεις “γρίλιας” στην οροφή και στα πλάγια των πύργων των αρμάτων μάχης σε μια προσπάθεια να τα προστατέψουν από επιθέσεις αντιαρματικών βλημάτων από ψηλά, όπως ρουκέτες RPG από οροφές κτιρίων, λόφους κ.λπ., πυραύλους τύπου Javelin ή πλήγματα από ΜΕΑ. Οι αλλαγές αυτές, όπως και άλλες, προέρχονται από την εμπειρία που κέρδισε ο ρωσικός στρατός στη Συρία. Ρωσικές πηγές ανέφεραν τον Νοέμβριο πως ρωσικά άρματα μάχης Τ-80 και Τ-72 έχουν εντοπιστεί με θωρακίσεις slat στην Κριμαία και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Περί RPG-7 και αποτελεσματικότητας θωρακίσεων τύπου “γρίλιας”
Αναμενόταν, προφανώς, πως η τοποθέτηση αυτών των κατασκευών θα προσέφερε κάποια άμυνα, αλλά οι πρόσφατες δοκιμές αποδεικνύουν πως αυτό δεν ισχύει.