Η Γαλλία θα «ενισχύσει» την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία καθώς και την ανθρωπιστική της βοήθεια σε αυτή τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακρόν για τις «μεγάλης κλίμακας αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού που συμβάλλουν στην ουκρανική αντίσταση», ο Γάλλος Πρόεδρος «σημείωσε ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχίσει να ενισχύεται, όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Γαλλία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ.
«Η αποστολή Γάλλων εμπειρογνωμόνων που συνδράμουν στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων κατά της ατιμωρησίας και που επιτρέπουν τις εργασίες της διεθνούς δικαιοσύνης σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας, θα επεκταθεί», υπογραμμίζεται.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τσεχία και άλλοι σύμμαχοι έχουν παράσχει στο Κίεβο εκατοντάδες όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντικρούσει την επίθεση της Μόσχας. Ήδη το Παρίσι έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ, το Παρίσι έχει στείλει μέχρι αυτό το στάδιο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία που φτάνει σε «περισσότερους από 615 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών για νοσοκομεία, επισιτιστικής βοήθειας, διαμονής και οχημάτων έκτακτης ανάγκης».
Ο Μακρόν επέμεινε στην «επιθυμία του να εργαστεί ενεργά κατά τη δεύτερη θητεία του για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, διατηρώντας πάντα στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της». Ανέφερε επίσης «την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει σε μια συμφωνία που παρέχει εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία».
Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ανησυχία» του μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο την Πέμπτη, καθώς και για «την αβάσταχτη κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τον Ρώσο Πρόεδρο να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».