Με το Γιάννη Τζαγκαράκη, «ψυχή» της ελληνικής προσπάθειας της ALS Naval Ship Design για τη σχεδίαση σύγχρονων πολεμικών πλοίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού έχουμε μιλήσει και άλλες φορές. Αλλά η εμπειρία του από τα ελληνικά ναυπηγεία όπου έχει εργαστεί πολλές δεκαετίες, το πάθος του για μια εγχώρια ανάπτυξη σκαφών και οι προτάσεις της όλης ομάδας, πάντα δίνουν χώρο για ακόμη περισσότερες συζητήσεις. Έτσι, αυτή τη φορά μας δέχθηκε ο ίδιος στο σπίτι του για μια ανοιχτή και πολύ φιλική κουβέντα, για την οποία και τον ευχαριστούμε. Τη συζήτηση τη βιντεοσκοπήσαμε, ζητάμε συγγνώμη για κάποιους θορύβους από το παρασκήνιο, αλλά σε «σπιτικό» περιβάλλον δεν μπορείς να τα ελέγξεις όλα! Η ουσία; Η κουβέντα μας βγήκε πολύ επίκαιρη. Αν και μιλήσαμε μερικές μέρες πριν ανακοινωθεί η επιλογή των γαλλικών φρεγατών FDI από το ΠΝ, οι επισημάνσεις που έκανε για την τοπική παραγωγή πολεμικών σκαφών, όπως π.χ. οι κορβέτες που πλέον ελπίζουμε να κατασκευαστούν εγχώρια, όπως και για την περιπέτεια της ALS στο να βρει «επαφή» με την ελληνική πολιτεία είναι πολύ διαφωτιστικές.
Η συζήτηση ξεκίνησε από τις κορβέτες, όπου ο ίδιος μας είπε για τους προβληματισμούς που είχε από την τουρκικής σχεδίασης κλάσης Ada. Και πως ήθελε να δημιουργηθεί ως αντίβαρο, μια ελληνική κορβέτα με όμως σημαντικά καλύτερη σχεδίαση, συστήματα και φόρτο. Τη σχετική ιδέα την παρουσίασαν στο Ναυτικό αλλά όπως μας αφηγείται «μας είπαν πως δεν ενδιαφερόμαστε, εμείς θέλουμε μια φρεγάτα αεράμυνας περιοχής». Για να πέσει μετά η όλη ιδέα πάνω σε αλλαγή κυβέρνησης…
Με «ξεχασμένη» λοιπόν την πρόταση της ALS, τόσο για κορβέτα όσο και για φρεγάτα, η χώρα μας προχώρησε αργότερα στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φρεγατών, παρότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει και αναγγελία για σχεδίαση «εθνικού πλοίου». Η συζήτηση μας συνεχίστηκε με την ουσία των σχεδιάσεων της ALS και σε τι επίπεδο εξέλιξης βρίσκονται, όπου πραγματικά μείναμε έκπληκτοι για τη σημαντική ολοκλήρωση τους.
Χιλιάδες λοιπόν ανθρωποώρες σχεδίασης, ένα πλάνο που έχει εξελιχθεί σε βάθος, με μακρόχρονες εμπιστευτικές επικοινωνίες με ξένους οίκους για τα συστήματα του σκάφους. Οπότε η επόμενη ερώτηση ήρθε αυτονόητα. Έχει στηριχθεί οικονομικά η ALS για όλον αυτό τον κόπο; Η απάντηση μάλλον αναμενόμενη.
Γιατί όμως να πάμε στην ALS; Και μην επιλέξουμε μια διεθνή «έτοιμη» σχεδίαση;
Η απορία μας εξελίσσεται: Υπάρχει περιθώριο να φτιαχτεί στην Ελλάδα ένα πολεμικό σκάφος, όταν το μεγαλύτερο κόστος είναι τα εισαγόμενα κρίσιμα συστήματα ηλεκτρονικών και όπλων; Ο Γιάννης Τζαγκαράκης εδώ απαντά ξεδιπλώνοντας και το όραμα της ALS, που δεν είναι η κατασκευή ενός μόνο τύπου πλοίου, αλλά ουσιαστικά μια «διαδρομή» σταδιακής ελληνοποίησης και ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας…
Η συνέχεια στο navaldefence.gr