Το κόστος πρόσκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των F-35 εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας στις 22 Μαρτίου στη Βουλή.
Η αναφορά του ΥΕΘΑ, έγινε σε απάντηση σχετικής ερώτησης από τον βουλευτή Κ. Βελόπουλο με θέμα «Ζητήματα που προκύπτουν από την επικείμενη αγορά των πολεμικών αεροσκαφών F-35». Ακολουθεί όλη η απάντηση του κ. Δένδια:
«Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζω ότι το κόστος πρόσκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των F-35 εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν κοινοποιούνται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνεται ωστόσο ότι για κάθε ενεργοποίηση προγράμματος απόκτησης μείζονος στρατιωτικού εξοπλισμού ενημερώνεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».
Το phalanx είναι αναντικατάστατο για την αντιμετώπιση των small diameter bomb, καθώς και άλλων βομβών. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση των USV. Θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις μονάδες του ΠΝ. Επίσης δρα συνεργατικά με το ram. Το Αμερικανικό ΠΝ είναι ένα ωκεάνιο ναυτικό που ίσως δεν αισθάνεται τις ίδιες απειλές που θα έχουμε εμείς.
Πάντως πρέπει να προσέξουμε ότι οι Αμερικάνοι σε παλαιότερες εκδώσεις που δεν είναι ολοκληρωμένο στο σύστημα βάζουν το αυτόνομο sea ram. Εμάς είναι ολοκληρωμένα στα συστήματα ή τα έχουμε για τα μάτια του κόσμου, και θα βαράμε στο γάμο του Καραγκιόζη?
Αυτα τα διδαγματα πηραν με τα μη επανδρωμένα αεροχήματα των χουθι… ανεπαρκες το Phalanx (αομα και στην εκδοση 1B); Ενδιαφερον… Κι εμεις συζηταμε αναβαθμιση των ΜΕΚΟ μας με κοστος απο 600 εκ. εως 1 δις χωρις καν την προσθηκη RAM (εεε μιας και αναφερατε περι “ελληνικής επιμονής” οπως εγινε με τις FDI, και SV. Μα ουτε καν την αναβαθμιση των Phalanx δεν περιλαμβανει νομιζω…
Το Phalanx φαίνεται πιο φτηνή και αποτελεσματική λύση από το RAM για φθηνά εχθρικά drones
Σκουπίστε τα
“Η παραπάνω κίνηση του Αμερικανικού Ναυτικού επιβεβαιώνει και την ελληνική επιμονή να μπεί εκτοξευτής RAM στις νέες φρεγάτες κλάσης “Kίμων”, και να περιλαμβάνεται και σε όποιες νέες σχεδιάσεις αποκτηθούν”
Η οποία επιμονή, βέβαια, εξαντλείται στην περίπτωση του ΕΜΖ των MEKO, όπου ευχαρίστως να σπαταλήσουμε 180εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των Phalanx, δηλαδή ενός συστήματος το οποίο το μητρικό ναυτικό σταδιακά και σε βάθος χρόνου εγκαταλείπει, αντί της αγοράς με το ίδιο ποσό 4 εκτοξευτών RAM, που και θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα την ισχύ πυρός των ΜΕΚΟ, και το κυριότερο, το αμερικανικό ναυτικό επενδύει την προστασία των κύριων μονάδων του σε αυτά τα συστήματα.
βλ. σύνδεσμο σε πρόσφατο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ
Τους πύραυλους rim116 για τα RAM των FDI και των δύο τελευταίων Super Vita ΠΟΤΕ θα τους παραγγείλουμαι;
.
Θα υπάρχει κάποια σειρά κάποια “αναμονη” μιας και δεν υπάρχουν έτοιμοι στο ράφι…
.
Ξέρουμε ότι ήδη σήμερα οι δύο τελευταίες S.V. δεν έχουν πύραυλους , ίσως μοιράζονται το απόθεμα των άλλων πέντε.
Ξέρουμε ότι το 2026 ο Φορμίων θα έρθει με τον εκτοξευτή φορεμένο, και το 2027 θα έρθουν οι εκτοξευτες των Κίμων και Νεάρχος
Θα το κάνουμε μήπως σαν τις τορπίλες;
Νομιζω οτι οι Αμερικανοι θα κανουν παλι κυκλο και θα γυρισουν στο phalanx.
Τιποτα δεν ειναι καλυτερο απο χιλιαδες βληματα.
Αμα δεν τα θελουν δεν τα δινουν σε μας ..ολα !
Άλλες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες.Ας μας πουν πως θα αντιμετωπίσει το Π.Ν. επίθεση από βόμβες ανεμοποριας με ηλεκτροοπτικο σκοπευτικό όπως οι Kuzgun που δεν εχουν κινητήρα άρα δεν έχουν θερμικό αποτύπωμα και δεν εχουν και ραντάρ ώστε το ram να μπορέσει να τις σκοπεύει.Τετοιου είδους όπλα όπως και οι sdb ii αλλά και άλλες αντίστοιχες εξουδετερωνονται μόνο με πυροβόλα κατευθυνομενων με ραντάρ (phalanx, strales κλπ). Ο συνδυασμός λοιπόν και των δύο (ram-phalanx) είναι κατ’εμε ο ιδανικός.
Τα σχόλια εδώ πέρα επιβεβαιώνουν αυτό που είχαμε προσέξει και στα σχόλια για τις LCS. Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τις ικανότητες του phalanx ενώ υποτιμούνται οι ικανότητες του RAM και κυρίως του SeaRAM.
Ίσως υπαρχει μια ψευδαίσθηση ότι τα 1550 βλήματα του Phalanx μπορούν να καταρρίψουν εκατοντάδες εισερχόμενες απειλές.
Στην πραγματικότητα για την κατάρριψη πολύ μικρών και «ισχνών» στόχων χρειάζονται 100δες βλήματα από το Phalanx. Εάν δούμε σε βίντεο από Ισραήλ ότι ένα Phalanx ρίχνει μέχρι και 8-9 δευτερόλεπτα για να καταρρίψει μια ρουκέτα (600 βλήματα) ή από ασκήσεις στις ΗΠΑ για καταστροφή ενός USV ρίχνουν για 3-4 δευτερόλεπτα (300 βλήματα), καταλαβαίνουμε ότι πρακτικά ένα Phalanx έχει δυνατότητα να πλήξει λιγους στόχους. Σε μια επίθεση κορεσμού εκτός του ότι θα αρχίσει να εμπλέκει στόχους σε μικρό βεληνεκές, θα χρειαστεί πολύ γρήγορα επαναγέμιση.
Το RAM δίνει μεγάλο αριθμό πυραύλων αλλά «απασχολεί» το ραντάρ της φρεγάτας. Το SeaRAM από την άλλη εχει μακρά μεγαλύτερες δυνατότητες (θεωρητικά πάντα).
Με βάση τον ορίζοντα χρήσης των ΜΕΚΟ MLU λοιπόν, νομίζω πως το ΠΝ πρέπει να μεριμνήσει για την υιοθέτηση του RAM.
Ιδανικά, ένας εκτοξευτής 21 πυραύλων στην πρύμνη, και ένα εξελιγμένο RWS στην πλώρη με πυρομαχικά σαν τα AHEAD κι αν γίνεται μαζί με 2-4 εκτοξευτές για Mistral-3RC.
Μηπως εινσι ευκαιρια αγορας RAM σε τιμες USN και τσιμπησουμε 4 για τις ΜΕΚΟ και 6 για τις S? Και ακομα 3+1 για τις FDI αν δεν εχουν αγοραστει.
Ειναι απο τα πολυτιμοτερα συστηματα στη θαλασσα, θεμα επιβιωσιμοτητας του στολου.
Και συστηματα που μπαινοβγαινουν ευκολα…
Προτείνω μάζεμα όλων των αποσυρόμενων Phalanx των Αμερικανών (που δεν θα μετατραπούν σε SeaRAM) και μετατροπή τους σε αυτοκινούμενα C-RAM Centurion στην ξηρά (κυρίως στα νησιά), για τερματική προστασία στόχων υψηλής αξίας. Κάτι που χρειαζόμαστε, καθότι αναμένεται από απέναντι “βροχή από βέλη”.
H αποφάσεις του USN πολύ λίγο σχετίζονται με τις δικές μας.
Αυτοί είχαν ριγμένη την τελευταία ζώνη άμυνας με τα CIWS τόσα χρόνια γιατί είχαν τουμπανιασμένες τις άλλες δύο: Ρίχνουν δύο-δύο τους ESSM και SM-2 γιατί… μπορούν. Τα phalanx ήταν λίγο πολύ διακοσμητικά μέχρι να ωριμάσουν τα λέηζερ.
Τώρα με τα drones από το Jumbo σου λέει εντάξει παιδιά, too much ακόμα και για εμάς να ξοδεύουμε μερικά εκ. $ τη φορά. Πάμε να ξαναδούμε τα CIWS.
Και γιατί τα ξηλώνει τα phalanx από CIWS;
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουμε αρκετοί εδώ, το phalanx έχει πολύ μικρή ευστοχία, ανεξαρτήτως λογισμικού, είναι θέμα φυσικής – οι βολίδες των 20 χιλ πάνε όπου θέλουν με το αεράκι της θάλασσας (όπως άλλωστε και οι βολές των ναυτικών πυροβόλων). Γι’ αυτό το phalanx ρίχνει spray για αρκετή ώρα προς τον στόχο, κάποια στιγμή λογικά θα τον πετύχει, που θα πάει… Γι’ αυτόν τον λόγο επίσης, το phalanx εμπλέκει τους στόχους σειριακά, τον έναν μετά τον άλλον και ασχολείται αρκετή ώρα με τον καθένα. Συνεπώς θα κορεσθεί ακόμα πιο εύκολα από ένα RAM, πάλι σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί (λόγω του πεπερασμένου αριθμού RIM116). Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν, το USN, τώρα που θέλει τα CIWS να κάνουν δουλειά και όχι τις γλάστρες, και που έχει και τη βαθειά την τσέπη, φυσικά και θα προτιμήσει RIM116 αντί για μπρρρρρτ των 20 χιλ..
Στην Ελλάδα ακόμα να ανακαλυφθεί το Millennium. Αλλά τι λέω και εγώ τώρα, αφού αυτό δεν είναι Αμερικάνικο.