Οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μπορεί να ξεκίνησαν ξανά στη Βιέννη όμως το Ισραήλ – κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία – κάνει τα δικά του σχέδια. Και αυτά περιλαμβάνουν πιθανά αεροπορικά χτυπήματα ακριβείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να σχεδιάσουν και να είναι έτοιμες να εκτελέσουν ένα τέτοιο χτύπημα, σύμφωνα με το BBC.
Μπορεί η Ιερουσαλήμ να μην ενδιαφέρεται για έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο με το Ιράν αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Κατά συνέπεια, πληροφορούμενη την πρόοδο την οποία επιτυγχάνουν οι ιρανοί επιστήμονες, προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης.
Η στρατηγική του Ιράν στις συνομιλίες με τη Δύση
Το Ιράν παρέδωσε σήμερα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που εμπλέκονται στην πυρηνική συμφωνία του 2015 δύο προσχέδια για την άρση των κυρώσεων και τις πυρηνικές δεσμεύσεις.
“Τους παραδώσαμε δύο προτεινόμενα προσχέδια… Βέβαια πρέπει να ελέγξουν τα κείμενα που τους δώσαμε. Αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες, είμαστε στη Βιέννη για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες”, δήλωσε ο ιρανός εκπρόσωπος Αλί Μπαγκερί στους δημοσιογράφους στη Βιέννη.
Το ζήτημα που θα τεθεί σύντομα -και θα φανεί ίσως από τα ίδια τα κείμενα – είναι το εξής: η νέα κυβέρνηση του “σκληρού” Ραϊσί ενδιαφέρεται όντως για την εξεύρεση κάποιας μορφής συμβιβασμού με τη Δύση όπως ο προκάτοχος του “μετριοπαθής” Ροχανί ή απλά θέλει να κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει απρόσκοπτα το πυρηνικό πρόγραμμα του;
Η απάντηση του Ισραήλ σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη:
“Το Ιράν χρησιμοποιεί έναν πυρηνικό εκβιασμό ως διαπραγματευτική τακτική, και αυτό πρέπει να απαντηθεί με την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή αυστηρών βημάτων από τις παγκόσμιες δυνάμεις”, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ
Μάλιστα, σε μία άμεση απάντηση στις προτάσεις του Ιράν στη Βιέννη το Ισραήλ κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις τους με το Ιράν, επικαλούμενο μια ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη έχει αρχίσει ήδη να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο με πιο εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρησης.
Πράγματι, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε χθες Τετάρτη πως το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου έως 20% με μια διαδικασία διαδοχικών σταδίων στη μονάδα του στο Φόρντο.
Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση και κυρίως, ποια θα είναι αυτή;
Το Ιράν και οι ΗΠΑ θέλουν η… άλλη πλευρά να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης. Η Ουάσινγκτον να δει τους Ιρανούς να προχωρούν σε “χειροπιαστές” αποδείξεις για την επιβράδυνση του πυρηνικού τους προγράμματος και η Τεχεράνη ζητάει την άρση κάποιων από των σκληρών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Μέχρι στιγμής, καμιά πλευρά δεν δέχεται να κάνει το πρώτο βήμα, δεδομένου και του πολιτικού κόστους.
Όσο για τους Ισραηλινούς, το δικό τους δίλημμα έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωση του κράτους τους, όπως επισημαίνουν συχνά – πυκνά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Μάλιστα, κύκλοι στο Ισραήλ τονίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει με το άγχος της απόκτησης πυρηνικών από το Ιράν.
Οπότε σύντομα θα πρέπει να αποφασιστεί ποια και κυρίως πότε θα εκδηλωθεί μια στρατιωτική αεροπορική επιδρομή στο Ιράν, όπως έγινε το 1981 αλλά και το 2007 στη Συρία.
Και αν τις προηγούμενες φορές που το Ισραήλ έδρασε “προληπτικά” χτυπώντας τους συγκεκριμένους στόχους υπήρξαν περιορισμένα αντίποινα από την αντίπαλη πλευρά, τώρα πολλοί επισημαίνουν ότι το ίδιο το Ιράν αλλά και οι σύμμαχοι της (οι Χεζμπολάχ με τις χιλιάδες ρουκέτες, οι σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία αλλά ακόμη και ένοπλοι τζιχαντιστές στη Γάζα) ενδέχεται να απαντήσουν πολύ πιο σκληρά και συντονισμένα στο Ισραήλ…