Για να καταφέρει κάποια στιγμή η ανθρωπότητα να τολμήσει το επόμενο μεγάλο βήμα στη διαστημική εξερεύνηση, θα χρειαστούν νέα μυαλά που θα σκέφτονται έξω από τα πλαίσια της λεγόμενης συμβατικής επιστήμης. Το μεγάλο στοίχημα, είναι η ανεύρεση “παραθύρου” στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που απαγορεύει το ταξίδι με ταχύτητες ανώτερες αυτής του φωτός.
Το 2012, ο μηχανικός και φυσικός της NASA Harold White, επανέφερε στο προσκήνιο την έρευνα του φυσικού Miguel Alcubierre, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Classical and Quantum Gravity, το 1994. Η θεωρία πίσω από την έρευνα, υποστηρίζει πως το ταξίδι με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός (Faster Than Light – FTL), είναι εφικτή με τη κατασκευή ενός “κινητήρα στρέβλωσης” (warp drive), που θα έχει τη δυνατότητα να “συμπιέζει” το χώρο μπροστά από το διαστημόπλοιο, φέρνοντας το τελικό προορισμό πολύ πιο κοντά. Το σκάφος, θα παραμένει μέσα σε μια προστατευτική φυσσαλίδα. Με αυτό το τρόπο, η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, δε παραβιάζεται και τα ταξίδια σε κοντινά άστρα, θα μπορούν να ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια.
Σας φαίνεται επιστημονική φαντασία; Το 1942 κατασκευάστηκε ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας ισχύος μόλις μισό βατ, που δεν αρκούσε να ανάψει ούτε μια λάμπα. Ένα χρόνο αργότερα, κατασκευάστηκε ένας άλλος αντιδραστήρας ισχύος 4 μεγαβάτ, ικανός να ηλεκτροδοτήσει μια μικρή πόλη.
Η στρέβλωση του χωροχρόνου, όπως τη προτείνει ο Alcubierre, δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο. Οι ανάγκες χρήσης εξωτικής ύλης και η απαραίτητη ενέργεια, είναι εξωφρενικά μεγάλες. Το 2012, ο White πρότεινε τη τροποποίηση της γεωμετρίας της εξωτικής ύλης, που θα επιτρεψει, θεωρητικά, τη μείωση των εξωφρενικά μεγάλων αναγκών σε ενέργεια. Οι εργαστηριακοί πειραματισμοί έχουν ξεκινήσει.
Το IXS Enterprise, ή οποιοδήποτε άλλο διαστρικό κατασκευαστεί στο μέλλον, θα περιλαβάνει ένα σκάφος οβάλ σχηματισμού, γύρω από το οποίο, θα περιβάλεται απο ένα δακτύλιο εξωτικής ύλης. Ο δακτύλιος θα προκαλεί στρέβλωση του χωροχρόνου, με αποτέλεσμα, τα διαστρικά ταξίδια να είναι εφικτά. Το κυρίως σκάφος, θα βρίσκεται προστατευμένο εντός μιας φυσσαλίδας όπου ο χωροχρόνος θα παραμένει αμετάβλητος.
Για άλλη μια φορά, η επιστήμη έπεται της κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας. Η ιδέα των διαστρικών ταξιδιών και των κινητήρων δίνης, μπήκε στη mainstream κουλτούρα μας από το δημιούργημα του Gene Roddenberry. Το Star Trek έχει εμπνέυσει χιλιάδες ανθρώπους να ασχοληθούν με το διάστημα και εκατομμύρια άλλους, να ονειρεύονται το μέλλον της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες. Το συγκεκριμένο project φυσικά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα proof of concept και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμη πριν δούμε έναν λειτουργικό κινητήρα στρέβλωσης χωροχρόνου.
Θάνος Σ. Επαχτίτης