Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προβλέπει να κατανείμει τουλάχιστον 770 δισεκατομμύρια γεν (5,9 δισ. ευρώ) στην άμυνα εντός των ορίων του συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει μαζί με το πακέτο τόνωσης της οικονομίας της χώρας αργότερα σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και άλλα ιαπωνικά ΜΜΕ.
Μπροστά στο ποσό αυτό, που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι το υψηλότερο που έχει συμπεριληφθεί ποτέ σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Ιαπωνία, ωχριούν τα 430 δισεκ. γεν που είχαν διατεθεί για την άμυνα το οικονομικό έτος 2019. Θα προβλεφθούν ιδίως δαπάνες για να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kyodo.
Για δεκαετίες, η Ιαπωνία δεσμευόταν πως ο προϋπολογισμός της για την άμυνα δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, ώστε να διασκεδάζονται οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης αναβίωσης του μιλιταρισμού, ο οποίος οδήγησε τη χώρα να εμπλακεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις τάξεις του Άξονα.
Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία στο Τόκιο για τις δραστηριότητες του κινεζικού στρατού σε διαφιλονικούμενους τομείς της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) συμπεριέλαβε τον στόχο να δαπανάται το 2% του ΑΕΠ, ή ακόμη υψηλότερο ποσοστό, για τις ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική πλατφόρμα του πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν την 31η Οκτωβρίου – μια ακόμη ένδειξη πως τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Ιαπωνία.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να δαπανούν περισσότερα για την άμυνα. Υπάρχουν ενδείξεις πως η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία αφήνει στην άκρη τις ανησυχίες για τον επανεξοπλισμό και είναι ολοένα πιο θορυβημένη για την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και τις διεκδικήσεις της στην Ασία, ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της έναντι της Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που προβλέπει δημόσιες δαπάνες άνευ προηγουμένου, ύψους 55,7 τρισεκατομμυρίων γεν, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έγραψε χθες η εφημερίδα Nikkei.