Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εγκαταλείπει τελικά τα σχέδιά της να αποκτήσει το προηγμένο δικινητήριο ρωσικό μαχητικό Su-35, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η απόφαση ελήφθη μάλλον μετά από αμερικανικές πιέσεις, πιθανότατα μέσω του συστήματος επιβολής κυρώσεων για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού (Countering American’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα από το 2017 και ένα προσύμφωνο είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2018 για την αγορά 11 μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-35 για την αντικατάσταση των παλιών αμερικανικών ελαφρών μαχητικών F-5 E/F Tiger II της Northrop.
H συμφωνία του 2018 σκόνταψε στις κυρώσεις της CAATSA παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Τζακάρτα να τις υπερκεράσει εμπίπτοντας σε κάποιας μορφής εξαίρεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν χωρίς καμιά διάκριση τις κυρώσεις κατά χωρών που προμηθεύονται συστηματικά σύγχρονα όπλα από τη Ρωσία διεμβολίζοντας παραδοσιακές αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έτσι, τηρούν τις χώρες σε μια πειθαρχία ενώ ταυτόχρονα πλήττουν τη ρωσική οικονομία σημαντικό τμήμα της οποίας στηρίζεται στις εξαγωγές σύγχρονων όπλων και συστημάτων.
Η Ινδονησία σκόπευε να ξεπληρώσει τα Sukhoi αξίας 1.1 δις δολαρίων με την μέθοδο του αντιπραγματισμού, προσφέροντας φοινικέλαιο, καουτσούκ, κόκκους καφέ και μπαχαρικά για να εξοφλήσει το χρέος της.
Η Ινδονησία θέλει να καλύψει το 50% του κόστους των Su-35 με… “ροδάκινα”
Ταυτόχρονα με την συμφωνία για τα Su-35, η Ινδονησία είχε επαφές και για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών, με επικρατέστερο το F-16 Block 70/72 Viper της Lockheed Martin αν και πηγές ανέφεραν το ενδιαφέρον της για το πιο προηγμένο αεροσκάφος της LM, F-35A Lightning II Joint Strike Fighter.
Μετά τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο ζήτημα των S-400, οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύνται καμία χώρα που διατηρεί αμυντικούς δεσμούς και με τη Μόσχα απαιτώντας μέσω της CAATSA σαφή στάση για να συνεχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.