Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αγοράς των 12 μαχητικών Mirage 2000-5 του Κατάρ, γίνεται γνωστό ότι η Ινδονησία θέλει επίσης να προμηθευτεί και μαχητικά Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ. Σε δήλωσή του στις 16 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας, Πραμπόουο Σουμπιάντο, υποστήριξε πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις με τα Εμιράτα και είπε ότι η πιθανή προμήθεια στοχεύει στην αντικατάσταση γερασμένων μαχητικών της Ινδονησιακής Αεροπορίας.
Τα ΗΑΕ διαθέτουν περισσότερα από 50 Mirage 2000-9, τα οποία προγραμματίζουν να αντικαταστήσουν με 80 Rafale F4. Η Ινδονησία έχει επίσης παραγγείλει 6 Rafale και επιθυμεί να τα αυξήσει σταδιακά σε 42. Όμως τα πρώτα αεροσκάφη δεν αναμένονται πριν το 2026 και η ασιατική χώρα κοιτάζει περιπτώσεις μεταχειρισμένων μαχητικών για να καλύψει επείγουσες ανάγκες.
Οποιαδήποτε άλλη τιμωρία για πριγκοζιν – ουτκιν εκτός από hard landing προσσελήνωση στερείται originality
Το μόνο καλό με τον Πριγκόζιν ήταν ότι έκανε φανερό σε όλους ότι η Ρωσία είναι προνεωτερικό κράτος.
Ανάλογες αλλά πολύ πιο συναρπαστικές ιστορίες για αγρίους έχουμε πολλές στην Ιστορία και καμιά δεν ξεπερνάει την Μεσαιωνική Γαλλία του Φίλιππου του Ωραίου με την σφαγή των Ναιτών ιπποτών, κατηγορίες για λατρεία του διαβόλου, πυρά, κατάρες που πιάσανε και άλλα τέτοια οπότε τι να μας πει ο Πούτιν και ο Πριγκόζιν….to sequel δεν κόβει εισητήρια.
Το πρόβλημα είναι ότι η χωροχρονικά σε λάθος σημείο και επομένως εντελώς ασταθής Ρωσία έχει πυρηνικά. Ευκολα μπορούμε να φανταστούμε έναν άλλο Πριγκόζιν που αντί για πορεία προς τη Μόσχα επιλέγει πορεία προς κάποια μονάδα που τα έχει.
Πρώτα είναι βέβαια πρόβλημα για την ίδια τη Ρωσία αλλά αν αρχίσει το πανηγύρι κανείς δεν ξέρει που θα τελειώσει.
Και δεν είναι μόνο η Ρωσία. Υπάρχουν και άλλοι χρονοταξιδιώτες. Ο Πούτιν έχει δώσει πυρηνικά στον Λουκασένκο, υπάρχει ο Κιμ, τα αγιατόλια και το Πακιστάν που είναι σε διάλυση συγκρουόμενο με την πραγματικότητα.
Εχουν μαζευτεί πολλοί λοξοί δηλαδή και ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Ισως είναι η ώρα να τα πουν Δύση, Κίνα και Ινδία.
Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση αλλά ο κίνδυνος είναι κοινός.
Κάτι τέτοιο ενάντια σε ένα δημοφιλές πρόσωπο που ήταν ο Πριγκόζιν, μπορεί να επιφέρει αντίδραση. Σύντομα περιμένω “αποκεφαλισμό” Σοΐγκου, Γκερασίμωφ. Και ίσως δούμε να έρχεται στο προσκήνιο ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Πούτιν. Το αν θα είναι βίαιη ή όπως του Γιέλτσιν ειρηνική παίζεται. Συμφέρων δικό μας είναι να είναι ειρηνική. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Ρωσία. Και μην με αρχίσετε ξανά με ξανθά γένη. Όποιος ξέρει από ισορροπία δυνάμεων καταλαβαίνει.
Το μικρότερο κόστος για τους ολιγάρχες είναι να ξεφορτωθούν την φράξια που κυβερνά. Ο Πριγκοζίν βιάστηκε. Πιθανότατα θα προηγηθεί κάτι ανατρεπτικό στο μέτωπο.
Έχει μέλλον μπροστά του αυτός ο πόλεμος.
Από του χρόνου βλέπουμε…
Κατά τη γνώμη μου αυτό θα σημάνει ή πλήρη ενσωμάτωση της Βάγκνερ στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή μη δυνατότητα στρατιωτικής υποστήριξης της πολιτικής της Ρωσίας στην Αφρική με παράλληλο εμφύλιο στο έδαφος της Λευκορωσίας.