Για δεκαετίες, συγκεκριμένα από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση στρατιωτικού περιορισμού, με πολλά οπλικά συστήματα στρατηγικής προβολής ισχύος να απαγορεύονται ή ακόμα και να μην αρθρώνονται σε συζητήσεις γύρω από το θέμα της άμυνας. Ακόμα και το λεξιλόγιο είναι αυστηρά περιορισμένο: “Ιαπωνική Δύναμη Αυτοάμυνας” ενώ η ύπαρξη και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την απόκτηση πχ. αεροπλανοφόρων ή πυρηνικών όπλων θεωρείτο μέχρι σήμερα θέμα “ταμπού”. Η απόκτηση συμβατικών όπλων υπόκειτο επίσης σε περιορισμούς. Αρκετά προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ξερνούν την “κόκκινη γραμμή” της Ιαπωνίας για επαύξηση των δυνατοτήτων του στρατεύματος.
Ωστόσο, οι τάσεις αυτές δείχνουν να αλλάζουν σταδιακά. Την αρχή έκανε η απόφαση να αναπτύσσονται ιαπωνικά στρατεύματα στο εξωτερικό, μέρος διεθνών δυνάμεων για σταθεροποίηση της ειρήνης. Κατόπιν, συζητήσεις για απόκτηση και λειτουργία αεροπλανοφόρων -στη μορφή ενός “αμφιβίου πλοίου εφόδου”- άρχισαν να γίνονται ενώ εσχάτως η άνοδος της κινεζικής ισχύος κάνουν τις συζητήσεις για τα όρια πυραύλων μακρού πλήγματος πιο “ζωντανές”. Το ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Ιαπωνία αναπτύσσει πυραύλους cruise με βεληνεκές άνω των 2,000 χλμ. και θα τους εντάξει σύντομα σε υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Αμύνης της Ιαπωνίας, ακόμα από το 2018, η Ιαπωνία χρησιμοποίησε τεχνολογία που αποκτήθηκε από τις ΗΠΑ για να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα πυραύλων cruise “Axe” (πέλεκυς). Καθώς η τεχνολογία των συστημάτων αυτών είναι ήδη ανεπτυγμένη και τα σχέδια έχουν ωριμάσει, η ανάπτυξή τους προχωρεί γοργά. Τα νέα που παρουσιάζονται δείχνουν πως η Ιαπωνία θα αποκτήσει τον δικό της εγχώριας ανάπτυξης πύραυλο cruise “Tomahawk” μέσα στο επόμενο έτος. Για την Ιαπωνία, οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης των πυραύλων αναπτύσσονται ταχέα. Απαιτείται, επίσης, ο πύραυλος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του και ακόμα πιο δύσκολη η κατάρριψή του, αν τελικά εντοπιστεί. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης, το είδος αυτό του πυραύλου θα ενισχύσει σημαντικά τις “ικανότητες αμύνης” των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, όταν ενταχθεί σε υπηρεσία και θα επηρεάσει το ειδικό βάρος της χώρας στην Ανατολή Ασία.
Για την Ιαπωνία, οι πύραυλοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη είναι πολλοί. Τη στιγμή που αναπτύσσει έναν “εγχώριας ανάπτυξης πύραυλο cruise τύπου Tomahawk. Eπιπλέον, η Ιαπωνία να μην έχασε το ένα γράμμα. Η χώρα παρουσίασε το πυραυλικό σύστημα Type 12 με πυραύλους επαφανείας θαλάσσης.Την ίδια στιγμή, οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου είναι ισχυρότατες Όπως ειπώθηκε, η αύξηση της εμβέλειας πυρός προσφέρει αφενός τη δυνατότητα να αναχαιτίζει τους αντιπάλους πριν πλησιάσουν αρκετά για να εγκλωβίσουν τους στόχους του και αφετέρου θα ενδυναμώσει τις άμυνες της χώρας ακόμα περισσότερο. Για την ακρίβεια, μαζί με τους δύο τύπους πυραύλων που ετοιμάζονται, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη αγοράσει έναν αεροεκτοξευόμενο πύραυλο στη μορφή του “JSM” με βεληνεκές 500 χλμ. Αν η Ιαπωνία προμηθευτεί τους πυραύλους και με τα μαχητικά stealth, που έχει παραγγείλει από το 2017, σημαίνει πως η ικανότητα άμυνας των ιαπωνικών νησιών και ακτογραμμών είναι ικανοποιητική για να αντιμετωπίσει τις άμεσες και προσεχώς αναδυόμενες απειλές.
Ιαπωνία: Αεροπλανοφόρο, επιπλέον F-35, drones και αμυντικές δαπάνες-ρεκόρ
Η Ιαπωνία χρειάζεται να αναπτύξει τάχιστα αυτούς τους πυραύλους μακρού πλήγματος και φυσικά δεν είναι “για την ειρήνη”. Μόλις η Ιαπωνία αποκτήσει αυτά τα όπλα, θα θέσει αμέσως μεγάλες περιοχές της κεντρικής Ασίας υπό τα δυνητικά πυρά της. Ειδικά όταν υπολογίσει κανείς πως οι δυνάμεις της δεξιάς γνωρίζουν μια περίοδο ανόδου τα προηγούμενα χρόνια και το σύνολο της χώρας έχει αναπτύξει μια μορφή νοσταλγίας για το ένδοξο παρελθόν της. Ακόμα κι έτσι, όμως, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα: Οι χώρες στα δυτικά της έχουν εξαιρετικά νέους και με μεγαλύτερο βεληνκές πυραύλους μακρού πλήγματος. Ακόμα κι αν η Ιαπωνία προσπαθεί να χρησιμοποίσει τους πυραύλους αυτούς για να αποτρέψει, είναι αμφίβολο αν οι πολιτικοί στην Ιαπωνία θα πατήσουν πρώτοι το κουμπί της εκτόξευσης τη στιγμή που οι γειτονικές χώρες προσπαθούν να εντάξουν παρόμοια όπλα σε υπηρεσία. Η κατάσταση θυμίζει έντονα πως η αδυναμία μπορεί να εκληφθεί ως ευκαρία από ισχυρούς γείτονες και να προσπαθήσει να αναλάβει, να αντεπιτεθεί και να ανταποδώσει.