Οι Ιρανοί καλούνται να εκλέξουν τη 18η Ιουνίου τον επόμενο πρόεδρο της χώρας μεταξύ επτά υποψηφίων.
Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση των υποψηφίων και του προγράμματός τους. Βάσει σύστασης του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όλοι οι υποψήφιοι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιένη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Παράλληλα ο Χαμενεΐ έχει ζητήσει από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές να επικεντρωθούν κυρίως στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στα προβλήματα των πολιτών.
Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ-Χασεμί: Υπερσυντηρητικός, 50 ετών. Είναι ο πιο νέος από τους υποψήφιους. Γιατρός – ωτορινολαρυγγολόγος, είναι από το 2008 βουλευτής της Μασχάντ, της δεύτερης μεγαλύτερης και πιο ιερής πόλης του Ιράν.
Προτείνει πρόγραμμα βοήθειας για τους νέους “για τον γάμο και την εργασία” μέσω δανείου με ευνοϊκούς όρους ύψους 5 δισεκ. ριάλ (περίπου 17.000 ευρώ) και δεσμεύεται να διευθετήσει “σε τρεις ημέρες” τα προβλήματα του χρηματιστηρίου, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει πώς.
Αμπντολνασέρ Χεματί: Μεταρρυθμιστής, 66 ετών. Οικονομολόγος, ανέλαβε την προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν το 2018 και χρειάστηκε να παραιτηθεί για να υποβάλει υποψηφιότητα. Με καταγωγή από την τουρκόφωνη μειονότητα, διετέλεσε πρόεδρος πολλών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών προτού γίνει διοικητικό στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης.
Υπέρμαχος των φιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, της μείωσης της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και της “ενεργητικής διπλωματίας με την Ανατολή και τη Δύση” στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Σαΐντ Τζαλιλί: Υπερσυντηρητικός, 55 ετών. Αφού πέρασε από το γραφείο του Ανώτατου Ηγέτη, έγινε γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και με την ιδιότητα αυτή ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας από το 2007 ως το 2013. Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το 2013 απέναντι στον Χασάν Ροχανί, τερμάτισε τρίτος, συγκεντρώνοντας το 11,4% των ψήφων.
Επιθυμεί “να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις (του Ιράν) με τις γειτονικές χώρες” αντί “να περιμένει (τη βοήθεια) κάποιων δυτικών χωρών”. Σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό με μια “οικονομία της αντίστασης”, αναπτύσσοντας δεσμούς με χώρες “που ακολουθούν την ίδια (αντιιμπεριαλιστική) γραμμή με το Ιράν”.
Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ: Μεταρρυθμιστής, 64 ετών. Πρώην αντιπρόεδρος του Ιράν (2001-2005) επί προεδρίας Μοχαμάντ Χαταμί, ήταν κυβερνήτης της επαρχίας Ισφαχάν από το 2017 ως το 2018, προτού αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Ανήκει στην τουρκόφωνη μειονότητα και στις προεδρικές εκλογές του 2005 έλαβε λιγότερο από το 5% των ψήφων.
Είναι από τους λίγους υποψήφιους που προτάσσει οικολογικές ανησυχίες, προτείνει “εκσυγχρονισμό της γεωργίας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας”, δεσμεύεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει “ διαφάνεια στην πολιτική και την ανέγερση προσιτών κατοικιών”.
Εμπραχίμ Ραϊσί: Υπερσυντηρητικός, 60 ετών. Επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2019, έπειτα από σταδιοδρομία στο δικαστικό σύστημα για πάνω από τριάντα χρόνια. Στις προεδρικές εκλογές του 2017 συγκέντρωσε 38% των ψήφων. Σήμερα θεωρείται φαβορί.
Υπόσχεται “ συνεχή μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς”, την αντιμετώπιση κυρίως της κακοδιοίκησης της εκτελεστικής εξουσίας, δηλώνει ότι επιθυμεί να ανεγείρει “τέσσερα εκατομμύρια κατοικίες μέσα σε τέσσερα χρόνια” και να σχηματίσει “μια κυβέρνηση του λαού για ένα ισχυρό Ιράν”.
Μοχσέν Ρεζαΐ: Υπερσυντηρητικός, 66 ετών. Στρατηγός, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης (1981-1997), είναι γραμματέας του Συμβουλίου Κρίσης, οργάνου διαιτησίας του συστήματος. Έθεσε υποψηφιότητα τρεις φορές στις προεδρικές εκλογές και το 2013 κατάφερε να συγκεντρώσει το 10,6%, το υψηλότερο ποσοστό του.
Δεσμεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη του Ιράν και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όπως και το δίκτυο επιρροής στη χώρα, μια αναφορά στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ροχανί, το οποίο κατ’ αυτόν μόλυνε την κυβέρνηση με διαφθορά και κατασκοπεία.
Αλιρεζά Ζακανί: Υπερσυντηρητικός, 55 ετών. Γιατρός της πυρηνικής ιατρικής, εκπροσώπησε την ιερή πόλη Κομ από το 2004 ως το 2016. Το 2020 κέρδισε ξανά έδρα βουλευτή στην Τεχεράνη και πλέον διευθύνει το Κέντρο Ερευνών του κοινοβουλίου.
Δηλώνει ότι επιθυμεί “να άρει όλα τα εμπόδια για την τοπική παραγωγή”, να αξιοποιήσει “τις ικανότητες της ιρανικής διασποράς” προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία, ενώ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα.