Ενώ προσδίδει μερικές βελτιώσεις στις στρατιωτικές ικανότητες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, το νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεν αυξάνει αισθητά τις μαχητικές δυνατότητες των συμβατικών δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη θέση του “IISS”, το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 θα οδηγήσει σε μια βελτίωση, αλλά όχι σημαντική. Με βάση το βρετανικό συμβούλιο ασφαλείας, η Βρετανία θεωρεί ότι απειλείται από την τρομοκρατία, τις Κυβερνοεπιθέσεις και την ρωσική επιθετικότητα.
Κατά τον Βρετανό υπουργό άμυνας Gavin Williamson, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει άλλο σκοπό να περικόψει τις στρατιωτικές ικανότητες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Βρετανία θα μπορεί να αναπτύξει εκστρατευτική δύναμη 50.000 ατόμων το 2025 οπουδήποτε απαιτηθεί. Ο Williamson επίσης ανακοινώνει ότι η διαθεσιμότητα των κύριων οπλικών συστημάτων θα αυξηθεί.
Παρόλα αυτά, το νέο πακέτο μέτρων δεν μεριμνά για άλλους τομείς, για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα συστήματα πυροβολικού του Βρετανικού Στρατού συγκριτικά με τα μεγέθη που διαθέτουν οι αντίστοιχες μονάδες του Ρωσικού Στρατού. Επιπλέον, δεν επισπεύδει την εισαγωγή νέων φρεγατών σε υπηρεσία ούτε ανατρέπει την υποβάθμιση των ικανοτήτων στις αμφίβιες επιχειρήσεις, έπειτα από τα χρηματοδοτικά πλήγματα που δέχθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Απουσιάζει, τέλος, κάθε αναφορά στη βελτίωση της παρεχόμενης Α/Α προστασίας.
Μία ακόμη “πληγή” είναι η διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τη διατήρηση των ακριβών στρατηγικών ικανοτήτων, που μειώνει αναπόφευκτα τους προβλεπόμενους πόρους για την αγορά συμβατικών οπλικών συστημάτων. Η υποχρηματοδότηση εκτιμάται ότι φθάνει το £1 δις ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση £10 δις τα επόμενα 10 χρόνια. Πολλά από τα προγράμματα που αντιμετωπίζουν απειλή υποχρηματοδότησης είναι κρίσιμα για τη δημιουργία του εκστρατευτικού σώματος. Προβλήματα θα υπάρξουν όμως και στην υποστήριξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως στρατόπεδα, πεδία βολής, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. Το πολεμικό ναυτικό αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στελέχωσης, ενώ περαιτέρω ζητήματα θα προκαλέσει το “διαζύγιο” με τις Βρυξέλλες, που αναμένεται να προκαλέσει την ανάπτυξη εγχώριου δορυφορικού συστήματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης. Για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις οροφών, είναι μονόδρομος η νέα αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.
Τα Dreadnoughts απειλούν να “βυθίσουν” τον αμυντικό προϋπολογισμό της Βρετανίας