Όταν πέρσι τέτοιο καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ο Γάλλος πρόεδρος, υπέγραφαν την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, δεν περιμέναμε ποτέ πως θα την επικαλούμασταν τόσο συχνά για τους επόμενους 12 μήνες. Αλλά θα πρέπει πλέον να δούμε καθαρά, πως μια από τις επιλογές που υπάρχουν στο “τραπέζι” είναι να ζητήσουμε την ενεργοποίηση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, και συγκεκριμένα την πρόβλεψη περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Κατά την άποψη μας ήρθε η στιγμή να ζητήσουμε γαλλικές ενισχύσεις. Εξηγούμε το γιατί πρέπει να γίνει τώρα, και το πως θα μπορούσε να γίνει.
Η σελίδα μας, το περιοδικό, έχει μια αρχή. Τα όπλα δεν είναι για να κερδίζονται οι πόλεμοι, είναι για να μην γίνονται οι πόλεμοι. Αν το “ρισκάρουμε” και αφοπλιστούμε, απλά ο αντίπαλος θα έρθει να μας καταλάβει μια ωραία μέρα. Αν όμως ο αντίπαλος μας βλέπει επαρκώς εξοπλισμένους, και έτοιμους για αποτελεσματική άμυνα, με τα σενάρια νίκης να μην έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τότε δεν θα κάνει το αδιανόητο. Αν η Τουρκία είχε το 1974 απέναντί της μια ικανή, ενωμένη, Εθνική Φρουρά, δεν θα τολμούσε την απόβαση.
Μας αρέσουν πολύ τα Rafale. Έχουμε εντυπωσιαστεί με τις FDI. Περιμένουμε την αναβάθμιση των F-16. Θέλουμε αγορά για SPIKE, LORA, SPICE, Rampage. Δεν τα θέλουμε όλα αυτά για να τα ρίξουμε στο κεφάλι ενός Τούρκου, όχι. Τα θέλουμε, για να ξέρει η τουρκική ηγεσία, πως αν έρθει νύχτα, μέρα, μεσημέρι ή απόγευμα, θα τα αντιμετωπίσει όλα μαζί.
Πέρσι, η συμφωνία για τις 3 γαλλικές FDI HN ήταν η είδηση της δεκαετίας. Ο αρχικός μας ενθουσιασμός “μετριάστηκε” κάπως από τις ελλείψεις (STRALES, ECM, chaffs, ετοιμοπόλεμες το 2028 κ.λπ/) αλλά όλα αυτές ήταν δευτερευούσης σημασίας μπροστά στην υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής. Αν και η Συμφωνία έχει κάποιες ασάφειες, εντούτοις πράγματι λέει πως αν η Ελλάδα (ή η Γαλλία) δεχτεί επίθεση, τότε η άλλη πλευρά θα συνδράμει με στρατιωτικά μέσα. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει στο πλευρό της μια ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Προφανώς δεν θα…. πέσουν πυρηνικά στην Άγκυρα, αλλά είναι σίγουρα θετικό να έχεις μια τόσο ισχυρή δύναμη στο πλευρό σου.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την τουρκική προεδρία, και η πολεμική ρητορική του Ερντογάν, δεν θυμίζουν Ρωσία λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Θυμίζουν Ναζιστική Γερμανία λίγο πριν την εισβολή στην Πολωνία. Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν, αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας στις εκλογές του 2023, απειλεί πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, ελπίζοντας στα εξής (όλα ή κάποια):
- Την παραμονή του στην εξουσία χωρίς εκλογές εντός “πολεμικού κλίματος”
- Εναλλακτικά πως μετά από μια πιθανή πολεμική νίκη επί της Ελλάδας (έστω και σε ένα επεισόδιο), θα καταφέρει να επανεκλεγεί
- Τον εξαναγκασμό της χώρας μας να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα και όχι μόνο για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
- Να εξωθήσει μια σύγκρουση-αψιμαχία τώρα πριν συνεχιστεί ο επανεξοπλισμός της χώρας μας που θα την ισχυροποιήσει αμυντικά
- Αντίστοιχα να επιδιώξει μια κρίση-σύγκρουση τώρα, πριν η Ελλάδα δει αύξηση τους ΑΕΠ της π.χ. έως το 2030, οπότε τότε το χρέος της θα έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του, άρα η χώρα μας θα έχει ισχυρότερη οικονομική και γεωπολιτική θέση
Αυτή τη στιγμή, χάρη στην συστηματική πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο μέσος γείτονας θεωρεί πως η Ελλάδα έχει παράνομα καταλάβει νησιά του Αιγαίου, και ο στρατός σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο απειλεί τα μικρασιατικά παράλια. Η κοινή γνώμη δηλαδή έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για μια επιθετική κίνηση εναντίον μας, αλλά και για το φόρο αίματος που θα πληρώσει η Τουρκία αν κάνει κάτι τέτοιο.
Θα ήταν εθελοτυφλία εκ μέρους μας αν δεν βλέπαμε όλα τα μηνύματα που στέλνει η άλλη πλευρά. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να μας επιτεθεί. Η Δύση έχει στρέψει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι δυτικές οικονομίες έχουν πληγεί από τον πόλεμο, και ειδικά η ευρωπαϊκή. Συνεπώς, δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα έπαιρναν απόφαση να προβούν σε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας (έτσι ελπίζει τουλάχιστον ο Ερντογάν).
Από εκεί και πέρα, το σχέδιο υπάρχει, είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει ο Πούτιν στην Ουκρανία. Με πρόβλεψη να καταλάβει κάποια νησιά, ίσως να προκαλέσει και αναταραχή στη Θράκη (προσοχή στις “ανακοινώσεις” κάποιων μελών του ελληνικού κοινοβουλίου), και μετά, ακόμη και με νοθευμένο “δημοψήφισμα” να προσαρτήσει εδάφη στην Τουρκία. Την ευκαιρία για εισβολή θα την βρει μόνος του ο Ερντογάν: π.χ. μέσω παράνομων ερευνών ή κάποια ανθρωπιστική κρίση ή κάποια προβοκάτσια.
Με τα αποθέματα όπλων της Δύσης να έχουν μειωθεί λόγω των συνεχών αποστολών στην Ουκρανία, πολύ δύσκολα θα είχαμε αναπληρώσεις των δικών από τους Συμμάχους μας. Ειδικά αν πάμε σε παρατεταμένη σύγκρουση, τότε αμφιβάλουμε αν η Δύση θα έχει να μας αναπληρώσει γρήγορα τα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας (που αυτά θα καταναλωθούν τις πρώτες ώρες).
Κανείς στην Ελλάδα δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Και κανείς δεν έχει θέμα με τους Τούρκους. Κι εμείς τους θέλουμε ειρηνικούς επισκέπτες, κι αυτοί να μας υποδέχονται επίσης ειρηνικά. Αλλά όπως έχει πει κι ο ΑΓΕΕΘΑ, αν κάποιος έρθει απρόσκλητος, πρώτα θα κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε… Έτσι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείξουμε ότι δεν αστειευόμαστε. Το 2020 δεν θέλουμε να πούμε ούτε για τον ενθουσιασμό που επικράτησε, ούτε για το τι έγινε στο στράτευμα και στις Ειδικές Δυνάμεις και μόνο στην πιθανότητα να έχουμε “επισκέψεις”.
Ο Ερντογάν όμως μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία, αυτός και το σύστημα εξουσίας που οικοδόμησε στις πλάτες του τουρκικού λαού, ίσως να κάνει το απονενοημένο.
Θεωρούμε λοιπόν πως υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει ενεργοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής που έχουμε με την Γαλλία. Δεν χρειάζεται να κάνει η Γαλλία γενική επιστράτευση, ούτε να δούμε τη Λεγεώνα των Ξένων στον Έβρο. Αλλά έχουμε μερικές απλές ιδέες, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα.
- Διάθεση μονάδων επιπέδου Διμοιρίας ή Λόχου σε κάθε μεγάλο νησί του Αιγαίου, δίπλα σε κάποια αντίστοιχη ελληνική μονάδα. Υπάρχει αρκετός χώρος σε πολλά στρατόπεδα της ΑΣΔΕΝ.
- Μεταφορά ομάδων ειδικών δυνάμεων και φιλοξενίας τους στις Μονάδες Καταδρομών που επιχειρούν στα νησιά.
- Μεταστάθμευση μιας FREMM στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, σε μόνιμη βάση. Είναι μάλιστα και μια καλή ευκαιρία για να εξοικειωθούν και τα πληρώματα με τα γαλλικά συστήματα και όπλα.
- Μεταστάθμευση ενός γαλλικού ελικοπτεροφόρου στο Ναύσταθμο της Σούδας, μαζί με μια φρεγάτα συνοδείας. Έτσι θα έχουμε καλύψει το κενό της απουσίας ενός μεγάλου πλοίου αποβάσεων.
- Μεταστάθμευση ενός ή δύο Μοιρών της γαλλικής Αεροπορίας και του γαλλικού Ναυτικού στην Τανάγρα, δίπλα στα ελληνικά Rafale. Η κοινή εκπαίδευση καλό θα κάνει και στους δυο.
- Μεταφορά 2 συστημάτων SAMP/T στο Αιγαίο, με πιθανότερα σημεία ανάπτυξης, τη Λέσβο και τη Ρόδο.
- Στάθμευση μόνιμου τμήματος, επιπέδου έστω και Διμοιρίας, στο Καστελόριζο.
- Μεταστάθμευση αριθμού ελικοπτέρων της γαλλικής Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων. Προτείνουμε να είναι ΝΗ90, μπας και καταφέρουμε και “βγάλουμε” μερικά ακόμη πληρώματα.
Τα έξοδα φιλοξενίας των πληρωμάτων θα καλυφθούν από την Ελληνική κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, οι τουριστικές υποδομές στα νησιά είναι διαθέσιμες όλο το καλοκαίρι, ενώ οι ελληνικές βάσεις και τα στρατόπεδα, έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό προσωπικού και μέσων από αυτά που υπάρχουν σήμερα.
Θα πρόσεξαν οι φίλοι μας πως δεν βάλαμε στην εξίσωση τον Έβρο. Αυτό έγινε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι…
H συνέχεια στο navaldefence.gr εδώ
Dear “Flight & Space”,
It takes two to tango…..We could ask for the activation of the Greek-French defence agreement but the French could argue that there has not been any attack or invasion yet but only threats. They could also argue that the precautionary presence of French military forces in the region could fuel tensions and reinforce Erdogan’s arguments that Turkey is under attack from the West.
Personally, I would be delighted to see all those French military assets that you listed in your article operating in Greece.
Too good to be true σενάριο χωρίς πολλές πιθανότητες δυστυχώς . Ειδικά αν δεν έχει πέσει ακόμα η πρώτη τουφεκιά . Πιο πολύ το βλέπω για έξτρα όπλα ( Meteor, Exocet, Scalp, Mica κ.λ.π ) , ανταλλακτικά (Rafale , Mirage κ.λ.π) , πληροφορίες ( Δορυφόροι , μυστικές υπηρεσίες κ.λ.π ) και τέτοιου επίπεδο βοήθεια . Ακόμα και έτσι , δεν το βρίσκω και λίγο πράγμα αυτό .
Μακάρι να εισακουστεί η πρόταση σας! Παρατηρώ όμως από την αρθρογραφία σας τις τελευταίες μέρες ότι εμμέσως πλην σαφώς “περιμένετε” κάτι συγκεκριμένο, πέρα από απειλές…..
Σαν κάτι το υπερβολικό μου φάνηκε στο άρθρο μέχρι που πρόσεξα ψηλά στον τίτλο την επικεφαλίδα… “σκέψεις εκτός πεπατημένης”, στην Ελληνικήν!
Γιατί καλά τα όνειρα αλλά να μην έχουμε και την απαίτηση να μετασταθμεύσουν οι μισές Ε.Δ. της Γαλλίας για να ανακώψουμε τίς… ονειρώξεις του ψευτοσουλτάνου!
Αυτά η κάποια από αυτά μπορούν να γίνουν η γίνονται και χωρίς ενεργοποίηση… Εγώ μια ερώτηση θέλω να κάνω… Γιατί να γίνει ενεργοποίηση? Δεν ήμαστε έτοιμοι? Δεν εμπιστευόμαστε τον στρατό μας? Αααα μου τα χαλάτε εκεί που όλοι γράφουν πως χτίζουμε υπεροπλία πως όλα δουλεύουν ρολόι όλοι είναι άξιοι..
Μια χαρά είναι το αεροπλανοφορο στην Κρήτη προς το παρόν μαι χαρά είναι η συνεργασίες που γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα στο Αιγαίο και στην μεσόγειο δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Καλά θα ήταν να έστελναν και το Charles de Gaulle ρε παιδιά, αλλά μήπως τα παραλέτε ?
Αρχικά να πω, πως καλές είναι κάποιες από αυτές σας τις σκέψεις… αλλα :
α) Ξεχνάτε μάλλον πως η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, σύμφωνα με τους όρους που διαβάσαμε, μπορεί να έρθει σε ισχύ ΜΟΝΟ αν ένα από τα δύο μέλη δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα στα εδάφη της. Δεν μπορούμε δηλαδή να την ενεργοποιήσουμε προληπτικά ή ad hoc.
β) Ξεχνάτε ότι αν πρακτικά ζητήσουμε την βοήθεια οποιουδήποτε, να το παίξει μπαμπούλας στους απέναντι, ζητώνας πρακτικά “προστασία” από ξένα στρατεύματα και στρατιωτικά μέσα, το λιγότερο που κάνουμε, είναι να υποβιβάζουμε την χώρα κυριολεκτικά σε στάτους Κράτους-μαριονέτας. Γιατί, μην μου πείτε πως θα έρθει εδώ ο καθένας με στρατευματα, με πλοία και αεροπλάνα και Α/Α συστήματα, έτσι, για την ψυχή της μάνας του, χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα, αν δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται τα μέσα αυτά σε ξένη χώρα, πέραν του ρόλου του “μπαμπούλα”.
Κατά την γνώμη μου, αυτό το άρθρο Άποψης, δεν μπορεί να είναι η άποψη κάποιου που είναι έτοιμος να πολεμήσει για την πατρίδα αν χρειαστεί, και αν θέλουμε να δείξουμε στους απέναντι πως δεν αστειευόμαστε, πρέπει να το δείξουμε ΕΜΕΙΣ, όχι κάποιος άλλος για εμάς.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Η γαλλια τα ξερει αυτα; γιατι η εντυπωση που εχουμε ειναι οτι υπογραψαν οτι και οτι μονο για να παρουν το συμβολαιο των fdi…συναντηθηκε λεει ο μακρον με τον σουλτανο και του ειπε ευχολογια αντι να του τριξει τα δοντια, εγω πιστευω οτι ειμαστε μονοι μας μεχρι να δω σε πραξεις αυτα που αναφερει πολυ σωστα το αρθρο…
Στην ουσία υπάρχει γαλλική (και αμερικανική) υποστήριξη προς τον Ελληνισμό.
Πριν λίγες μέρες είχαμε μεγάλη αμφίβια άσκηση των ελληνικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην καρδιά του Αιγαίου, με Ειδικές Δυνάμεις της Γαλλίας , πεζοναύτες κτλ.
Τώρα βλέπουμε 2 γαλλικά Rafale και γαλλική φρεγάτα στην
μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Στην Σούδα την ίδια στιγμή είναι αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Οι σύμμαχοι μας είναι παρών!
Χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας, αλλά μόνο ανησυχίας, θα τα διαβάζουν αυτά οι Τούρκοι “κατασκηνωτές “του site και θα γελάνε τρώγωντας τον μπακλαβά τους……
Γενικότερα μου άφησε την εντύπωση ότι κινείται σε σωστή και με την δική μου λογική η άποψη. Ναι στα έξτρα μαχητικά που περνάει σαν συνεκπαίδευη και ναι και στην FREMM στην Σαλαμίνα. Τα υπόλοιπα ίσως να φέρουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το Καστελόριζο ίσως μία πολυευρωπαϊκη μικρή δύναμη να βοηθούσε και να τους έκοβε την όρεξη για μία τυχόν απόβαση ή βομβαρδισμό
Δεν εχουν κανένα απολύτως λόγο να το κάνουν. Το κόστος που αναφέρετε ότι θα καλυφθεί από εμάς έχετε έναν πρόχειρο υπολογισμό του;
Ίσως να μπορούσαν να στείλουν σύγχρονα συστήματα τα οποία θα τα αγοράζαμε στη συνέχεια. Ή να στείλουν όπλα ώστε να χρησιμοποιηθούν από εμάς. Κανένας δεν πολεμάει τον πόλεμο του άλλου χωρίς όφελος. Πράξη χωρίς όφελος είναι ανθρωπιά και αυτή η λέξη δεν υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις.
Πραγματικά δεν μπορούσα να μην θυμηθώ όσους λένε για την Κύπρο κακεντρεχή σχόλια όπως: «καιρός είναι να βάλει το χέρι στην τσέπη» και «να μην περιμένει ότι άλλοι θα την καλύψουν ενώ αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια» και αλλά τέτοια αφελέστατα χαζά και επιζήμια.
Τι έγινε τώρα παιδιά; Θελουμε τη Γαλλία να έρθει για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά;
Βάλτε το χέρι στην τσέπη και παρτε 2-3 αεροπλανοφόρα, καμμια 200αρια f35, 7-8 AB, και μην περιμένετε τους ξένους να βοηθήσουν.
Τι; Εσείς να κάνετε 6 μήνες θητεία και να πρέπει να έρθει ο γάλλος να πολεμήσει τον Τούρκο; Κάντε τη θητεία 3 χρόνια, δώστε ένα 70% του ΑΕΠ στην άμυνα και αστε τις δικαιολογίες.
ΥΓ. Για όποιον, τα παραπάνω φαίνονται τραβηγμένα, να τον ενημερώσω ότι κάπως έτσι αντίστοιχα είναι και τα «νούμερα» που γράφουν ορισμένοι για την Κύπρο.
1-2 μοίρες μαχητικών, 1-2 φρεγάτες, αντικατάσταση των Τ80 με 80 ΛΕΟ2α6 ή λεκλερκ κλπ, των ΒΜΡ3 με ΛΥΓΞ, των αντιαεροπορικών με Πάτριοτ κλπ, αν τα βάλετε κάτω είναι πάνω από το 80% του ΑΕΠ της Κύπρου.
Και στο κάτω κάτω, χωρις να λέω ότι ισχύει, αν η Ελλάδα δεν προτίθεται να συνδράμει στρατιωτικά στην Κύπρο, γιατί η Γαλλία να το κάνει για την Ελλάδα; Περισσότερα κοινά έχει;
Επισης, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια ενάντια στην Τουρκία, αλλά η κυπρος αναμένεται να την αντιμετωπίσει μόνη;
Food for thought.
ΥΓ2. μακάρι η Γαλλία να βοηθήσει
Μέχρι τώρα και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε,
η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα στην επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών, αδιακρίτως αν η επιτιθέμενη είναι σύμμαχος ή όχι.
Αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ , δηλωμένη ή όχι.
Επιπρόσθετα πρέπει να γίνει κοινή διαπίστωση των συμβαλλομένων ώστε να λάβει χώρα η συνδρομή της Γαλλίας στην περίπτωση μας.
Πως θα ενεργοποιηθεί λοιπόν;
Καμία “ασφάλεια” δεν καλύπτει προληπτικά.
Επιπλέον ο κάθε εχθρός θα λάβει το μήνυμα αυτό ως αδυναμία.
Τέλος οι ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ικανές να στείλουν στον διάολο και ακόμα παραπέρα τους Τούρκους σε κάποιο επεισόδιο.
Σε γενικευμένη σύρραξη είναι δύσκολο να προδικάσει κάποιος το τι μπορεί να συμβεί.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα προληπτικό χτύπημα. Και δεν χρειάζεται να γίνει με βόμβες. Η Τουρκία είναι πιο προηγούμενη χώρα από εμάς. Και βασίζεται στο internet. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ έστειλε το Ιράν κάποια χρόνια πίσω στα πυρηνικά χτυπώντας με το internet. Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί μας το έχουν μόνο για να παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και όχι για τον εχθρό.
Με την πρώτη σφαίρα η μάλλον πύραυλο που θα πέσει, σε λεπτά διαλύεται το ΝΑΤΟ. Βέβαια εγώ προσωπικά το έχω χεσ…. . Κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και μετά, σπίθες στην στάχτη.
Νομίζω ότι αυτά που γράφετε είναι κάπως υπερβολικά από τη στιγμή που έχουμε μόνο λεκτικές παρενοχλήσεις κάτι συνηθισμένο εδώ και 3 χρόνια
Εάν το δέχονταν οι Γάλλοι φυσικά καμία αντίρρηση , αλλά η αίσθηση μου είναι ότι πάτε να βγάλετε τους Γάλλους στη σέντρα ότι δήθεν μούφα αμυντική συνδρομή μας πούλησαν
Άλλωστε και πριν την υπογραφή της συμφωνίας είχατε περιγράφει την πιθανότητα αμυντικής συμφωνίας σαν «παραμύθια γραφικών αναλυτών ».
Εν πάσης περίπτωση εμένα περισσότερο με προβληματίζει η παραδοχή σας ότι η ΕΕ εξαντλημένη από τις αντί ρωσικές κυρώσεις δεν θα θελήσει να βάλει έστω κυρώσεις στην Τουρκία . Δλδ η ΕΕ στην οποία είμαστε μέλη για 45 χρόνια θα μας αδειάσει κανονικά ενώ έχει πολύ λιγότερη εξάρτηση από την Τουρκία σε σχέση με τη Ρωσία , την ίδια ώρα που για την Ουκρανία που δεν είναι καν ούτε υποψήφια χώρα για ένταξη ξεβρακώθηκε κυριολεκτικά για να την υποστηρίξει ακόμα και με κίνδυνο οικονομικής καταστροφής . Και αυτό εσείς το βρίσκετε φυσιολογικό . Για να καταλάβουμε τελικά ότι όλη η Ευρώπη είναι μια αποικία των ΗΠΑ δυστυχώς κάτι που σε εσάς αρέσει πολύ
Για να καταλαβω, εμεις δεν εχουμε στειλει ψυχη στην αφρικη εκει που εχουν οι Γαλλοι τα δικα τους προβληματα και στελεχη τους διακινδυνευουν καθημερινα. Αλλα απο την αλλη θα δεχτουν να στειλουν μονιμη στρατιωτικη παρουσια στην Ελλαδα 100 ατομα σε καθε νησι επειδη ο Ερντογαν λεει κακιες.
Παραειναι out of the box, και δεν μας παιρνει να πουλαμε τρελλα σε αυτους που μπορουν να βοηθησουν ουσιαστικα σε περιπτωση πολεμου.
Να μη ξεχναμε και τον εν δυναμει επομενο πρωθυπουργο που καταψηφισε την αμυντικη συμφωνια και που θελει λεει να επαναδιαπραγματευτει τα συμβολαια των εψοπλισμων με την Γαλλια.
Δεν εχουμε ζητησει καν απο την ΕΕ οικονομικες κυρωσεις κατα της Τουρκιας και θα ξεκινησουμε πολεμικες προετοιμασιες; Αυτες θα πρεπει να γινονται οσο πιο διακριτικα γινεται.
Το αρθρο χωριζεται στην εξαιρετικη τρεχουσα αναλυση του πρωτου μερους και την μη ρεαλιστικη του δευτερου. Ουτε μια περιπτωση να τα κανει αυτα η Γαλλια για μας.
Εγκρίνεται!
Λίγο υπερβολική η πρόταση, πιθανότατα στην σφαίρα της φαντασίας.
Το σύμφωνο αναφέρει το σε περίπτωση που μία χώρα δεχθεί επίθεση όχι στην υπόνοια του να δεχθεί επίθεση.
Όλα λοιπόν τα σχέδια, εξοπλιστικά, κτλ θα πρέπει να γίνονται στην βάση του τις πρώτες, τουλάχιστον, μέρες θα είμαστε μόνοι μας.
Αγαπητοί φίλοι του συντακτικού επιτελείου της Πτήσεως υπάρχει μία αλάνθαστη μέθοδος χαλαρώσεως της εγρηγόρσεως: η κατάχρησίς της. Και μία αλάνθαστη επίσης μέθοδος αμβλύνσεως της φιλίας: η συνεχής και χρηστική επίκλησις της.
Στις Καταδρομές της δεκαετίας του ’80 (εκ των οποίων το τιμητικό μου σήμα/απόκτημα, καρπός της 21μηνης θητείας στις ένδοξες Μονάδες φέρει την επιγραφή 3η ΜΕΔ – το αναφέρω ως ένδειξη της παλαιότητος αλλά και του διαφορετικού Δόγματος Επιχειρήσεων), μαθαίναμε ότι η υφαρπαγή Σκοπού είναι σχεδόν πάντοτε δυνατή διότι ουδείς μπορεί να ευρίσκεται εν εγρηγόρσει επί δύο συνεχείς ώρες. Όπως και σε κάθε ενέδρα το μυστικό είναι η υπομονή και τα ατσάλινα νεύρα, ήτοι η αυτοπειθαρχία έως ότου διαφανεί η ευκαιρία. Με τη γλώσσα του σώματος του παρατηρουμένου, υποψηφίου θύματος να μαρτυρεί χαρακτηριστικά.
Αν ήμουν λοιπόν Τούρκος επιτελής, πέραν του κλισέ για την «φούστα πίσω από την οποία τρέχει ο Γιουνάνης να κρυφθεί» θα χαιρόμην διπλά. Και θα περίμενα: την χαλάρωση της προσοχής και την αποχώρηση του Συμμάχου. Που κάθε φορά όλο και πιο δύσκολα θα επέστρεφε…
Με όλη μου λοιπόν την εγνωσμένη, και νομίζω αναμφισβήτητη αγάπη, σήμερα διαφωνούμε και πολιτικά και επιχειρησιακά. Άλλωστε σεις γνωρίζετε καλύτερα ότι μάλλον δεν έχουν παρατηρηθεί έως τώρα μετα-κινήσεις Τουρκικών Μονάδων που να προκαλούν ανησυχία. Ακόμη και το σκάφος-γεωτρύπανο τους, μόλις τώρα άρχισε να κινείται και δη στα δικά τους χωράφια, έξω από την Αττάλεια. Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος υλοποιήσεως της λεκτικής απειλής θα ήταν κάποια μικροεπιχείρηση Ειδικών Δυνάμεων σε βραχονησίδα. Δικαιολογεί ένα τέτοιο σενάριο το πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα επέφερε η ενεργοποίηση του Συμφώνου με τις συνέπειες που προανέφερα; Προσέξτε, δεν εννοώ επανάληψη των Ιμίων – αυτή τη φορά θα γίνουν καπνισμένο οικοπεδο – αλλά χωρίς μείζονα κινητοποίηση τι αντίδραση θα επιδείξουν; Αν αρχίσουν τότε, μετά το θερμό επεισόδιο να συγκεντρώνουν Δυνάμεις, θα υπάρξει χρόνος ενεργοποιήσεως και των Συμμαχιών μας. Κάτι που φυσικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, οπότε μειώνονται οι πιθανότητες μείζονος έναυσης.
Ας τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας και ας κινηθούμε μαζί με τους Συμμάχους μας όταν οι «Πληροφορίες» μιλήσουν για πραγματική κινητοποίηση των Πασάδων.
ΥΓ. Εξακολουθώ να εκτιμώ ότι όταν έλθει η ώρα, η Θράκη θα αποτελέσει κύριο στόχο. Ακόμη και ο στυγνότερος δικτάτορας χρειάζεται διεθνή νομιμοποίηση. Ο Μουλάς και τα τζαμιά θα δημιουργήσουν τεραστία σύγχυση στην κοινή γνώμη των Συμμάχων μας καθώς και ενθουσιασμό και αίσθημα δικαίωσης στους δικούς του.
Πόσα Archer μπορούμε να έχουμε άμεσα για τα νησιά μας και τα Μ110 Ουκρανία.
VBL-VAB πόσα άμεσα για Έβρο Νησιά και Κύπρο και επιτέλους όπλα πολλά όπλα, από μεταχειρισμένα Μίλαν μέχρι Spyke nlos ,
Άντε να τελειώνουμε με το παραμύθι δεν έχουμε λεφτά δεν μπορούμε όχι άλλο άοπλες πλατφόρμες , εάν έχουμε λεφτά για F35 σίγουρα μπορούμε άνετα για τα παραπάνω .
Και τέλος κάτι πολύ πολύ σημαντικό συμπαραγωγή aasm για να κάνουμε επιτέλους κάτι σωστό με επιχειρησιακή αξία …
Καλή η ιδέα σας…
Όμως δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις αποτροπή στο παρά πέντε.
Ίσως στο Νο7
“Μεταφορά 2 συστημάτων SAMP/T στο Αιγαίο, με πιθανότερα σημεία ανάπτυξης, τη Λέσβο και τη Ρόδο.” Είναι ένα πιο σοβαρό μέτρο.
Σκέφτομαι τα 280 χιλ των bora και τις βάσεις. Τανάγρα, Αγχίαλο , Ελευσίνα, και τα προκεχωρημένα και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσουμε τις πρώτες πολύ δύσκολες στιγμές …
Πάντως αν δεν τα καταφέρουμε με την αποτροπή και γίνει το μπαμ, Το να σώσουμε. την αεροπορία από το πρώτο πλήγμα, θα είναι το ποιο χαρμόσυνο νέο… μέσα στο τραγικό του πολέμου.
Γιατί μετά….. η ΠΑ θα εγκατασταθεί στα ενδότερα της Τουρκίας σπέρνοντας το χάος και τον όλεθρο. και τα υπόλοιπα είναι γνωστά….Ο Θεός μαζί μας και η Παναγιά βοηθός αν γίνει….
Btw aasm είναι το κιτ που μετατρέπει τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Armement_Air-Sol_Modulaire
Αγαπητή Πτήση,
Αντιλαμβάνομαι την ιδέα ωστόσο κάτι τέτοιο πέρα του ότι είναι αδύνατο να συμβεί, σε επικοινωνιακό επίπεδο θα ήταν Βατερλό για την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Προσωπικά θεωρώ πως και μια μη αναβαθμισμένη Lafayette στη Σαλαμίνα θα έκανε από μόνη της τη δουλειά.
Ποιά είναι η δουλειά; Το μήνυμα που περνάει στους απέναντι.
Κατά τα λοιπά όταν κι αν έρθει αυτή η ώρα, θεωρώ πως οι Γάλλοι θα τιμήσουν τη συμφωνία με ουσιαστικό τρόπο.
Υ.Γ. Αναμένουμε και άρθρο με το τι θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις πολλών από τους ειδικούς στα γεωπολιτικά θέματα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχουν στήσει οι Τούρκοι, έχει ως στόχο κυρίως το εκλογικό σώμα της Τουρκίας και ότι δεν είναι λογικό να επιχειρήσει οτιδήποτε η Τουρκία στις παρούσες συνθήκες. Θεωρούν ότι μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας θα διέλυε το NATO σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως είναι αυτή της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι τόσο αδιανόητο για τις Η.Π.Α, εν μέσω του Ρωσοουκρανικού πόλεμου, ώστε θα έκαναν τα πάντα για να το αποτρέψουν. Από την άλλη μεριά, πρέπει να είσαι τυφλός και κωφός, για να μην αντιλαμβάνεσαι ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα επικοινωνιακά βήματα στον δρόμο προς την κήρυξη του πολέμου. Έχει προετοιμάσει και φανατίσει τον Τουρκικό λαό και τους έχει πείσει ότι δέχονται επίθεση από την δύση, με την Ελλάδα στο ρόλο του λαγού. Έχουν προειδοποιήσει την διεθνή κοινότητα για τον τρόπο που βλέπουν τα γεγονότα και έχουν κινηθεί σε όλα τα διεθνή φόρα, ώστε να παρουσιάσουν την Ελλάδα σαν μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ερντογάν, διαβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι ένας δυσκολότερος αντίπαλος στο μέλλον. Η τουρκική οικονομία θα δυσκολευτεί στο μέλλον να στηρίξει αυτούς τους εξοπλιστικούς ρυθμούς. Ο ίδιος ο Σουλτάνος, βλέπει στον ορίζοντα, τόσο το βιολογικό του τέλος, όσο και το πολιτικό του τέλος, καθώς γνωρίζει ότι διαφαινόμενη εκλογική του ήττα, πιθανότατα θα καταλήξει και στην προσωπική του εξόντωση. Ένα πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα, θα του έδινε λύση στο ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει.Το σημερινό άρθρο από την Πτήση, θεωρώ ότι με έμμεσο τρόπο φέρνει την συζήτηση εκεί που κανένας Έλληνας πολιτικός, των παραδοσιακών κομμάτων τουλάχιστον, δεν θα τολμούσε. Θα σας θυμίσω ότι ο Ζελένσκι, ακόμη και τις παραμονές του πολέμου, παρακαλούσε να μην διακινούνται πολεμικά σενάρια, γιατί κάνουν κακό στην οικονομία της χώρας. Ακόμη και η γενική επιστράτευση, είχε μείνει μυστική τις πρώτες μέρες του πολέμου. Όταν ένας οργανισμός όπως η Πτήση, αναγκάζεται να κάνει αυτή την συζήτηση, θεωρώ ότι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό διακρίνουν και θέλουν με αυτό τον τρόπο να ανοίξουν ένα παράθυρο, στο πιθανό κοντινό μέλλον. Η ουσία του άρθρου, είναι η επισήμανση ότι όπως και τα όπλα τα αγοράζουμε για να μην αναγκαστούμε να πολεμήσουμε, έτσι και η αμυντική συμφωνία έχει περισσότερο νόημα, αν αποτρέψει έναν πόλεμο,από το να συνδράμει σε έναν που εξελίσσεται. Η ενεργοποίηση της, πριν από την πρώτη τουφεκιά, μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο, κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και αν με κάποιο τρόπο προβλέπεται, αξίζει να γίνει. Συμφέρει και εμάς, συμφέρει και τους Γάλλους. Μπορεί να είμαι υπερβολικός, αλλά το σημερινό άρθρο με κάνει να ανησυχώ περισσότερο για τα μελλούμενα.
Καλες οι ονειρωξεις αλλα η αμυντικη συμφωνια ενεργοποιηται οταν ενας εκ των δυο συμβαλλομενων δεχτει επιθεση εντος της επικρατειας του (δηλ. δεν περιλαμβανει την ΑΟΖ). Τοτε και μονο τοτε.
Ολα τα αλλα ειναι ιστοριες για μικρα παιδια.
Η συμφωνία δεν προβλέπει ότι θα μετακομίζουν αυτοί ή εμείς προληπτικά αλλά μόνον κατόπιν επιθέσεως και μάλιστα σε εδάφη, όχι σε μονάδες, ΑΟΖ, ψαρόβαρκες, κλπ.
Επίσης, ακόμα και να το προέβλεπε η συμφωνία, για πόσο καιρό θα μένανε εδώ; Θα μας τρολλάριζε ο Σουλτάνος μόνο και μόνο για να τους φωνάζουμε κάθε τόσο και να γελάει. H άμυνα της Κωνσταντινούπολης βασιζόταν περισσότερο στους Γενοβέζους και Ενετούς του Giustiniani παρά σε Έλληνες και φυσικά απέτυχε.
Η μόνιμη παρουσία Γαλλικού ή Ευρωπαϊκού ναυτικού θα είχε νόημα εφόσον είναι μόνιμη. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Ευρώπη δεν έχει παρουσία, έχει όμως ζωτικά συμφέροντα. Το τέλος των αδερφών Nordstream σημαίνει ότι ο Eastmed, το ρεύμα από Αίγυπτο, η Ρεβυθούσα, η Αλεξανδρούπολη, ανεβαίνουν σε σημαντικότητα.
Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί και πολύ μπροστά του, πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη και τη Γαλλία ότι ο Σουλτάνος θα είναι ο επόμενος ενεργειακός εκβιαστής αν του επιτραπεί. Και να τους προτείνουμε να φτιάξουν μια ναυτική βάση στην Ανατολική Κρήτη. Δίνουμε εκτάσεις στο Λασίθι για resorts. Ας δώσουμε μερικά κατσάβραχα για Γαλλική βάση (είναι και στο δρόμο για Djibouti, τα βολεύει τα παιδιά) και αργότερα Ευρωπαϊκή βάση και τρολάρουμε εμείς τον Σουλτάνο for a change.
Για πιο λόγο να μην μπορεί η Δύση να μας αναπληρώσει όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας; Η Ουκρανία δεν έχει ούτε F-16 ούτε Mirage ούτε Rafale ουτε καν F4 για να καταναλώσει τα διάφορα meteor, mica exoset, scalp και Amraam. Γιατί να μην έχουν να μας στείλουν από αυτά Γάλλοι και Αμερικανοί; Γεμάτες θα είναι οι αποθήκες τους.
Υποψιάζομαι βέβαια ότι τα αερος-αερος δεν θα πολυ-χρειαζονται από κάποια στιγμή και έπειτα, έχοντας καταρρίψει ολους τους μπουφους της ΤΑ, αλλά τα άλλα σίγουρα θα μπορούν να μας τα στείλουν
Σε σχολιο μου ειχα θιξει το προβλημα πιθανης επιθεσης εντος του επομενου ετους. Πολλοι αγαπητοι αναγνωστες συμπληρωσαν οτι δεν πρεπει να φοβομαστε διοτι εχουμε ακομα και τωρα ικανοτατο στρατο , οι δε Τουρκοι οχι πολυ ανωτερο. Υπερεχουν σε ucav/uav, βαλιστικους, υπερεχουμε σε αεροπορια και υποβρυχια. Σωστα, μια ηττα σε ολοκληρωτικο ομως πολεμο, ειναι απιθανη. Εχουμε πολλες δυνατοτητες να επιφερουμε δυνατα πληγματα.
ΟΜΩΣ
Ας ειμαστε ρεαλιστες. Οι Τουρκοι θα χτυπησουν ενα δυο νησια , θα τα καταλαβουν, οι Αμερικανοι θα επιβάλουν ανακωχη με ελευση μεγαλων μοναδων, το ιδιο και η ΕΕ, θα συρθουμε σε διαπραγματευσεις και θα ειμαστε απο κατω. Αυτο θελει η Τουρκια.
Μπορει να γινει.??
Ανετα. Χωρις περιστροφες. Δεν θα επιτεθουν σε ακατοικητο νησι , καθως ο Α/ΓΕΕΘΑ εχει δωσει το στιγμα. Καιμε πρωτα και μετα ρωταμε. Πανευκολο σε ενα νησακι-κρανιου τοπο , χωρις κατοικους.
Αλλου θα χτυπήσουν. Μικρο νησι, με κατοικους/υποδομες, κατα προτιμηση λιγους, και ακριβως διπλα τους. Σε καπως μεγαλη αποσταση απο μεγαλα Ελληνικα νησια.
Εχουμε τετοια νησια ??
Αγαθονησι 180 κατοικοι, Λειψοι-Αρκοι με 700 και 60 κατοικους, Συμη με 2500 κατοικους στο στομα του λυκου (τιποτα δεν πλησιαζει εκει) και βεβαια Καστελοριζο με 600 κατοικους. Υπαρχουν και αλλα κατοικημενα αλλα ειναι κοντυτερα σε μεγαλα νησια. Ολα τα παραπανω νησια ειναι κατοικημενα , αρα δεν μπορουμε να τα “καψουμε”, ειναι στην κυριολεξια διπλα τους και αρκετα μακρυτερα απο μεγαλα Ελληνικα νησια. Οση φρουρα και να εχουν θα καταλυφθουν. Γρηγορα μαλιστα. Και με τα μεσα που εχουμε σημερα (πλοια) δεν μπορουμε να πλησιάσουμε τα παραλια καθως δεν μπορουμε να ανταπεξέλθουμε σε επιθεσεις κορεσμου (ακομα και απο φτινιαρικα οπλα που ηδη οι γειτονες εχουν με την σεσουλα). Η ανακαταληψη τους λοιπον θα ειναι αδυνατη αν δεν παμε σε ολοκληρωτικο πολεμο, που απαιτει ομως βαθος πυρομαχικων και ανταλλακτικων. Σε πολεμο που να τους ποναει αλλου, που να χασουν εδαφος αλλου, που να αιμορραγούν οικονομικα. Οι συμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μας σταματήσουν εντος 2 ημερων. Και μαλιστα κοβοντας παροχη πυρομαχικων και ανταλλακτικων αμεσα και στους 2. Αδυνατη η ανακατάληψη εντος 2-3 ημερων. (παρα το οτι ο Θεος ειναι μπαρμπας μου).
Προταση Πτησης. Ομορφη , πολυ ομορφη για να ειναι αληθινη. Αλλα ειναι στην σφαιρα τις φαντασιας. Οι Αμερικανοι και η ΕΕ δεν εχουν προβλημα να χαθουν ενα δυο νησακια και καποια τετραγωνικα χιλιομετρα Ελληνικης ΑΟΖ. Αν υπαρχει αεριο (ή οτιδηποτε αλλο) θα το εκμεταλλευτούν. Διοτι δεν πιστευουν οτι αλλαζει τιποτα με αλλαγη ιδιοκτησιας στο Αγαθονησι και στην Συμη για παράδειγμα. Τα συμφεροντα τους μενουν αθικτα. Και ειναι σιγουροι οτι το θηριο θα ηρεμησει για παντα. Το πιστευουν αυτο, μην μας κανει εντυπωση. Δεν αγαπανε τους Τουρκους. Οχι. Συμπαθούν εμας πολυ περισσοτερο.
Μονο εμεις ομως, οι διπλα γειτονες , που ημασταν και υποδουλοι σε αυτους, το εχουμε κατανοήσει στο πετσι μας.
Παρα ταυτα , πανω σε αυτα τα νησακια (και μονο) θα μπορούσαμε να φιλοξενούμε μικρες Γαλλικες μοναδες , ως φιλοξενουμενες-συνεκπαιδευόμενες σε σταθερη βαση. Μικρες μοναδες. Δεν θα μπορουσαν να κανουν την διαφορα στην αμυνα. Ομως για σκεφτείτε, αυτοι που θα ερθουν βραδυ, θα πρεπει να σκοτωσουν Ελληνες στρατιωτες (θεμιτο) αλλα και…..Γαλλους. !!!!
Τι λετε, θα το κανουν ? Θα σκοτωσουν Γαλλους ?? Επιπλεον μια Fremm στη Σουδα θα ηταν καλοδεχουμενη. Καλοδεχουμενα θα ηταν και μερικα-αρκετα δηλαδη- πυρομαχικα του Γαλλικου στρατου, επι πιστωσει βεβαια, οχι τζαμπα (Exocet, crotale, Mica, scalp, Meteor).
Και τα παραπανω , δευτερευόντως λογω αμυντικης συνθηκης. Ουτε καν θα αναφερεται αυτο. Απλη συνεκπαιδευση σε μονιμη βαση θα πουμε οτι ειναι.
Σαφως με γενναια ανταλλαγματα, χειροπιαστα, σε Γαλλια.
Για παράδειγμα, συνεκμετάλλευση αεριου/σπανιων γαιων, ειδικες τιμες σε μεταφερομενη ηλεκτρικη ενεργεια απο Αφρικη, μονιμες (τυπου Αγγλιας σε Κυπρο) βασεις, μονιμη βοηθεια σε Αφρικη. Με απλα λογια ενα ειδος , ας το πουμε , “ελαφρυτατα” ελεγχομενου οικονομικα και στρατιωτικα Γαλλικου δορυφορου.
Το άρθρο είναι πραγματικά ενθουσιώδες και από τα καλύτερα ίσως του μήνα. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Π πρόκειται ίσως για τη καλύτερη σκέψη ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος για την ώρα. Σίγουρα το άρθρο δεν είναι διόλου τυχαίο καθώς έχει και προεκτάσεις τις οποίες η Π αφήνει στον αναγνωνιστή.
Λοιπόν εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις μα άλλες να μην ξεχνάμε πως η αποστολή του κράτους μας εξ αρχής ήταν η προστασία του ελληνικού ΕΘΝΟΥΣ το οποίο βρίσκεται και στη Κύπρο η οποία αποτελεί στόχο για την Τουρκία και πιστέψτε με διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τα νησιά μας διότι θα έχει περιορισμένα μέσα προστασίας.
Οι κινήσεις πιστεύω πως πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην φέρουμε τη μισή Γαλλία εδώ γιατί και οι Γάλλοι στρατιωτικοί έχουν οικογένειες και δεν θα ήταν σωστό να τους φέρουμε εδώ μέχρι νεοτερας. Έτσι πιστεύω πως θα μπορούσαν να γίνουν τα εξής:
• Μίσθωση Α/Α συστημάτων Crotale τα οποία, πιστέψτε με, απολαμβάνουν ιδιαίτερη εκτίμηση από τα στελέχη του Π/Β μάλιστα σε ορισμένα σημεία είναι ανώτερα των κορυφαίων Tor αλλά προφανώς πολύ ανώτερα από τα SA-8. Μπορούμε να τα επανδρωσουμε γρήγορα μιας και η ΠΑ/ΠΝ έχουν ήδη έμπειρο προσωπικό στο σύστημα και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στις νήσους οι οποίες αποτελούν “κύριους” στόχους για την Τουρκία προς αντικατάσταση των SA-8 τα οποία θα μπορούσαν να μετακινηθούν για ενίσχυση άλλων νήσων.
• Μίσθωση 18-24 M2000-5F (από τα μη αποσυρθεντα) τα οποία μπορούν να επανδρωθούν από τα στελέχη της 331 μοίρας ώστε να καλύψουν τις ανάγκες μας σε αριθμούς καθώς σύντομα πέραν της αναβάθμισης των F-16C/D Block 52+ θα ξεκινήσει και η αναβάθμιση των Block 50, πράγμα που σημαίνει πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τις οροφές της ΠΑ.
• Δημιουργία ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων τόσο από τη Γαλλία όσο και από τις ΗΠΑ (εξ άλλου δεν έχουμε υπογράψει μόνον μια αμυντική συνδρομή) η οποία σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ θα προετοιμασουν τις δυνάμεις μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο για την υπεράσπιση κάθε σπιθαμής γης (Ελλάδος και Κύπρου) μιας και τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Αμερικανοί έχουν πολεμική πείρα.
• Δημιουργία κλιμακίων Η/Π (ειδικότητα των Γάλλων) με στόχο τη δημιουργία ομπρελας προστασίας με πάσης φύσεως jammers (gps, ir, lazer,…) από Τουρκικά όπλα ακριβείας (MAM-L, Κ/Β ρουκέτες, κτλ) αλλά και UAV μέχρι Lotering Munitions (πχ ατιγραφή του Harpy από τη Τουρκία)
• Δημιουργία Γαλλικής βασης στη Κύπρο η οποία είναι οπλισμένη με τουλάχιστον 26 Lecrec, 26 VBCI, 52 VAB και 8-12 VBL με 600-1.000 στελέχη να την επανδρώνουν. Τα έξοδα διαμονής/μεταφοράς των στελεχών στην Κύπρο θα καλύπτονται από δαπάνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
• Μεταφορά μιας Γαλλικής πυροβολαρχίας Aster-30 στη Κρήτη ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του νησιού (αλλά και μέρους της Ανατολικής Μεσογείου) μιας και οι S-300 μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαθεσιμοτήτων τη προσεχή 5ετια.
• Μεταφορά μιας Φ/Γ FREEM και μιας Φ/Γ LaFayette στο ναύσταθμο καθώς όπως προαναφέρατε οι Φ/Γ ΜΕΚΟ θα πρέπει να αναβαθμιστούν σύντομα και θα δημιουργηθεί ένα κενό.
• Αγορά όπλων με κάλυψη μέρους της δαπάνης από το Γαλλικό ΥΠΕΘΑ και παράδοσης τους εκτάκτως σε Ελλάδα και Κύπρο μεταξύ των οποίων: SCALP EG, Exoset (αερομεταφορομενή, επίγεια και Ε-Ε έκδοση του), MICA IR/EM, METEOR, Crotale, MILAN, MISTRAL, αλεξίσφαιρα γιλέκα, πυρομαχικά για τα άρματα μάχης (120mm)/ Πυροβολικού (155mm & 62cal) αλλά και όλων των ειδών, κτλ…
Συνολικά, πιστεύω πως τα παραπάνω είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά και πως συμφέρουν τόσο τη Γαλλία όσο και εμάς τα παραπάνω μέτρα θα μας δώσουν χρόνο προκειμένου να οργανωθουμε καλύτερα αμυντικά. Πολλά από τα παραπάνω συστήματα μπορούν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα εάν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας (π.χ Crotale, συστήματα Η/Π, …). Η Γαλλία θα έχει την ευκαιρία να ρίξει”χαστούκι” στο ΗΒ με βάση στην Κύπρο παίρνοντας το αίμα της πίσω για την AUKUS και maximum 1.000-1.400 στελέχη του Γαλλικού στρατού τα οποία θα έρθουν εδώ θα γυρίσουν με αρκετά χρήματα πίσω στη πατρίδα τους
Πέραν της οποιας συνδρομης των Γάλλων είτε με υλικοτεχνική βοήθεια είτε και με στρατεύματα είναι αδιανόητο να λέμε ότι τα αποθέματα όπλων των συμμάχων εξαντλούνται λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και δεν θα μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπληρωσουμε τα όπλα της Π.Α. που θα έχουν εξαντληθεί σε μερικές ώρες.Οταν βρίσκεσαι στο παρά ενα για πόλεμο δεν περιμένεις μόνο τους άλλους να σε σώσουν αλλά κινητοποιήσαι και οργάνωνεσαι.Που είναι λοιπόν οι αγορές σύγχρονων οπλων για τα μαχητικά της Π.Α.;Μπορει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί δεν ενεργοποιηθηκε η αγορά των ισραηλινών όπλων ακόμα; Η γιατί δεν παράγγειλαμε έξτρα meteor για τα rafale; Ολόκληρο ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να βρει 400 με 500 εκ για να αγοράσει τα συγκεκριμένα όπλα για την αεροπορία;Υπήρχαν πιο σημαντικές ανάγκες από την επιβίωση της χώρας;Καλές λοιπόν οι συμφωνίες αλλά υπάρχει και το διαχρονικό “Συν Αθήνα και χείρα κινει”.
Νομίζω ότι μια ξεκάθαρη δήλωση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ ,ότι τα υφιστάμενα σύνορα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είναι δεδομένα και ότι κάθε απόπειρα παραβίασης τους απο ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ[αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο ] και αν προέρχεται ,θα απαντηθεί στρατιωτικά άμεσα .
Και αν ερωτηθεί από δημοσιογράφους αν εννοεί και από χώρα μέλος της συμμαχίας ,τότε η απάντηση θα πρέπει να είναι θετική .
Τα υπόλοιπα περί γαλλικής συνδρομής και περί παρουσίας των ΑΒ στην Αλεξανδρούπολη ή στη Σούδα ,λυπάμαι αλλά τα ακούω βερεσέ .
Υπάρχει περίπτωση ο Γ.Γ να κάνει τέτοια δήλωση -τοποθέτηση ; προσωπικά το θεωρώ απίθανο
Εν κατακλείδι ας φροντίσουμε για την άμυνα μας μόνοι μας και ας αφήσουμε τα ευχολόγια και τα όνειρα .
Νομίζω πως στο κείμενο υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση. Πρώτα από όλα τα περίαναπτύξεως του ΑΕΠ συνεχώς μέχρι το 2030 είναι μόνο θεωρητική υπόθεση του συντάξαντος. Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να σοβεί τέτοιες διαπιστώσεις μοιάζουν με τις μετά Χριστόν προφητείες. Μπορούμε να βρούμε ήδη αρνητικά φαινόμενα, όπως το αυξανόμενο παθητικό του εμπορικού ισοζυγίου που γίνεται ανησυχητικό, η σημαντική αύξηση των 10ετών ομολόγων δανεισμού και φυσικά η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού που κάνει τα πάντα ακριβότερα ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό τομέα. Συνεπώς προβλέψεις στην οικονομία σε μεσομακροπρόθεσμο πλαίσιο είναι άνευ σημασίας και συνήθως πέφτουν έξω.. Πάμε τώρα στη γαλλική βοήθεια, όπου περίπου ζητούνται σημαντικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές. Εδώ είναι η μεγαλη παρανόηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να πολεμήσουν γαλλικές δυνάμεις στο Αιγαίο, αυτό έπρεπε να έχει γίνει κατανοητό εξ’αρχής, ούτε θα ρισκάρουν οι γάλλοι να εμπλακούν έστω κι από ατύχημα. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να στείλουν πλοία στην περιοχή πριν ξεκινήσει η κρίση ώστε λόγω παρουσίας τους να γίνει πιο δύσκολη η τουρκική επέμβαση στην περιοχή αυτή, να υπάρξει υποστήριξη σε επίπεδο πληροφοριών σε πργαματικό χρόνο και βεβαίως να υπάρξει αποστολή γαλλικού οπλισμού για αναπλήρωση και φυσικά διπλωματική υποστήριξη. Μέχρι εκεί, όλα τα υπόλοιπα είναι επιστημονική φαντασία.
Σιγά μην φέρουμε καί σαντιναλέζους όπλα θα φέρει καμμιά φορά ο πρωθυπουργός,η παίζει με τα χαρτάκια του και συναντησούλες του,άμα ντρέπονται να παραγγείλουν όπλα καί φοβούνται τον Αλέξη να μας το πουν να το ξέρουμε,να περιμένουμε κι εμείς να κάνει δωρεά καμμιά αντιπροσωπεία μπουλντόζες
καλη η σκεψη … αν και υποψιαζομαι οτι οι Γαλλοι εαν συνδραμουν θα το κανουν εξυπνα φερνοντας μέσα και συστηματα που σε χρονο dt “θα την κανουν” με το που δουν οτι φυτιλιαζει η κατασταση.
Θεωρω οτι η ενεργοποιηση θα ηταν καλυτερο και προτιμοτερο να αφορουσε κοινη μεταφορα δυναμεων στην Λιβυη και γιατι οχι στην Συρια.
Ετσι και τα Γαλλικα συμφεροντα θα εξυπηρετηθουν καλυτερα και για εμας ειναι ευκαιρια να ερθουμε αντιμετωποι με τουρκικες δυναμεις και πολιτικες … δλδ να προσπαθησουμε να αποφυγουμε ως σημειο αντιπαραθεσης ελληνικη επικρατεια.
Ακομα και εαν η Τουρκια αποφασισει να κινηθει εναντιων μας σε Αιγαιο ή Εβρο ή Κυπρο θα ξερει οτι θα ανοιξει και μετωπα σε Λιβυη και Συρια.
Στην μεν Λιβυη θα υπαρξει υποστηριξη (φανερη ή κρυφη) απο την Αιγυπτο …. στην δε Συρια θα υπαρξει υποστηριξη (φανερη ή κρυφη) απο το Ισραηλ.
Η διεθνης κοινοτητα βλεποντας την γενικοτερη αποσταθεροποιηση σε μια πιθανη ελληνοτουρκικη συρραξη θα λαβει μετρα εναντιων της Τουρκιας ωστε αυτη να απομακρυνθει ως σεναριο.
Πιστευω οτι 500ανδρες με οπλισμενα Μ1117 και 12 με 18 Μ109 με ρανταρ πυροβολικου και 12 asrad αρκουν.
Αντιστοιχως οι γαλλοι να στειλουν 500 ανδρες με οπλισμενα VAB, Α/Α συστηματα και δορυφορικη υποστηριξη.
Με αυτο το συνολο μπορουμε να πατησουμε ποδι σε 2 ή 3 σημεια στην Λιβυη.
ολα αυτα με αντιστοιχη υποστηριξη μηχανικου και υγειονομικου απο τις 2 χωρες …. ΑΣΕΠΕ στην 115 και παρουσια ναυτικων μοναδων επιφανειας και ΥΒων ανοιχτα της Λιβυης.
Το ιδιο και στην Συρια με κεντρο υποστηριξης την Παφο.
Αν και φαίνεται ουτοπικό και υπερβολικό δεν είναι κακή ιδέα.
Ειδικά στα ναυτικά και αεροπορικά μέσα έστω και μέρους όσων υποστηρίζει το άρθρο.
Όσον αφορά τα πεζοπόρα τμήματα αρκεί μια διμοιρία στο Καστελόριζο για συμβολικούς λόγους νομίζω
Ποιο ειναι το δυνατο μας χαρτι?
Π.Α,με καθε τροπο ΣΗΜΕΡΑ,οχι αυριο αγοραζουμε,πυρομαχικα κ αντ/κα,η αεροπορικη υπεροχη δινει πλεονεκτημα για νικη
Μπορουν οι Γαλλοι να μας δωσουν συντομοτερα τα rafale?εχουν μετ/να που μπορουμε να παρουμε με παραδοση,ΣΗΜΕΡΑ?
Να σας θυμισω….
https://www.youtube.com/watch?v=zSOlfGfdwDA
Καθε τουφεκι που που ερθει διπλα μας καλοδεχουμενο,αλλα πρωτα να εχουμε εμεις δικα μας
Για άμεση ενίσχυση μπορούμε να “νοικιάσουμε” 2 πυροβολαρχίες Aster οι οποίες να τοποθετηθούν σε Λέσβο και Ρόδο…
Κατά τα πρότυπα της συμφωνίας που υπογράψαμε με την Σαουδική Αραβία για τους Patriot…
Αυτό από μόνο του φθάνει και έχει ελάχιστο κόστος για το Ελληνικό κράτος…
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας δυστυχώς, διότι η Γαλλία θα ενεργοποιηθεί μόνον σε περίπτωση που σφυρίξουν οι πρώτοι πύραυλοι!
Τι έγινε βρε ΠΤΗΣΗ,το σχόλιό μου για την προετοιμασία της Ελλάδας προ του Β Παγκοσμίου πολέμου από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά ( με τα ελάχιστα οικονομικά τότε μέσα) και η σύγκριση με το σήμερα,το έπνιξε η …δημοκρατικότητά σας?