Θυμίζει κρυφό καταφύγιο «κακού» από ταινία του Τζέιμς Μποντ αλλά πολύ πιο επικίνδυνο. Η νέα μυστική βάση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν είναι σκαμμένη σε βράχο για μεγαλύτερη προστασία, διαθέτει ένα σύστημα τροχιών που μεταφέρουν τα βλήματα στο σημείο εκτόξευσης με μεγαλύτερη ασφάλεια και παρέχει την δυνατότητα ταχέων διαδοχικών βολών.
Δεν είναι πρώτη φορά που η Τεχεράνη δημοσιοποιεί οπτικό υλικό από υπόγεια πυραυλική βάση «κάπου στο Ιράν» προφανώς για λόγους αποτροπής. Τα παλαιότερα βίντεο συνήθως έδειχναν σειρές αποθηκευμένων πυραύλων και οχήματα-εκτοξευτές. Σε τί διαφέρει λοιπόν αυτό το βίντεο;
Το συγκεκριμένο οπτικό αποκαλύπτει ένα νέο σύστημα εκτόξευσης για σιλό. Οι κατακόρυφα αποθηκευμένοι πύραυλοι «Εμάντ» (κολόνα, στυλοβάτης, στα φαρσί) φορτώνονται οριζοντίως για μεταφορά σε ένα υπόγειο σύστημα γραμμών που πηγαίνει τους πυραύλους στο σημείο εκτόξευσης. Το σύστημα αντικαθιστά τα συνήθη τροχοφόρα οχήματα περιορίζοντας το ενδεχόμενο οι φορτωμένοι με υγρά προωθητικά καύσιμα και πολεμική κεφαλή πύραυλοι να χτυπήσουν κατά λάθος στα τοιχώματα της σήραγγας.
Φυσικά το ακριβές σύστημα εκτόξευσης δεν απεικονίζεται, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι «Εμάντ» να οδηγούνται κάτω από μια θυρίδα η οποία οδηγεί στην επιφάνεια. Με την πυροδότηση ενός πυραύλου, το κινούμενο επί σιδηροτροχιών όχημα μεταφέρει στην θέση εκτόξευσης τον επόμενο πύραυλο και αυτό συνεχίζεται έως ότου βληθούν όλοι οι «Εμάντ» –σαν τον γεμιστήρα (clip) του θρυλικού M1 Garand του Β΄ΠΠ.
Το σύστημα επιτρέπει στο Ιράν να βάλλει διαδοχικά πολλούς πυραύλους από ένα σιλό, αποσκοπώντας στον κορεσμό της αντιβαλλιστικής άμυνας του αντιπάλου με ένα μπαράζ βαλλιστικών βλημάτων που θα κάνει δύσκολη την αναχαίτισή τους. Σημειωτέον ότι οι «Εμάντ» χρησιμοποιούν υγρά προωθητικά καύσιμα τα οποία φορτώνονται πριν την εκτόξευση. Η πλήρωση με καύσιμα και εκτόξευση αρκετών πυραύλων από ένα κεντρικό συγκρότημα δείχνει εφοδιαστικά απλούστερη από την κατασκευή πολλαπλών σιλό, έκαστο με τις δικές του δεξαμενές καυσίμων.
Βεβαίως το σύστημα έχει και μειονεκτήματα. Σε περίπτωση ατυχήματος ενός πυραύλου τυχόν έκρηξη θα επηρέαζε και τους υπόλοιπους, με τον βαθμό καταστροφής να εξαρτάται από το πόσοι ήταν γεμάτοι με πυραυλικό καύσιμο και οπλισμένοι. Επίσης, εάν ο αντίπαλος εντόπιζε και έπληττε το άνοιγμα του σιλό καταστρέφοντάς το, θα παγίδευε αρκετούς πυραύλους στην υπόγεια κρύπτη τους αποτρέποντας την εκτόξευσή τους.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Missile Threat, ο πύραυλος «Εμάντ» δύναται να φέρει μια εκρηκτική κεφαλή 1.650 λιβρών ή πολεμική κεφαλή με ένα πλήθος σφαιρικών βομβίδων διασποράς σε μέγεθος μπάλας του τέννις, με την πιθανή απόκλιση από τον στόχο να κυμαίνεται στα 1.640 πόδια. Έχοντας εμβέλεια 1.065 μίλια οι πύραυλοι του τύπου θέτουν εντός βεληνεκούς το Ισραήλ, το Ιράκ, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ αλλά και τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ.
Αλέξανδρος Θεολόγου