Η Ιαπωνία σχεδιάζει να επιτρέψει την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων σε 12 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να αποφασιστούν φέτος και να ισχύσουν από τον επόμενο Μάρτιο, το «Nikkei Asia» τονίζει, και έχουν ως σκοπό να στηρίξουν την ιαπωνική πολεμική βιομηχανία, να μειώσουν το κόστος των ιαπωνικών όπλων και να ενισχύσουν τις αμυντικές ικανότητες κρατών στην περιοχή που έχουν υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας με το Τόκιο.
Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη που, εκτός να κάνει διαθέσιμα για εξαγωγή ιαπωνικά όπλα υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, θα βάλει ενδεχομένως τέλος σε μια ολόκληρη εποχή στην οποία η Ιαπωνία δεν είχε ανεξαρτησία κινήσεων σε μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Επιπλέον, Ιάπωνες αξιωματούχοι ελπίζουν πως η ύπαρξη ιαπωνικών όπλων στο οπλοστάσιο γειτονικών χωρών θα ενισχύσει το μέτωπο κατά της Κίνας.
Η Ιαπωνία επέλεξε να ψηφίσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο νομοθετικές διατάξεις που οδήγησαν σχεδόν στην πλήρη απαγόρευση εξαγωγών όπλων και δημιούργησαν σοβαρά εμπόδια στη συνεργασία της ιαπωνικής βιομηχανίας με ξένες εταιρείες για την ανάπτυξη καινούργιων οπλικών συστημάτων. Το Τόκιο άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς εξαγωγής οπλών το 2014, αλλά απαγορεύει μέχρι σήμερα την πώληση φονικού εξοπλισμού στο εξωτερικό.
Πολύ σημαντικό. Σίγουρα θα νευριάσει τους κοκκινοφασίστες γείτονές τους αν περάσει.
Η Ιαπωνία έχει αποφασίσει καιρό τώρα να ανοίξει εξαγωγικά την αμυντική της βιομηχανία σε τρίτες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η πρόσφατη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού, όπως η Αμερικανική SAS 2018, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά τις 30DX Mogami. Παράλληλα, είναι ήδη ενός έτους παλιά η είδηση ότι ήδη πρόσφερε την πώληση 8 30DX στην Ινδονησία, 4 εκ των οποίων με εγχώρια ναυπήγηση κατόπιν μεταφοράς τεχνογωνσίας και παραχώρησης των σχετικών δικαιωμάτων. (https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2021/april/9935-japan-could-deliver-eight-mogami-class-stealth-frigates-to-indonesia.html).
Γιαυτό κάποιοι από εμάς φωνάζουμε ότι είναι τουλάχιστον ακατανόητη η ελληνική αδιαφορία για την Ιαπωνική περίπτωση στα προγράμματα του ΠΝ, όταν μάλιστα διαθέτουν την κατά τεκμήριο κορυφαία λύση σε όρους κόστους-απόδοσης (φρεγάτα 5000Τ με 4 Fixed Panel X Band AESA Radar, 16 cell Μk41, Μk45 mod4 127mm main gun, HMS + VDS Sonars, 2×2 torpedo tubes, 1 Searam, EW+decoys, 30 knots ταχύτητα, με 6 μήνες χρόνο ναυπήγησης και στα 370εκ ευρώ/πλοίο).
Εγώ το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω πως θα έπρεπε να είμαστε και εμείς σε αυτή την λίστα.