Την ναυπήγηση δυο νέων αντιτορπιλικών εξοπλισμένων με το σύστημα Aegis αναμένεται να εγκρίνει ίσως και στις αρχές Δεκεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας μετά την ματαίωση του προγράμματος αντιβαλλιστικής άμυνας Aegis Ashore, αναφέρουν πληροφορίες του ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων Kyodo.
Σύμφωνα με «κυβερνητικούς κύκλους» τους οποίους το πρακτορείο δεν κατονομάζει, εάν η κυβέρνηση του Γιοσίχιντε Σουγκά δώσει το πράσινο φως μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, οι σχετικές πιστώσεις θα κρατηθούν στην άκρη ώστε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του οικον. έτους 2021 που θα καταρτισθεί στα τέλη του έτους.
Το κόστος των αντιτορπιλλικών Aegis θα υπερβεί τα 500 δισ. γιέν (6,43 δισ. δολάρια) δηλαδή λίγο παραπάνω απ’ ότι εκτιμάτο πως θα στοίχιζε το Aegis Ashore (5 δισ. δολάρια) που καταργήθηκε τον Ιούνιο. Οι λόγοι ήταν το υψηλό κόστος του προγράμματος αλλά και τα θέματα ασφάλειας που προέκυψαν.
Το υπουργείο Άμυνας ανακάλυψε πως δεν υπήρχε τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα προωθητικά στάδια (boosters) των βλημάτων δεν θα έπεφταν σε κατοικημένες περιοχές. Και φυσικά οι κάτοικοι στις επαρχίες Άκιτα και Γιαμάγκουτσι όπου θα αναπτυσσόταν το σύστημα ανησυχούσαν πως θα γίνονταν πρώτος στόχος σε περίπτωση επίθεσης.
Ο αντιβαλλιστικός αμυντικός κλοιός που σχεδιάζει με τα αντιτορπιλλικά Aegis η κυβέρνηση θεωρείται ένα από τα μέτρα προστασίας της Ιαπωνίας απέναντι στη απειλή των πυραύλων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα τον Οκτώβριο ο νέος υπουργός Άμυνας Νομπούο Κισί είχε δηλώσει πως εξετάζεται το ενδεχόμενο απάρτια του συστήματος να τοποθετηθούν σε κινητή θαλάσσια πλατφόρμα.
Προς το παρόν η ιαπωνική αντιβαλλιστική άμυνα όσον αφορά την αναχαίτιση πυραύλων σε μεγάλο ύψος βασίζεται στα αντιτορπιλλικά Aegis ενώ η αναχαίτισή τους σε μικρότερα ύψη είναι αποστολή των πυροβολαρχιών Patriot PAC-3. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει επίσης την απόκτηση/ανάπτυξη όπλων κατηγορίας stand-οff ικανών για προληπτικά πλήγματα στους βαλλιστικούς πυραύλους δυνητικών εχθρών πριν αφήσουν τις βάσεις εκτόξευσής τους.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Νομίζω ότι θα χρειαστούμε τον ROCKS, υπάρχει ένα παλάτι για κατεδάφιση σε μεγάλη απόσταση:
https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_Complex_(Turkey)
Ερώτημα: Αν χρησιμοποιήθηκαν F-15, γιατί η αεράμυνα Ιορδανίας και Ιράκ δεν αντέδρασαν καθόλου;
Τους χορεύουν όπως θέλουν οι Ισραηλινοί…. και οι άλλοι βγάζουν ανακοινώσεις περί εκδίκησης σε μια χώρα η οποία διαθέτει τουλάχιστον 90 κομμάτια παραγωγής πιλαφιού άριστης ποιότητας.
Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Πάντως i) ομάδα ειδικών επιχειρήσεων (Ισραηλινοί; σύμμαχοι Κούρδοι; σκιώδης αντιπολίτευση;) με ii) ισραηλινό εξοπλισμό βαρέων όπλων (Spike NLOS) που iii) αναπτύχθηκε σε θέση βολής έπειτα από διείσδυση τόσο βαθιά στο εχθρικό έδαφος με iv) ελικόπτερο (το οποίο θα πρέπει να φτάσει αθέατο, να αποβιβάσει προσωπικό και εξοπλισμό και ίσως πρέπει να παραμείνει για να παραλάβει το προσωπικό) το οποίο είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε αναχαίτιση (τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο) και χρειάζεται μεγάλο χρόνο για να διανύσει τα 600+χλμ nap of the earth (2+ ώρες) μέσα στο Ιραν έχει εξαιρετικά υψηλό ρίσκο. Πιθανό το σενάριο εισόδου ομάδας (συνεργατών, όχι ισραηλινών, και εξοπλισμού οδικώς και προώθηση επίσης οδικώς) ή το πλήγμα από F-35 Adir με SDB ( ή άλλο όπλο το οποίο έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί). Το τελευταίο σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό με μόνη επιχειρησιακή δυσκολία τους εναέριους ανεφοδιασμούς που θα χρειαζόταν το F-35 πάω από άλλες χώρες (βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ επιχειρεί εδώ και καιρό πάνω από τη Συρία και δεν νομίζω να είχε πρόβλημα να προωθήσει αφ εναέριου ανεφοδιασμού και πάνω από το Ιράκ το οποίο δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητα αναχαίτισης).