Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιαπωνικής εφημερίδας “Japan Times” η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να πουλήσει πολεμικά πλοία σχεδιασμένα για την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας στην Ινδονησία. Αν αυτό αληθεύει, θα πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή κυρίως οπλικού συστήματος στο εξωτερικό και μια σημαντικότατη εξέλιξη στην πολιτική εξαγωγών πολεμικού υλικού της Ιαπωνίας από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν θυσιάζει η Ινδονησία την Άμυνα για την οικονομία – Πάνω από 10 δις ο προϋπολογισμός για το 2021
Υπενθυμίζεται πως το ιαπωνικό σύνταγμα απαγορεύει τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στο εξωτερικό, στοιχείο που παρακάμφθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν. Το 2014 η Ιαπωνία προώθησε τα υποβρύχια κλάσης ‘Sōryū’ στην Αυστραλία για το πρόγραμμα αντικατάστασης των υποβρυχίων κλάσης ‘Collins’ αλλά έχασε τελικά από μια έκδοση της γαλλικής κλάσης ‘Barracuda’. Επαφές έχουν γίνει επίσης με την Ινδία και την Ταϊβάν χωρίς ακόμα αποτέλεσμα. Η Japan Times σημειώνει πως η πώληση αντιτορπιλικών στην Ινδονησία, αν επιτύχει, θα προσδώσει το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται η ιαπωνική αμυντική βιομηχανία για να βγει στις διεθνείς αγορές προσφέροντας ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα τεχνολογίας.
Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Joko “Jokowi” Widodo να επιταχύνουν τις κοινές επαφές για πιθανές εξαγωγές οπλικών συστημάτων και την πιθανότητα μεταφοράς τεχνολογίας. Η Ινδονησία έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες στην ενίσχυση των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεών της με σύγχρονα συστήματα. Στο ναυτικό τα μεσοπρόθεσμα σχέδια του ινδονησιακού επιτελείου περιλαμβάνουν τη σταδιακή μετατροπή του σε ναυτική δύναμη “green water” ως το 2024 με τη χρήση κατά το δυνατόν λιγότερων μονάδων. Σχεδιασμένο να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της, το μελλοντικό ναυτικό της Ινδονησίας θα επικεντρωθεί στον έλεγχο θαλασσίων περασμάτων και “σημείων πνιγμού” προσβλέποντας σε τρεις μοίρες, μία κρούσης, μία περιπολίας και μία αμφιβίων επιχειρήσεων με τα ανάλογα στοιχεία υποστήριξης.
Η Ινδονησία ψάχνει πλοία να προστατεύσει την ΑΟΖ της από την Κίνα
Για τη μοίρα κρούσης, τα σχέδια του ναυτικού περιλαμβάνουν αντιτορπιλικά, υποβρύχια, πυραυλοφόρα και τορπιλοφόρα σκάφη και ναρκοθηρευτικά. Ανάλογα προβλέπεται πως το στοιχείο των πεζοναυτών θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα αναπτυχθεί στη δυτική, στην ανατολική και κεντρική Ινδονησία. Τα επιτελεία αμφιβάλουν πως θα μπορέσουν να αποκτηθούν μέσα προβολής ισχύος πέραν των εθνικών συνόρων, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Συνεπώς, οι επιλογές οφείλουν να γίνουν με τρόπο ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο.
Ιαπωνικές πηγές αναφέρουν πως το εν λόγω αντιτορπιλικό που προτείνεται στην Ινδονησία είναι το σχέδιο 30FMM, στην ουσία μια βαριά φρεγάτα πολλαπλών αποστολών που είναι αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη για την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας. Πρόκειται για ένα πλοίο με μήκος 130 m, πλάτος 16 m, μέσο εκτόπισμα 3900 τόνους και πλήρες περί τους 5500 τ. και μέγιστη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων. Στον οπλισμό του περιλαμβάνεται πυροβόλο Mk 45, δύο τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού πάνω από τη γέφυρα, 16 συστήματα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 στην πλώρη, 8 αντιπλοϊκοί πύραυλοι, ένα σύστημα SeaRAM, ελικόπτερο SH-60L, τορπίλες και εκτοξευτές αντιμέτρων. Το πλοίο θα είναι σχεδιασμένο να αναπτύσσει και περισυλλέγει μη-επανδρωμένα συστήματα UUV, USV και θαλάσσιες νάρκες από ειδική θυρίδα στην πρύμνη κάτω από το ελικοδρόμιο. Τέλος, αναμένεται να χρησιμοποιεί μια ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού πυραύλου Type 03 Chū.
Επιπλέον φρεγάτες SIGMA και αντιτορπιλικό stealth προσφέρει η Damen στην Ινδονησία
Με την Mitsubishi Heavy Industries να εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη σχεδίαση και παραγωγή του, το νέο πλοίο ενσωματώνει πολλά χαρακτηριστικά stelath καθώς και μεγάλο βαθμό αυτοματισμού. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός του πληρώματος θα είναι σημαντικά μικρότερος από τέτοια πλοία αυτής της κατηγορίας περιοσιζόμενος σε μόλις 90 άτομα.
Ακυρώνει η Ινδονησία τα κορεατικά υποβρύχια για τουρκικά T-214;