Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, αυτόπτες μάρτυρες και όπως επιβεβαίωσε αργότερα ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός.
Τα πλήγματα αυτά και η χρήση μπαλονιών για να προκληθούν εμπρησμοί είναι τα πρώτα σοβαρά επεισόδια μετά την 21η Μαΐου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις στον θύλακα έπειτα από τις 11 ημέρες που διήρκεσε ο πόλεμος-αστραπή με 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους παιδιά, εφήβους και μαχητές, και 13 νεκρούς στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη κι έναν στρατιώτη.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε τουλάχιστον μια εγκατάσταση ανατολικά της Χαν Γιούνες, πόλη στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων όπου περίπου χίλια διαμερίσματα, γραφεία και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν στον νέο πόλεμο με το Ισραήλ, τον τέταρτο από το 2008. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως άκουσε αρκετές εκρήξεις. Το ίδιο μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Πρόκειται εξάλλου για τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς και όπου επιβάλλεται ασφυκτικός ισραηλινός αποκλεισμός αφότου ανέλαβε την εξουσία το βράδυ της Κυριακής η ετερόκλιτη συμμαχία που έβαλε τέλος στα 12 χρόνια της μονοκρατορίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στα ισραηλινά πολιτικά πράγματα.
Σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό επιτελείο ανέφερε ότι έπληξε εγκαταστάσεις του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν πυρκαγιές σε χωράφια στο νότιο Ισραήλ. Διεμήνυσε ότι είναι «έτοιμο για όλα τα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης «της επανέναρξης των μαχών», μπροστά στις «συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από τη Γάζα».
Τα πλήγματα και οι περίπου είκοσι εμπρησμοί, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα στην περιοχή, σημειώθηκαν την επομένη της διαδήλωσης ισραηλινών εθνικιστών και μελών της άκρας δεξιάς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλιοι άνθρωποι και η οποία προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους. Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» πριν από την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αυτή πορεία, που η νέα ισραηλινή κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ επέτρεψε να γίνει, αλλάζοντας όμως τη διαδρομή της για να αποφευχθούν επεισόδια με Παλαιστίνιους. Η Χαμάς απείλησε με αντίποινα αν η πορεία αυτή, που είχε σκοπό να εορταστεί η κατάληψη και η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του παλαιστινιακού τομέα της ιερής πόλης, στον πόλεμο του 1967, διεξαγόταν στις μουσουλμανικές συνοικίες.
Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί νέοι και υπερεθνικιστές, ακροδεξιοί Εβραίοι, ξεκίνησαν την πορεία τους από την ορθόδοξη συνοικία της Δυτικής Ιερουσαλήμ για να διασχίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να φτάσουν στην Πύλη της Δαμασκού, η οποία βλέπει στη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Εκεί βρίσκεται και η Πλατεία των Τεμενών, χώρος ιερός για τους μουσουλμάνους.
«Ο αιώνιος λαός δεν φοβάται έναν μακρύ δρόμο» και «Θάνατος στους Άραβες», φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, σε αυτόν τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, που είναι υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη αμφιλεγόμενη «πορεία των σημαιών» η αστυνομία απέκλεισε τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην Παλιά Πόλη ενώ απαγόρευσε και την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην πλατεία μπροστά από την Πύλη της Δαμασκού. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι μεταξύ των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.
Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές που πήγαν επί τόπου κατήγγειλαν την πορεία, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση». «Η μοναδική νόμιμη σημαία εδώ στην Μπαμπ αλ Αμούντ (σ.σ. Πύλη της Δαμασκού) και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η παλαιστινιακή. Η ισραηλινή σημαία εδώ είναι σύμβολο κατοχής», είπε ο βουλευτής Άχμεντ Τίμπι.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν «προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης».
Η πορεία αυτή τιμά την «ημέρα της Ιερουσαλήμ» ή «Γιομ Γερουσαλάιμ», δηλαδή την επέτειο της «επανένωσης» (για τους Ισραηλινούς) της πόλης μετά την κατοχή της το 1967. Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ισραήλ κατέχει παράνομα την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η πορεία επρόκειτο αρχικά να γίνει στις 10 Μαΐου, όμως ματαιώθηκε. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ -όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση, προς όφελος Εβραίων εποίκων- καθώς και συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και της αστυνομίας στην Πλατεία των Τεμενών. Στις 10 Μαΐου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, ξεκινώντας έναν πόλεμο 11 ημερών με τον ισραηλινό στρατό.