Το Ισραήλ παραδέχθηκε την Κυριακή πως χτύπησε θέσεις της οργάνωσης “Ισλαμική Τζιχάντ” κοντά στη Δαμασκό. Η Συρία την ίδια στιγμή ισχυρίστηκε πως η αεράμυνά της κατέρριψε “ισραηλινούς πυραύλους”.
Οι Ισραηλινές αρχές είπαν πως ο αεροπορικός βομβαρδισμός των θέσεων της “ισλαμικής τζιχάντ” ήρθαν ως αντίποινα για το χτύπημα με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. H ανακοίνωση έκανε λόγο για πολλαπλά χτυπήματα στη Γάζα και στη Συρία, ένα από τα οποία ήταν εγκαταστάσεις της ισλαμικής οργάνωσης στην περιοχή Adeliyah, νότια από τη συριακή πρωτεύουσα.
Η “Ισλαμική Τζιχάντ” επιχειρεί τόσο από τη Συρία όσο κι από τις παλαιστινιακές περιοχές.
Καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής, ρουκέτες προερχόμενες από τη Γάζα εκτοξεύονταν προς την επικράτεια του Ισραήλ. Το Ισραήλ ανέφερε 20 ρουκέτες εκ των οποίων οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν.
Πηγές έκαναν λόγο για σειρά ισχυρών εκρήξεων γύρω στις 22:00 το βράδυ έξω από τη Δαμασκό, ενώ άλλοι ανέφεραν πως ήταν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.
Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφόρησης ανακοίνωσαν πως η επίθεση στην περιοχή της πρωτεύουσας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, η δυνάμεις αεράμυνας λειτούργησαν και οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στο έδαφος, ενώ τόνισαν πως το αεροδρόμιο είναι ανέπαφο.
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εκτελέσει εκατοντάδες επιδρομές χτυπώντας κυρίως κυβερνητικές δυνάμεις καθώς και δυνάμεις της Χεσμπολά και ιρανικές δυνάμεις που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης της Δαμασκού. Είναι όμως εξαιρετικά σπάνιο να διεκδικούν άμεσα τέτοια χτυπήματα.
Πηγή: Defence Talk
Καποιος να το πει στον Τραμπ
Η Τουρκία ποσό του ΑΕΠ της δίνει;
Σε συνδυασμό με την αναφορά για το στόχο 25% των αμυντικών δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου να αφορά τον τομέα της Έρευνας κι Εξέλιξης ίσως θα έπρεπε να δούμε και την κατανομή των δαπανών. Η αύξηση της θητείας θα αυξήσει τις δαπάνες λειτουργίας αλλά αν δεν πέσουν χρήματα και σε αναλώσιμα και υλικά ώστε οι στρατεύσιμοι να γίνουν μάχιμοι σε επιχειρήσεις κι όχι στους τομείς που είναι τώρα (παρελάσεις, επιθεωρήσεις…) θα είναι μια κακή αύξηση των δαπανών. Το αντίστοιχο είναι η απαξίωση υλικού και αντικατάσταση με νέο έναντι μαζικών αγορών εντυπωσιασμού.
Καταλαβαίνω το ρίσκο που σχετίζεται με τις δαπάνες έρευνας και εξέλιξης καθώς μπορεί να είναι ποσά που μπορεί να δαπανηθούν χωρίς αποτέλεσμα και μπορεί να μην έχουμε την πολυτέλεια: αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μηδενιστούν. Απλά είναι σημαντικό να δούμε πως διαμορφώνονται οι δαπάνες είτε σε επίπεδο Συμμαχίας είτε σε εθνικό επίπεδο και διαχρονικά ώστε να καταλάβουμε που και πόσο αποτελεσματικά είναι τα κονδύλια που δαπανούμε στην Άμυνα