Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την Δευτέρα για την μεταφορά στην Ρωσία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενδέχεται να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία για περαιτέρω κυρώσεις σε σχέση με τέτοιες δραστηριότητες, ανέφεραν σήμερα δύο διπλωμάτες.
Η Ουκρανία ανέφερε ότι έχει δεχθεί ένα κύμα επιθέσεων με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι εφοδιάζει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.
Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν, χθες, Πέμπτη, νωρίς το πρωί, στην μικρή πόλη Μακάριφ, που βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αξιωματούχους της πόλης να λένε ότι επλήγησαν κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομών από ιρανικής κατασκευής «μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας».
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλούνται προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, μια ανάλυση σχετικά με την δραστηριότητα των μην επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει με το θέμα να συμπεριλαμβάνεται τώρα στην ατζέντα.
Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι αν και μια συμφωνία για νέους καταλόγους κυρώσεων δεν είναι πιθανή την Δευτέρα, ενδέχεται να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων σε μεταγενέστερη φάση.
Οι “27” είναι έτοιμοι να επιβάλουν την Δευτέρα ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 15 Ιρανούς που εμπλέκονται στην καταστολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μάσα Αμινί.
Η Γαλλία και η Γερμανία, δύο μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι νέες κυρώσεις σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία είναι επίσης απαραίτητες και ότι οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η απόφαση 2231 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι δυνάμεις –Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες– η οποία περιόρισε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης σε σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθιστώντας πιο δύσκολη για το Ιράν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και αίροντας παράλληλα τις διεθνείς κυρώσεις
Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν τη Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή οι κυρώσεις για τη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
I don’t see any threats neighbor..and please just keep in mind, it is all about politics..we never want to attack any of you as turkish people..but these political moves affect all of us somehow…stay blessed…
Προφανώς, είναι πολλά τα λεφτά εκεί γύρω και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης…..
Σσσσσσ! Η Ελλάδα κοιμάται…
Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα χρήσιμες μπας και ξυπνήσουν κάποιοι από την εδώ πλευρά του Αιγαίου καθώς και από την πλευρά της Κύπρου…..
Απαντηση απο ΥΠΕΞ/ΥΠΑΜ:
-σεις τα
-@;»
«Να σου βάλω μια φασολαδα να μας κλ
Ευχαριστω
Ας ελπίσουμε πως υπάρχει σχέδιο από Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς αν ο Ερντογάν αψηφίσει τους πάντες και κατεβάσει σοβαρά ερευνητικά στην Κύπρο. Τότε θα δυσκολέψουν τα πράματα για εμάς και δεν νομίζω οι Ευρωπαίοι να τραβήξουν το σχοινί με την Τουρκία. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές η πλήρη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή περνάει είτε με επίλυση του Κυπριακού ζητήματος είτε με την έντονη παρουσία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού με σύγχρονες μονάδες. Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο Ερντογάν είναι προσωρινός και ότι μετά από μια 10 ετία μπορεί η πολιτική κατάσταση της Τουρκίας να είναι τελείως διαφορετική με αποτέλεσμα οι Ευρωπαικές εταιρείες και κυβερνήσεις να αναζητήσουν μία συνδιαχείριση ώστε να εξασφαλίσουν μία σταθερότητα για τα συμφέροντά τους. Αυτή την περίοδο οι συνθήκες είναι οι πλέον ευνοικές για εμάς και τους Κύπριους αφού η Τουρκία δεν εξυπηρετεί με την στάση της τα συμφέροντα των εταιρειών. Άρα σε θεωρητικό επίπεδο θα έπρεπε να είχαμε ήδη βρει και προμηθευτεί μεγάλες ναυτικές μονάδες, να είχαμε εκσυγχρονίσει τις meko και γενικά το ναυτικό μας. Αλλά βλέπετε οι δικοί μας εδώ με την οικονομική κατάσταση που μας έφεραν μας στέρησαν το δικαίωμα να εκμεταλλευθούμε συγκυρίες που πιστεύω δεν θα διαρκέσουν για πάνω από μία 10 έτια ακόμα..
Βλέπουν να υπογράφονται διακρατικές συμφωνίες και αμυντικές συμμαχίες τριγύρω τους , ετοιμάζονται ΑΟΖ και αγωγοί και αυτοί στην απ’ εξω..
εεε λογικό είναι να ανέβει λίγο η θερμοκρασία.. Αλλά μέχρι εκεί !!!! Ισραήλ, Αίγυπτος, Αμερική, Ελλάδα- Κύπρος είναι όλοι απέναντι τους. Τόσο απομονωμένη δεν ήταν ποτέ η Τουρκία και άποψη μου είναι ότι τώρα δεν πρέπει να αφήσουμε την (μοναδική) ευκαιρία να λυθούν πολλά ζητήματα! Προϋπόθεση βέβαια να φύγει αυτή η κυβερνηση σύντομα γιατί αλλιώς πιο πιθανή ειναι μια “επικαιροποίηση τής Λοζάνης” παρά όλα τα άλλα.
Πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά αυτή τη στιγμή είναι έρμαιο των επιλογών του, εν ολίγοις τώρα είναι τόσο επικίνδυνος όσο ένα τσιουάουα που γαβγίζει.
Δεν είμαι υποστηρικτής του Ερντογάν. Αλλά έχει δίκιο. Οι Έλληνες πάντοτε λένε ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητη, αλλά όταν εμπλέκεται πετρέλαιο, η Ελλάδα εμπλέκεται. Γιατί; Επειδή υπάρχουν Έλληνες που ζουν στην Κύπρο; Λοιπόν, πρέπει να δεχθείτε την Τουρκία να εμπλακεί, καθώς υπάρχουν και Τούρκοι που ζουν στην Κύπρο.