Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θα αναβαθμιστούν στο πλαίσιο της νέας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας του Λονδίνου, που παρουσιάστηκε το Μάρτιο. Μιλώντας στο «Forces.net», ο στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith, αρχηγός του Βρετανικού Στρατού που επισκέφτηκε πρόσφατα το νησί, υπογράμμισε πως στο επίκεντρο θα είναι η αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να είναι σύγχρονες με άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την τύχη να απολαμβάνει μια στενή διμερή εταιρική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και διατηρεί κυρίαρχες βάσεις εδώ και για δεκαετίες. Μας προσφέρουν μια στρατιωτική πλατφόρμα να σταθμεύουμε στρατεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να τις χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο για να συντομεύουμε τους χρόνους αντίδρασής μας σε αυτή την περιοχή» συμπληρώνει. «Πρέπει να αναμένουμε ότι οι στρατιώτες που θα σταθμεύουν εδώ είναι προετοιμασμένοι όχι μόνο για τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και προσανατολισμένοι να εγκλιματιστούν σε φάσμα επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή».
«Η περιοχή έχει ένα βαθμό στρατηγικής αστάθειας και είναι στρατιωτικό μας πλεονέκτημα να εγκλιματίζουμε, να εκπαιδεύουμε και να προετοιμάζουμε τα στρατεύματα εδώ στην Κύπρο. Έχουμε δύο τάγματα πεζικού εδώ υπεύθυνα για την ανάπτυξη όλων των δικών τους δεξιοτήτων και για μια σειρά από επιχειρήσεις», ο επικεφαλής του Βρετανικού Στρατού καταλήγει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πέρυσι αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 16,5 δισ. στερλίνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια και, σύμφωνα με την “Ολοκληρωμένη Αναθεώρηση” που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο, δεσμεύεται να αναπτύσσει περισσότερους στρατιώτες στο εξωτερικό πιο συχνά και για περισσότερο χρόνο, για εκπαίδευση και ασκήσεις.
Δεν ξέρω αν το έχει σκεφτεί κανείς, αλλά σχεδόν δεν υπάρχει άλυτο και σοβαρό διπλωματικό πρόβλημα στη υφήλιο, όπου οι Βρετανοί δεν έχουν βάλει το χέρι τους.
Κίνα-Χόνγκ Κονγκ
Ινδία-Πακιστάν
Αφγανιστάν
Μεσανατολικό
Κύπρος.
Βόρεια Ιρλανδία
Οι διώξεις των ΡοχίνγκιαΜαλαισία-Φιλιππίνες κλπ.
Οι βρετανοί τι κάνουν ακόμα στην κύπρο είπαμε;
Great Britain created Greece.
H M.Bρετανία έχασε την δικαστική μάχη για το αντίστοιχο καθεστώς των “βάσεων” στον Μαυρίκιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν παρατηρητής στη δίκη. Υπάρχει νομικό προηγούμενο. Κανονικά η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει και εκείνη όλα τα ένδικα μέσα για να φύγουν οι Βρετανοί από το νησί.
Το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει τη δυνατότητα επιβολής των αποφάσεων του. Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επιβάλει τη δικαιοσύνη με τη βία.
Αλλά τουλάχιστον να τρίβουμε στις μούρες των Άγγλων την απόφαση κάθε φορά που κάνουν τέτοιες δηλώσεις για το ρόλο των “βάσεων” (που δεν είναι απλά βάσεις αλλά κυρίαρχο βρετανικό έδαφος σε τμήμα της νήσου).
Να γνωρίζουμε όλοι πως η παρουσία των Βρετανών στο νησί είναι όσο παράνομη και του τουρκικού στρατού.