Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής και ειδικότερα η υποεπιτροπή Ναυτικής Ισχύος δεν περιλαμβάνει τίποτα που να αποτρέπει το Αμερικανικό Ναυτικό από το να αποσύρει καταδρομικά κλάσης Ticonderoga το επόμενο έτος στη δική της πρόταση για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ το 2022.
Σύμφωνα με το «Defense News», η υποεπιτροπή ανακοίνωσε χθες τις προθέσεις της, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στην ενίσχυση του Αμερικανικού Ναυτικού με καινούργια πολεμικά πλοία. Γι’ αυτό τον λόγο η ίδια δίνει εντολή σε αυτό να προχωρήσει στην απόκτηση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke το νέο έτος, αντί ενός που το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει να πράξει. Στην ίδια αναφορά απουσιάζει επίσης κάθε μνεία στον παροπλισμό τεσσάρων LCS, αν και άλλη επιτροπή της Βουλής ζητά να μην αποσυρθούν τα τρία από αυτά.
Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, η περίπτωση της πρόωρης ή όχι απόσυρσης κάποιων από τα καταδρομικά Ticonderoga έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικές τάσεις στους πολιτικούς.
Διαβάστε περισσότερο στο navaldefence.gr
Άμα το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου…. Τι να λέμε τώρα….
δεν μου αρέσουν ,πολύ σκουριά…..ασε που θα κάνουν ένα σορό θόρυβο… /ς
Εδώ που έχουμε φτάσει με τις «ενδιάμεσες» ας βρούμε και κόσμο να τα στελεχώσουμε και ας μας στείλουν 2 να ξεμπερδεύουμε με FOS και 2-3 γεμίσματα στα πάντα.
Το Tico έχει εκτιμηθεί στα 30 εκ ευρώ από το ΠΝ ως προς το κόστος χρήσης του. Αν υποθέσουμε ότι διασφαλίζουμε κι ένα δεύτερο για κάθε ένα που θα αποκτηθεί, από αυτά που θα αποσυρθούν σε 10-15 χρόνια (για αντικατάσταση), τότε ο κύκλος ζωής του στο ΠΝ θα μπορεί να επεκταθεί στα 30 περίπου χρόνια, χωρίς βαριά συντήρηση και εκσυγχρονισμούς. Αυτό θα έδινε ένα κόστος κύκλου ζωής της τάξεως του 1 δις στην 30ετία, άκρως ελκυστικό για πλοίο επιπέδου αντιτορπιλικού. Εναλλακτικά, με Φ/Γ Α/Α (πχ F100, 6 MK41), το κόστος αγοράς + χρήσης στην 30ετία θα ήταν τουλάχιστον το διπλό, ενώ θα χρειάζονταν 2 Φ/Γ Α/Α για να κάνουν τη δουλειά 1 Tico. Δηλ. το συνολικό κόστος κύκλου ζωής με Φ/Γ θα ήταν 4-5 φορές πάνω.
Αυτό έχει περαιτέρω από την προφανή σημασία του γιατί η Α/Α Περιοχής δεν είναι πρώτη προτεραιότητα – πάντα το αεροπλάνο θα είναι το κύριο μέσο αντιμετώπισης εχθρικών αεροπλάνων. Επομένως αν έρθει χωρίς αυτό να κοστίσει σε άλλα κύρια μέσα όπως αεροπλάνα, Υ/Β. ΤΠΚ κλπ καλώς την, αλλιώς όχι. Γι’ αυτό μάλλον το ΠΝ δε ζήτησε καν Φ/Γ Α/Α, με βάση την κατάστασή του και τη γενικότερη κατάσταση και των 3 κλάδων.
Παραθέτω παρακάτω και τα επίσημα κόστη αγοράς, χρήσης και κύκλου ζωής (ετήσιο αυτό)
σε εκ δολάρια 2010 (+ 20% περίπου σημερινά ή μπορούμε να τα διαβάσουμε και ως σημερινά εκ. ευρώ, στο περίπου), με βάση στοιχεία του CBO (Congress Budget Office). Tico = CG 47. Προσοχή, τα κόστη προσωπικού και καυσίμων είναι στην 35ετία (:35 για το ετήσιο), καθώς και στο ότι οι αμοιβές τους πρέπει να είναι τουλάχιστον οι διπλές από των δικών μας.
Δεν ισχύει επίσης ότι οι LCS έχουν κόστος χρήσης 70 εκ ετησίως όσο σχεδόν το ΑΒ. Αλλά και για το ΑΒ τα 87 εκ είναι ετήσιο κόστος κύκλου ζωής. Ενδιαφέρον έχει όμως η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου όταν πάνε 40+ κόμβους – εύλογο γιατί η υδροδυναμική αντίσταση αυξάνεται αναλόγως του τετραγώνου της ταχύτητας και όχι ευθέως. Δε μας ενδιαφέρουν όμως εμάς αυτές οι ταχύτητες.
Καλά πάμε . Αν περάσει από την υπο επιτροπή θα πάει στην επιτροπή και αν εγκριθεί θα πάει στην ολομέλεια(?). Αυτά για τον παροπλισμό. Για την παραχώρηση πάμε ξανά από την αρχή(?). Ή ισχύει άλλη διαδικασία?
Δεν έχουμε περιθώρια επιλογής. Ποίημα:
Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο
και γι αυτό παίρνουμε Tico !
Αν παίρναμε ένα ή δύο Tico μαζι με κάποιους SM-2, τότε θα επρόκειτο για πραγματική ενδιάμεση λύση, ενώ αν πάρουμε για παράδειγμα 4 Type-23 μαζί με 4 Arrowhead θα τις αναβαθμίζαμε μαζί με τις 4 Meko και θα τις κρατούσαμε μέχρι το 2030+. Το κόστος λειτουργίας ενός και μόνο Tico είναι δυσβάστακτο. ΑΛΛΑ επειδή είμαστε με το κεφάλι μέσα στα σκ___, πρέπει να τα πάρουμε (2) και να τα χειριστούμε με φειδώ. Έχω τονίσει οτι 2 απ’ τις 4 νέες φρεγάτες θα πρέπει να είναι αεράμυνας περιοχής με ραντάρ σταθερής διάταξης ( για να μπορεί να διαχειρίζεται όσο γίνεται πιό πολλά ίχνη ταυτόχρονα ) και να ενταχθούν αυτά τα 2 πλοία στο δίκτυο αεράμυνας της χώρας, Επίσης είναι αναγκαίο να έχουν και μεγάλη εμβέλεια τα ραντάρ τους. Είτε αυτά τα πλοία είναι Arrowhead είτε είναι Sigma, το κόστος λειτουργίας τους θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό ενός Tico να μην προσθέσω και την μικρότερη ανάγκη επάνδρωσης. Επομένως Tico ΔΑΓΚΩΤΟ μέχρι να πέσουν στο νερό οι 2 νέες φρεγάτες αεράμυνας περιοχής οπότε τα παραχωρούμε στή Χιλή ή τη Βραζιλία ή και στις δύο.
Είναι το «βρεγμένο όνειρο» πολλών να αγοράσουν μερικά καταδρομικά της Ticonderoga. Εάν θέλετε να γεμίσετε όλα τα κελιά εντελώς με ρουκέτες, έχετε ήδη χάσει 750 εκατομμύρια ευρώ. Πλήρης τρέλα! Είναι παλιά πλοία με παλιά συστήματα ραντάρ και πολύ μεγάλα πληρώματα.