8.9 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣJane's: Ο τεράστιος κίνδυνος των ρωσικών τεθωρακισμένων (όχι όμως του Τ-14 Armata)

Jane’s: Ο τεράστιος κίνδυνος των ρωσικών τεθωρακισμένων (όχι όμως του Τ-14 Armata)

- Advertisement -

O Σάμιουελ Κράνι-Έβανς, συντάκτης – με ειδίκευση σε θέματα τεθωρακισμένων – στο διεθνές αμυντικό πόρταλ Jane’s παρουσίασε ένα βίντο διάρκειας περίπου 7 λεπτών στο οποίο κάνει μία ενδελεχή αξιολόγηση των ικανοτήτων των ρωσικών αρμάτων μάχης σε σχέση με αρκετές παραμέτρους.

Ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία που αναπτύσσονται στο βίντεο είναι τα εξής:
1) Από το 2008 και τον νικηφόρο αλλά ατυχή πόλεμο στην Γεωργία, η Ρωσία έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των οπλικών της συστημάτων και των Ενόπλων Δυνάμεών της, τα αποτελέσματα του οποίου μόλις πρόσφατα άρχισαν να αποδίδουν (χειροπιαστούς) καρπούς. Στόχος ήταν τα νέα ή εκσυγχρονισμένα συστήματα από το 2011 και εξής να φτάνουν τουλάχιστον το 70% σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στόχος ο οποίος σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί.

Η (ρωσική) Αυτοκρατορία επανεξοπλίζεται


2) Το γεγονός της κατοχής εκ νέου χιλιάδων αξιόμαχων και αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων εγείρει ξανά την προοπτική μίας ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια έχουν χαλαρώσει τις εξοπλιστικές τους προμήθειες κι έχουν πλέον πολεμική εμπειρία μόνο από επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών. Έτσι στρέφουν ξανά την προσοχή τους στο σενάριο ευρείας συμβατικής αναμέτρησης στην Ευρώπη, που ήταν απίθανη από την εποχή της λήξης του Ψυχρού Πολέμου.
3) Μέχρι το 2008 ο ρωσικός Στρατός έδινει την εντύπωση ανεπαρκούς κι απαρχαιωμένης στρατιωτικής δύναμης, χαρακτηριστικά που αναδείχθηκαν στον πόλεμο της Γεωργίας, ιδιαίτερα όσον αφορούσε τον τρόπο συντήρησης του εξοπλισμού του.
4) Οι νέες ικανότητες διακλαδικών ελιγμών μαζικής κλίμακας και οι νέοι ρωσικοί εξοπλισμοί αναδείχθηκαν στις πρόσφατες μαζικές ασκήσεις Vostok 2018 και Zapad 2017. Θεωρείται ότι to NATO αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσει σε τέτοιους ελιγμούς για πολλούς λόγους με την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού (πληρωμάτων) να είναι μόνο ένας από αυτούς.

Vostok 2018: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την Ρωσία και την Κίνα και πονοκέφαλος για όλους τους άλλους


5) Η Ρωσία, παρά κάποιες ενδείξεις για το αντίθετο, διατηρεί μία αξιόλογη ικανότητα διοικητικής μέριμνας και εφοδιασμού των δυνάμεών της στις πρώτες γραμμές καθώς και ικανότητες ταχείας διάβασης εμποδίων και ποταμών από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ως παράδειγμα παρατίθεται η περίπτωση των βρετανικών αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης Challenger II, τα οποία στην αναβαθμισμένη τους μορφή έχουν γίνει υπερβολικά βαριά για τις περισσότερες από τις υπάρχουσες γέφυρες των γεφυροφόρων οχημάτων της. Αντίθετα, πολλές εκδόσεις ρωσικών αρμάτων μάχης διαθέτουν ή έχουν αποκτήσει ικανότητα ταχείας διέλευσης ποταμών απευθείας μέσα από το νερό ακόμα και χωρίς καν ύπαρξη γέφυρας, είτε υπάρχουσας είτε μέσω γεφυροφόρου οχήματος.
6) Το Τ-14 «Αρμάτα», παρά τις τεχνολογικές του καινοτομίες που δεν έχουν αντίστοιχο στην Δύση, δεν αποτελεί πρόβλημα για το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το Τ72Β3, την πιο πρόσφατη αναβάθμιση του Τ-72 που φέρει θερμική κάμερα και σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός έχοντας αποδείξει την αξία του τις πρόσφατες μάχες στην Ουκρανία, όπου επικράτησε κατά κράτος των ουκρανικών τεθωρακισμένων. Ο λόγος για αυτό είναι το πολύ υψηλότερο κόστος του Τ-14, ενώ το πακέτο εκσυγχρονισμού ενός Τ-72 στο πρότυπο Β3 φτάνει μόλις το ένα εκατομμύριο δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Αρμάτα, μπορούν να αγοραστούν τέσσερεις συλλογές αναβάθμισης Τ-72Β3 (για άρματα που θα ανακτηθούν από την αποθήκευση) ή – αν η σύγκριση γίνει με την πιο πρόσφατη έκδοση του Leopard 2 – δέκα. 

Η Μόσχα αδυνατεί να αγοράσει τα 2.300 T-14 Armata που χρειάζεται


7) Καθώς η Ρωσία διαθέτει πολλές χιλιάδες Τ72 σε υπηρεσία και αποθήκευση, μπορεί σε πολύ σύντομο διάστημα να παρατάξει πολύ μεγάλους αριθμούς εκσυγχρονισμένων και αποτελεσματικών αρμάτων μάχης. Σε αυτήν την περίπτωση, η παρουσία από μόνη της τόσο πολλών τεθωρακισμένων θα μπορούσε να ήταν καταλυτική για την εικόνα του πεδίου της μάχης. 
8) Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο βαθμός ετοιμότητας των ρωσικών χερσαίων Δυνάμεων είναι ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η ετοιμότητα αυτή σε συνδυασμό με την επικρατούσα κουλτούρα της πολιτικής ηγεσίας που είναι απροσδόκητα πρόθυμη στην προσφυγή στην λύση των όπλων, αλλά και την προμήθεια όλο και μεγαλύτερου αριθμού σύγχρονων συστημάτων μπορεί να οδηγήσει μόνο στην αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών επεμβάσεων στο μέλλον, τουλάχιστον στις περιοχές εκείνες που η Ρωσία θεωρεί ως μέρος της σφαίρας επιρροής της.
~~~
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω ανάλυση αφορά συγκεκριμένα τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας με έμφαση στα άρματα μάχης και δεν κάνει λόγο για την αντίστοιχη κατάσταση στην Αεροπορία ή στο Ναυτικό όπου τα ρωσικά συστήματα κατά τεκμήριο υστερούν τεχνολογικά αλλά και αριθμητικά από τα αντίστοιχα δυτικά. Ωστόσο, τυχόν πόλεμος στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων θα κριθεί κατά κύριο λόγο στο έδαφος και δεν αναφερόμαστε βέβαια σε γενικευμένη σύρραξη που θα μπορούσε σχεδόν βέβαια να κλιμακωθεί σε πυρηνική. Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η ρωσική τακτική δεν αποσκοπεί σε κάτι τέτοιο αλλά σε μικρές ελεγχόμενες τοπικές αναμετρήσεις κάθε φορά, ακριβώς δηλαδή όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

60 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
60 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA...

114
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Δεκεμβρίου 1914: Ναυμαχία των Φώκλαντ, εκδίκηση του...

1
Μοίρα του γερμανικού αυτοκρατορικού Ναυτικού υπό τις διαταγές του Μαυάρχου, κόμητος Μαξιμίλιαν φον Σπέε, επιτίθεται κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη βάση ανεφοδιασμού του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

ThinkOutOfTheBox: M3 Bradley για την Ελλάδα αντί για M2…. επίσης Bradley!

Αν κάτι χρειάζεται "χτες" ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα ικανό ΤΟΜΑ που θα συμπληρώσει τις επιλαρχίες των αρμάτων μάχης. Εδώ και δεκαετίες, πρέπει να...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...