Η Ιαπωνία σχεδιάζει να επιτρέψει την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων σε 12 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Ο διάδοχος του ιαπωνικού μαχητικού F-2 θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμος για εξαγωγή
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να αποφασιστούν φέτος και να ισχύσουν από τον επόμενο Μάρτιο, το «Nikkei Asia» τονίζει, και έχουν ως σκοπό να στηρίξουν την ιαπωνική πολεμική βιομηχανία, να μειώσουν το κόστος των ιαπωνικών όπλων και να ενισχύσουν τις αμυντικές ικανότητες κρατών στην περιοχή που έχουν υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας με το Τόκιο.
Η Ιαπωνία εξετάζει την πώληση των παλιών F-15 για την χρηματοδότηση των F-35
Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη που, εκτός να κάνει διαθέσιμα για εξαγωγή ιαπωνικά όπλα υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, θα βάλει ενδεχομένως τέλος σε μια ολόκληρη εποχή στην οποία η Ιαπωνία δεν είχε ανεξαρτησία κινήσεων σε μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Επιπλέον, Ιάπωνες αξιωματούχοι ελπίζουν πως η ύπαρξη ιαπωνικών όπλων στο οπλοστάσιο γειτονικών χωρών θα ενισχύσει το μέτωπο κατά της Κίνας.
Ιαπωνία-Αυστραλία: Η διμερής συνεργασία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το Τόκιο
Η Ιαπωνία επέλεξε να ψηφίσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο νομοθετικές διατάξεις που οδήγησαν σχεδόν στην πλήρη απαγόρευση εξαγωγών όπλων και δημιούργησαν σοβαρά εμπόδια στη συνεργασία της ιαπωνικής βιομηχανίας με ξένες εταιρείες για την ανάπτυξη καινούργιων οπλικών συστημάτων. Το Τόκιο άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς εξαγωγής οπλών το 2014, αλλά απαγορεύει μέχρι σήμερα την πώληση φονικού εξοπλισμού στο εξωτερικό.