Σύμφωνα με ανακοίνωση του μαροκινού δικτύου Le Desk.ma η ισραηλινή εταιρεία Rafael επιχειρεί να προωθήσει στο Μαρόκο το σύστημα αντιπυραυλικής αμύνης Iron Dome. Η απόκτηση του Iron Dome από το Μαρόκο θα επιτρέψει στη βορειοαφρικανική χώρα να πυκνώσει το δίκτυο κάλυψης που διαθέτει στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας αλλά και να θωρακίσει επιπλέον ευαίσθητους πολιτικούς στόχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τόνισε το γαλλόφωνο δίκτυο.
Αυξάνει η ένταση μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, κλείσιμο εναέριου χώρου
Η είδηση έρχεται ένα περίπου έτος μετά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μαρόκο και του Ισραήλ και η εταιρεία Rafael έχει εκφράσει ήδη την πρόθεσή της να πουλήσει τη “ναυαρχίδα” των προηγμένης τεχνολογίας προϊόντων της στην αφρικανική χώρα. Την προηγούμενη Πέμπτη, η μαροκινή εφημερίδα North Africa Post και η ισπανική La Razón ανέφεραν πως η Αλγερία αναπτύσει πυραύλους κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο, γεγονός όχι άσχετο με το πρόσφατο ενδιαφέρον για το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.
Προϊόν κοινής ανάπτυξης μεταξύ της Rafael Advanced Defense Systems και της Israel Aerospace Industries, το Iron Dome είναι ένα κινητό σύστημα αντ-αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας παντός καιρού σχεδιασμένο να αναχαιτίζει και να καταστρέφει μικρούς και μεγάλης ταχύτητας στόχους, όπως ρουκέτες μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού από αποστάσεις 4 έως 70 χλμ. Το σύστημα αναπτύχθηκε αρχικά για την άμυνα των παραμεθορίων κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ από τυφλά χτυπήματα οργανώσεων, όπως η Hamas και η Hezbollah. Η αρχική του έκδοση ολοκληρώθηκε και δοκιμάστηκε με τον Ισραηλινό Στρατό τον Μάρτιο του 2011.
Στις 7 Απριλίου 2011, σε ένα περιστατικό “δοκιμής σε επιχειρησιακές συνθήκες”, το Iron Dome αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο βραχέως βεληνεκούς Grad που εκτοξεύτηκε κατά της πόλης του Ashkelon από τις παλαιστινιακές περιοχές της λωρίδας της Γάζας. Από τον Αύγουστο του 2014, το Ισραήλ είχε 10 πυροβολαρχίες Iron Dome σε όλη την έκταση των συνόρων του. Στις 50 μέρες που κράτησε η σύγκρουση γνωστή ως επιχείρηση “Protective Edge” 4.594 ρουκέτες και βλήματα όλμων εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων στο Ισραήλ εκ των οποίων 735 αξιολογήθηκαν ως δυνητικές απειλές και αναχαιτίστηκαν με ποσοστό επιτυχίας 90%.
Ενδιαφέρον για το σύστημα Iron Dome έχει εκδηλώσει και η Κύπρος.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Παίρνει Iron Dome η Κύπρος; Τι μεταδίδει τοπικό ΜΜΕ