Στις 30 Απριλίου γράφαμε το παρακάτω άρθρο, που έκανε την επισήμανση πως ενώ το Ισραήλ είναι σε φάση απόσυρσης των 8 συστοιχιών Patriot που διαθέτει (αντικαθιστώντας τις με δικής της παραγωγής αντιαεροπορικά), η Ουκρανία είναι σε αγωνία αναζήτησης ίδιων συστημάτων, για να ενισχύσει την αεράμυνα της. Και γράφαμε πως οι δύο “δράσεις” θα μπορούσαν να συναντηθούν, αν και το Ισραήλ δύσκολα θα διατάρασσε τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Πρόσφατα δημοσιεύματα όμως, όπως των Financial Times, αναφέρουν αμερικανικές συζητήσεις με το Ισραήλ, να συναινέσει σε μια τέτοια μεταφορά. Επιχείρημα εδώ είναι πως η Ρωσία έχει στενές σχέσεις με το Ιράν (που απειλεί συνεχώς το Ισραήλ), οπότε δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να επιμένει το τελευταίο να κρατά την διακριτική ουδετερότητα του προς τη Μόσχα.
Η αμερικανική πίεση βέβαια έχει και “βάρος”, καθώς η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος πάροχος αμυντικής βοήθειας προς τους Ισραηλινούς, με ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο (περίπου 3,8 ετησίως) αλλά και με έκτακτες μεταφορές και πωλήσεις όπλων, όπως μετά την επίθεση της Χαμάς.
Στις συζητήσεις μετέχει έμμεσα αλλά και άμεσα, όπως γράφουν οι FT, και η Ουκρανία με το υπουργό Εξωτερικών της Ντ. Κουλέμπα, ενώ μια μεταφορά των εκτοξευτών μπορεί να γίνει με τις ΗΠΑ ως ενδιάμεσο παραλήπτη. Οι ισραηλινές συστοιχίες τύπου MIM-104D αν και κάπου 30 ετών, παραμένουν λειτουργικές, με παλαιότερα βλήματα PAC-2, ένω έχουν δεχθεί μια σειρά βελτιώσεων με ισραηλινά συστήματα.
Ένα ζήτημα όμως που μπορεί να μπλοκάρει την μεταφορά τους στην Ουκρανία είναι οι εξελίξεις με την Χεζμπολάχ. Καθώς το Ισραήλ βλέπει πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής με την ισλαμική οργάνωση που ελέγχει μεγάλο μέρος του Νότιου Λιβάνου, η οποία διαθέτει και πολλές δεκάδες χιλιάδες πυραύλους να εκτοξεύσει, ίσως αποφασίσει να κρατήσει τους υπό απόσυρση Patriot. Ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί στην αναχαίτιση μαζικών βαλλιστικών επιθέσεων που σίγουρα θα κάνει η Χεζμπολάχ, αν ξεσπάσει πόλεμος.
Πάντως ισραηλινά ΜΜΕ που αναφέρουν το ζήτημα δεν έχουν “ανεβάσει” τους τόνους για “αφοπλισμό της χώρας” κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές εγχώριες αντιδράσεις σε ενίσχυση της Ουκρανίας, ακόμη και με τέτοια συστήματα υψηλής αξίας.
Ενδιαφέρον σε τέτοια περίπτωση θα είναι να δούμε τη ρωσική αντίδραση, καθώς η Μόσχα μπορεί να πιέσει με τη σειρά της το Ισραήλ, μέσω Συρίας. Εκεί δηλαδή που το Ισραήλ σφυροκοπά συχνά ισλαμικές οργανώσεις, αλλά και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Άσαντ, με τη Ρωσία να το “επιτρέπει”, παρότι διατηρεί εκεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Κάτι που μπορεί ως πρακτική να αλλάξει σε μια μέρα, οπότε το Ισραήλ να βρεθεί με ένα ακόμη “μέτωπο” ενεργοποιημένο εναντιόν του.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!