Η 2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια. Η διάσκεψη διοργανώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αμυντικών Στρατηγικών (Ουκρανία).
Η επένδυση στην ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας είναι επένδυση στην ευρωατλαντική ζώνη ειρήνης και ελευθερίας, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Στέφαν Ντιμιτρόφ ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης.
Η υποστήριξη στην Ουκρανία θα παραμείνει στο επίκεντρο της αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησής μας, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ.
“Η σημερινή διάσκεψη θα χρησιμεύσει ως μια σημαντική πλατφόρμα για την ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τονίζοντας ότι είναι βαθιά ευγνώμων για τη στήριξη της κυβέρνησης και των πολιτών της Βουλγαρίας.
“Όλοι θέλουμε να δούμε τη Μαύρη Θάλασσα ως μια περιοχή ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης”, τόνισε. Η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να γίνει θάλασσα του ΝΑΤΟ, της ειρήνης και της σταθερότητας. Αυτό συμβαίνει ήδη με τη Βαλτική Θάλασσα μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, υπογράμμισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν πίστευε ότι το Κίεβο θα έπεφτε γρήγορα, πίστευε επίσης ότι οι γείτονες της Ουκρανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα διχαστούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, χαιρετίζοντας το θάρρος της Ουκρανίας και την υποστήριξη χωρών της περιοχής και όλου του κόσμου προς τη χώρα αυτή.
“Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αντιπροσωπεύει ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, παραδόσεων και ειρήνης. Η σταθερότητα και η ευημερία είναι ζωτικής σημασίας για όσους ζουν σε αυτήν”, δήλωσε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι προσηλωμένο στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Η εφαρμογή της ειρηνευτικής φόρμουλας της Ουκρανίας συζητήθηκε στη διάσκεψη, όπου μετείχαν βουλευτές, διπλωμάτες και στρατιωτικοί.