Η νορβηγική Kongsberg σε συνεργασία με τη γερμανική Diehl παρουσίασε φέτος ένα αυτόνομο εποχούμενο σύστημα αεράμυνας που δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Αν και το σχετικό συμβόλαιο ανάπτυξής από τη Νορβηγία είχε δοθεί από το 2019, εντούτοις μόλις φέτος η Kongsberg παρουσίασε τη συγκεκριμένη έκδοση του αντιαεροπορικού IRIS-T SLS (μικρού βεληνεκούς) πάνω σε τροποποιημένο τεθωρακισμένο ACSV G5, το οποίο όμως είναι μια μετεξέλιξη του γνωστού Μ113Α2. Αυτό περιλαμβάνει 2×2 εκτοξευτές βλημάτων και ραντάρ σε ιστό.
Το ραντάρ είναι της σχετικά άγνωστης στην Ελλάδα, δανέζικης Weibel Radars, και ονομάζεται XENTA-M. Είναι 3D, χαμηλού βάρους, με εμβέλεια ανίχνευσης 75 χιλιομέτρων και μπορεί να εντοπίζει πολύ μικρούς στόχους όπως drones και περιφερόμενα πυρομαχικά.
To όλο σύστημα θα λέγαμε πως εμφανίζεται να ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες αεράμυνας σημείου, τόσο σε μονάδες Στρατού, αντικαθιστώντας τα παλαιά SA-8, όσο και για προστασία εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού. Καθώς βασίζεται πάνω στο εξαιρετικά διαδεδομένο τεθωρακισμένο Μ113, από τα οποία διαθέτουμε χιλιάδες, ενώ θα μπορούσε να “ελληνοποιηθεί” με συστήματα από εγχώριες εταιρείες (όπως οι IDE, Theon Sensors, Skytalys κ.α.).
Σε πρόσφατη συνέντευξη στελέχους της Diehl στην ιστοσελίδα μας, μάθαμε πως οι πύραυλοι IRIS-T της ΠΑ είναι εναλλάξιμοι και μπορούν να τοποθετηθούν και σε επίγεια συστήματα. Μάλιστα, πρότεινε τον οπλισμό των επίγειων συστημάτων με πυραύλους που έχουν συμπληρώσει τις μέγιστες ώρες πτήσης (600 ώρες), για οικονομία πόρων.