Οι δύο ασιατικές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, υπογράφοντας χθες Δευτέρα μία νέα, αμυντική συμφωνία.
Η συμφωνία θα διευκολύνει τη μεταφορά αμυντικού υλικού και τεχνολογίας από την Ιαπωνία στην Ταϊλάνδη, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εξοπλισμένους στρατούς της περιοχής και μακρά ιστορία δεσμών με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτή η συνεργασία αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της εθνικής άμυνας της Ταϊλάνδης ενώ αναμένεται πραγματοποιηθούν και σχετικές επενδύσεις στη χώρα, κάτι που είναι ένας σημαντικός στόχος για την Μπανγκόκ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Prayuth Chan-ocha
Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένα σύγχρονο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και της Κίνας. Δίνεται μεγάλη μάχη σε όλα τα επίπεδα – οικονομία, άμυνα, γεωπολιτική κτλ. – προκειμένου η κάθε πλευρά να αυξήσει την επιρροή της σε σημαντικές χώρες σε αυτό το κομβικό κομμάτι του πλανήτη.
Ως ηγέτης του μοναδικού μέλους των G7 από την Aσία, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε αυτήν την περιοχή σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με χώρες όπως η Ινδονησία και το Βιετνάμ, όπου ιαπωνικές εταιρείες έχουν ήδη έντονη παρουσία.
Σε ότι έχει να κάνει με τη στάση των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στη Ρωσία, μόνο η Σιγκαπούρη έχει υποστηρίξει της κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Αντιθέτως, εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας υποστήριξαν μεν ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο που καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή, ωστόσο δεν συναινούν στην άσκηση κυρώσεων στη Ρωσία.
Αυτή η αμφίσημη στάση έχει να κάνει με τα ευρύτερα συμφέροντα και τις σχέσεις τις οποίες διατηρούν αυτές οι χώρες τόσο με τη Ρωσία αλλά κυρίως με την Κίνα, η οποία ασκεί επίσης μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.