Χωρίς να το διακηρύσσει ανοικτά, το Ισραήλ επιθυμεί την επαγγελματικοποίηση του στρατού και την απομάκρυνση από το στερεότυπο του “στρατού του λαού”, υποστηρίζει το “TTU”.
Η τάση έχει τεχνικές, οικονομικές και δημογραφικές αιτίες. Η στρατιωτική θητεία υποχρεώνει τους άνδρες να υπηρετούν για δύο έτη και οκτώ μήνες και τις γυναίκες για δύο χρόνια. Λόγω όμως του φαινομένου φυγοστρατίας των Ορθοδόξων Εβραίων αλλά και νεαρών που επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα, μόνο το 67% των πολιτών που φθάνουν στην κατάλληλη ηλικία πραγματοποιεί θητεία.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα υπάρξει μείωση της στρατιωτικής θητείας το 2020 κατά δύο μήνες, αλλά θα δίνονται οικονομικά κίνητρα σε όσους / όσες επιθυμούν να υπηρετήσουν περισσότερο. Το μοντέλο έχει ήδη γίνει για τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, όπου παρέχεται διετής πανεπιστημιακή υποτροφία αν ο στρατιώτης υπογράψει συμβόλαιο να υπηρετήσει για έξι χρόνια.
Στην κίνηση συμφωνεί το οικονομικό επιτελείο. Επιπλέον, μελετάται η κατόπιν συμφωνίας επανάκληση αξιωματικών του πεζικού, τεθωρακισμένων και διασωστών για μικρά αλλά τακτικά διαστήματα. Πίσω από αυτό είναι η ιδέα ανταμοιβής των προσώπων που ακολουθούν το στρατιωτικό σύστημα, άλλα δεν παύουν να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους στην καθημερινή ζωή.
Στο Ισραήλ υπάρχει ακόμη όμως δυνατή η εικόνα του “στρατού του λαού”, γι’ αυτό και οι προτεινόμενες αλλαγές πρέπει να συμβούν σταδιακά και προσεκτικά, χωρίς να επιφέρουν ανησυχία στον πληθυσμό και τον πολιτικό κόσμο, αν και ο Ισραηλινός Στρατός γνωρίζει ότι οφείλει να δράσει άμεσα για να συμπληρώσει τις κενές θέσεις προσωπικού.