Η κυβέρνηση της Τζαμάικας κατέστησε σαφές πως είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει, συνεισφέροντας στρατεύματα, στη διεθνή δύναμη που θα μπορούσε να σταλεί στην Αϊτή, όπως ζητεί εδώ και μήνες ο ΟΗΕ, εκφράζοντας ολοένα εντονότερη ανησυχία για τη βία των συμμοριών που σπάει ρεκόρ, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Η Τζαμάικα θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στην ανάπτυξη πολυεθνικής αποστολής βοήθειας ως προς την ασφάλεια στην Αϊτή, με βάση τις προσήκουσες δικαιοδοτικές παραμέτρους, για να υποστηριχθεί η επιστροφή σε αποδεκτό επίπεδο της ειρήνης και της ασφάλειας που απαιτούνται για μια δημοκρατική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο τζαμαϊκανός πρωθυπουργός Άντριου Χόλνες απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου προχθές Τρίτη.
Επισημαίνοντας τη «βαθιά ανησυχία» των Τζαμαϊκανών για την κατάσταση στη γειτονική τους χώρα της Καραϊβικής, ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν «ειδοποιηθεί» για την πιθανότητα αυτή.
Εξέφρασε την ελπίδα πως η Αϊτή θα μπορέσει να «μπει στον δρόμο προς την αποκατάσταση της σταθερότητας (…) με την πλήρη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».
Τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε την έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναπτύξει επειγόντως πολυεθνική δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία της χώρας, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.
Αίτημα που παραμένει αναπάντητο μέχρι σήμερα: αν και κάποιες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καμιά δεν φάνηκε να έχει πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία και να τεθεί επικεφαλής της. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οι δύο χώρες στις οποίες έχουν στραφεί όλα τα βλέμματα, τηρούν πολύ επιφυλακτική στάση.
Κατά την πιο πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αϊτή, στα τέλη Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ χαρακτήρισε αναγκαίο η διεθνής κοινότητα «να βοηθήσει την Αϊτή να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια», όμως απέφυγε να αναφερθεί ρητώς στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης.
Καθώς ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πως η βία των συμμοριών και η ανθρωπιστική κρίση έχουν φθάσει σε επίπεδα που η Αϊτή είχε να βιώσει «δεκαετίες», ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την έκκλησή του να αναπτυχθεί «επειγόντως» διεθνής ειδική δύναμη.
Το να αναπτυχθεί «πολυεθνική δύναμη ασφαλείας είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο στο πεδίο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αϊτή και να προστατευθεί ο πληθυσμός», επισήμανε χθες η Βανέσα Φρέιζιερ, η πρεσβεύτρια της Μάλτας στον ΟΗΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανακοίνωση από την Τζαμάικα.
Δεν έχει προγραμματιστεί ως αυτό το στάδιο καμία νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στην κρίση στην Αϊτή.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ