Η Ρώμη καλεί τις Βρυξέλλες να δώσουν προτεραιότητα στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας, κάτι που επεσήμανε και σε δηλώσεις του ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάγιο.
Η Ιταλία «επαναβεβαιώνει τη σθεναρή υποστήριξή της στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, ώστε να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από συνάντησή του χθες στη Ρώμη με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ο ιταλός υπουργός επέμεινε πως η Ρώμη θέλει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ/Αλβανίας «να αρχίσουν το συντομότερο, ει δυνατόν ως το τέλος του χρόνου». Κατά την άποψη του κ. Ντι Μάγιο, αυτό θα αποτελούσε αισιόδοξο μήνυμα για ολόκληρη τη Βαλκανική.
Οι στενές σχέσεις της Ιταλίας με την Αλβανία είναι γνωστές και σίγουρα η Ρώμη καλοβλέπει την ένταξη στην ΕΕ, μιας χώρας την οποία θεωρεί ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της με την ευρύτερη έννοια. Οι ιταλικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι σημαντικές και μπορούν να αναπτυχθούν προφανώς περισσότερο αν τα Τίρανα μπουν σε διαδικασία μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα σταθεροποιήσουν περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
Αυτή η επιθυμία της Ιταλίας πάντως εντάσσεται και στην γενικότερη πεποίθηση που υπάρχει σε κύκλους της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται σε πορεία αποσταθεροποίησης. Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που πιέζουν για την ταχύτερη ένταξη ή έστω την πιο ενεργή διασύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη.
Η πολιτική ρευστότητα που κυριαρχεί σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία αλλά και οι μεγαλοιδεατικές κινήσεις της Αλβανίας για το Κόσοβο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά.
Η προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης ήταν πριν μερικά χρόνια αρκετή για να συγκρατήσει τις αποσχιστικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Τώρα όμως, οι λαοί στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν βαρεθεί τις υποσχέσεις και βλέπουν με καλό μάτι τις “επιθέσεις φιλίας” από την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Οπότε, οι Βρυξέλλες πρέπει να βιαστούν αν δεν θέλουν να “χάσουν” και τα Δυτικά Βαλκάνια.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)