της Françoise Fressoz, αρθρογράφου της Monde
Με τον προϋπολογισμό για το 2025 να έχει επιτέλους ψηφιστεί, θα περίμενε κανείς κάποια ψήγματα σοφίας από τους πολιτικούς. Η κουλτούρα της συναίνεσης, που είχε υποφέρει πολύ από τότε που διαλύθηκε η Εθνοσυνέλευση, τον Ιούνιο του 2024, έμοιαζε να έχει κερδίσει λίγο έδαφος. Όμως, μόλις έκλεισε προσωρινά το οικονομικό ψυχόδραμα, ξέσπασε μια άλλη φωτιά, αυτή τη φορά στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης.
Δηλώνοντας πριν από λίγες ημέρες ότι τάσσεται υπέρ του περιορισμού τού δικαίου του εδάφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμαρέν ήξερε ότι θα σοκάρει. Το δίκαιο του εδάφους, που επιτρέπει σε ένα παιδί που γεννιέται στη Γαλλία να αποκτά την υπηκοότητα εφόσον έχει παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ισχύει εδώ και επτά αιώνες. Όταν ο Σαρλ Πασκουά το είχε περιορίσει το 1993 υπό την πίεση του Εθνικού Μετώπου, η Γαλλία είχε ξεσηκωθεί.
Οι δηλώσεις του Νταρμαρέν προκάλεσαν ρήγμα στην κυβέρνηση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή της πτέρυγα. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ήρθε σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινίσεις χωρίς να «αδειάσει» τον υπουργό του. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι Γάλλος, είπε. Και όλοι θυμήθηκαν την περίφημη «συζήτηση περί εθνικής ταυτότητας» που είχε προκαλέσει ο Νικολά Σαρκοζί το 2009.
O Νταρμαρέν επανέλαβε τις δηλώσεις του δυο ημέρες αργότερα, καθιστώντας εμφανές ότι ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές. Το ίδιο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο δημοφιλής υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό, άλλοτε δεξί χέρι του Φρανσουά Φιγιόν. «Πάνω από το 70% των Γάλλων συμφωνούν με την πολιτική της σιδηράς πυγμής που ακολουθώ», τόνισε πρόσφατα.
Το δίδυμο Νταρμαρέν-Ρεταγιό επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό τις δηλώσεις του για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, προκαλώντας αμηχανία στους μακρονιστές της Αριστεράς. «Ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει, έχει εξαπολυθεί μια παγκόσμια επίθεση κατά της δημοκρατίας και των αξιών της, ο πλανήτης καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με το ποιος είναι Γάλλος», δήλωσε ο βουλευτής Ρολάν Λεσκίρ. Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Μακρόν διαφήμιζε τη σύνοδό του για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τίποτα πια δεν μοιάζει συγχρονισμένο στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Ο Ζεράλ Νταρμαρέν πιστεύει πως πρέπει να γίνουν προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές που θα αντιμετωπίσει τη Λεπέν. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει ξεκινήσει καμιά τέτοια διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι η πόλωση γύρω από τη μετανάστευση ευνοεί την Εθνική Συσπείρωση, με τις θέσεις της οποίας ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο η γαλλική Δεξιά.