Tον εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής υπερηχητικό, αντιπλοϊκό πύραυλο cruise ΑSM-3 αποκάλυψε η Ιαπωνία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμύνης Tomohiro Yamamoto στις εγκαταστάσεις της Mitsubishi Heavy Industries στην πόλη Τογιογιάμα.
Ο πύραυλος μακρού πλήγματος σχεδιάστηκε για να εκτοξεύεται από αεροσκάφη Mitsubishi F-2, ενός αεροσκάφους που μοιάζει με μια μεγεθυμένη έκδοση του F-16. H κεφαλή του πυραύλου ενσωματώνει συνθετικό ανιχνευτή ενεργητικού/παθητικού ραντάρ και το παθητικό ραντάρ έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει να ανιχνεύει και να νικά τον παρεμβολέα ή το τμήμα του ραντάρ ακόμα κι αν το ενεργητικό ραντάρ έχει “τυφλωθεί” ή έχει γίνει στόχος εληκτρονικού πολέμου.
Κάποιοι υποθέτουν πως το παθητικό ραντάρ μπορεί να του επιτρέψει να λειτουργήσει σαν ραντάρ εδάφους μιμούμενο πυραύλους εδάφους-εδάφους για μικρά διαστήματα.
Η ανάπτυξη του πυραύλου ASM-3 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2003 και 2017, διάστημα στη διάρκεια του οποίου εκτελέστηκαν συνολικά 15 βλητικές δοκιμές. Το κόστος έρευνας και ανάπτυξης έφτασε τα 39 διασεκατομμύρια Γιεν (περίπου 367 εκατομμύρια δολάρια).
Η αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου έχει διαφορές με την παλιότερη. Ο πύραυλος είναι μεγαλυτέρων διαστάσεων, έχει πιο αεροδυναμικά χαρακτηριστικά και εισαγωγές αέρος. Κάποιοι αναφέρουν πως η δραστική ακτίνα του νέου αναβαθμσιμένου πυραύλου φτάνει και ξεπερνά τα 400 χλμ.