Το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρεί το Αυτοκέφαλο, «καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», αναγνώρισε, σήμερα, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από συζήτηση έξι ωρών και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέπτυξε την εισήγησή του, με τίτλο «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας». Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων,
έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και τη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό». Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».
Ακολούθησαν διάλογος και τοποθετήσεις πολλών ιεραρχών και τέλος η Ιεραρχία απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ επτά μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Βαρθολομαίος, Πούτιν και η σημασία της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου (451 μΧ)