Η ισραηλινή αποφασιστικότητα να “τελειώνει με τη Χαμάς”, ή έστω η ανάγκη να πιστέψει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό με την αιματηρή επέμβαση που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι χωρίς κόστος. Και μιλάμε εδώ, όχι για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά για την αναταραχή που έχει προκληθεί στην οικονομία της χώρας, η οποία είδε και το νόμισμα της να πιέζεται, όπως και τη γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα να φρενάρει.
Έτσι σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα του Ισραήλ, εκτιμάται πως το κόστος του πολέμου θα φθάσει στα 53 δις δολάρια, καθώς έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι στρατιωτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα μειώθηκε η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 2% από 2,3% που ήταν πριν. Το εθνικό νόμισμα, το σεκέλ, είχε υποτιμηθεί σημαντικά μετά την επίθεση της Χαμάς, αλλά έχει επανέλθει πλέον, μετά και από νομισματική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
Σήμερα το Ισραήλ έχει 23,6 δις δολάρια αμυντικό προυπολογισμό ενώ από την αρχή της σύγκρουσης το κόστος στην οικονομία έχει φθάσει τα 246 εκατ. δολάρια τη μέρα!
Ήδη συζητείται διορθωτικός προυπολογισμός με αύξηση δαπανών (για λόγους ασφάλειας προφανώς), κάτι που δεν είναι απίθανο να προκαλέσει και ενδοκυβερνητική κρίση στην πολυκομματική σύνθεση της. Κι αυτό γιατί υπάρχει διαφωνία μεταξύ ακροδεξιών και κεντρώων, για το άν μειωθούν ή όχι τα κονδύλια που προβλέπονταν για την ενίσχυση των εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Άγνωστο είναι που θα φθάσουν οι αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια, όπου σαφώς θα υπάρχει αύξηση τους. Τόσο για νέα όπλα, όσο και για αναπλήρωση αποθεμάτων και απωλειών, ενώ όλο το νότιο Ισραήλ, κοντά στη Γάζα δηλαδή, απαιτεί σοβαρή αύξηση των μέτρων ασφαλείας, με εντονότερη παρουσία του Στρατού και οχυρώσεις γύρω από χωριά, πόλεις και κιμπούτζ.