Η BAE Systems σε συνεργασία με το Τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Ταχείας Ανάπτυξης Ικανοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ πρόκειται να εφαρμόσουν ένα νέας τεχνολογίας σύστημα υβριδικής-ηλεκτρικής κίνησης (Hybrid Electric Drive – HED) σε ένα τεθωρακισμένο όχημα M-2 Bradley.
H BAE Systems έχει ήδη κερδίσει ένα συμβόλαιο ύψους 32.2 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξει συστήματα που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των οχημάτων του Στρατού των ΗΠΑ ώστε αυτά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια που απαιτούν τα νέα συστήματα που θα ενσωματωθούν σε αυτά.

υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης (HED) στις εγκαταστάσεις δοκιμών της BAE Systems σε συνεργασία με την QinetiQ (φωτογραφία: BAE Systems)
Οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα προσφέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα και περισσότερη προστασία και αντίληψη της τακτικής κατάστασης πέριξ του οχήματος αλλά τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.
Το Bradley που θα διαθέσει ο Στρατός των ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθεί από την BAE Systems και τη συνεργάτιδά της QinetiQ ως όχημα δοκιμών για τεχνολογίες HED. Οι δοκιμές θα γίνουν εντός του καλοκαιριού.
Όπως λένε πηγές μέσα από την BAE Systems, η εταιρεία έχει επενδύσει στην έρευνα σε τεχνολογίες HED τα τελευταία 40 χρόνια αποκτώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο τεχνογνωσίας. Οι αλλαγές θα φέρουν τα οχήματα των δεκαετιών του 1980 και 1990 στη νέα εποχή, επιτρέποντας την ομαλή εφαρμογή νέων συστημάτων που θα αυξήσουν την παρεχόμενη ενέργεια για ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά συστήματα διεύθυνσης και μάχης και αυξάνοντας την ταχύτητα και ευελιξία στο πεδίο της μάχης.
Το Bradley είναι μόνο η αρχή. Αν επιτύχουν οι δοκιμές, θα εφαρμοστούν και σε άλλα οχήματα, όπως το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Μ-109Α7, το Τεθωρακισμένο Όχημα Πολλαπλών Ρόλων και τη σειρά Πολλαπλών Εκτοξετών Πυραύλων του πυροβολικού.
Η QinetiQ συνεισφέρει με ένα νέο τύπο ηλεκτρικής μετάδοσης cross-drive που θα είναι συμβατό με το σύστημα HED ενώ έχει δοκιμαστεί εκτενώς τόσο σε συνθήκες εργαστηρίου όσο και στο πεδίο σε μια σειρά ερπυστριοφόρων και βαρέων οχημάτων στην τελευταία δεκαετία.
Αμερικάνοι στρατιώτες θα χειρίζονται ρομποτικά οχήματα από εκσυγχρονισμένα Bradley
Η εφαρμογή ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη μηχανικών συστημάτων ξηράς για καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αυτονομία τη στιγμή που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των οχημάτων μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.
Τώρα πληρώνει η Ελλάδα την ανικανότητα της να φτιάξει μια δυνατή αμυντική βιομηχανία, με προδιαγραφές και λογική.
Έτσι πάντα θα τρέχει το κράτος μας γυρεύοντας… και περιμένοντας.
εμείς από την άλλη όλο εξετάζουμε και θα θα..
Κανένα πρόβλημα! Εμείς τρέχουμε για MQ-9B. Θα τα τρελάνουμε στην επιτήρηση.
Κανένα πρόβλημα, θα δηλώσουμε απλά στους εαυτούς μας με περισσή αυτοπεποίθηση ότι αυτά είναι πυραυλάκια της πλάκας που δεν θα βρίσκουν ποτέ στόχο και θα συνεχίσουμε ατάραχοι να ρουφάμε τον φρέντο μας.
Μια κι εμείς, ως σαΐνια και μάγκες που είμαστε, δεν έχουμε μάθει να φτιάχνουμε πυραύλους και ούτε έχουμε τα λεφτά να αντικάταστήσουμε 110+ παλιούς Harpoon με Exocet block3c και NSM, καμιά σκέψη για LOR ώστε να μας αναβαθμίσει η Boeing μισοτιμής το απόθεμα των Harpoon στο block II+ER, μπας και ματσάρουν τουλάχιστον τα νεώτερα ηλεκτρονικά και τις επιδόσεις των Atmaca, δεν παίζει ε; Τι ρωτάω κι εγώ Αυγουστιάτικα…
Τι το κουράζουμε, εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο, περιμένουμε να πέσουν ως δώρο εξ ουρανού…
Απορώ που πήγε το ταλέντο μας και η μαστοριά μας στις πατέντες.
Τόσο δύσκολο είναι πια να φτιάξουμε κάτι, οτιδήποτε για να δούμε τι θα βγάλουμε κι ας είναι και υποτυπώδη κατασκευή όπως και αυτοί στο ξεκίνημά τους.
Αλλά τι τα λέω… στου κουφού την πόρτα… έτσι κι αλλιώς έχουμε αργήσει… πολύ.
Eτσι όπως το καταλαβαίνω ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε κάποτε στοιχειωδώς σοβαρή αμυντική βιομηχανία είναι να ρίξει χρήματα το Δημόσιο , τα περί τού αντιθέτου μόνιμα παραδείγματα τελικά είναι ο φερετζές που κρύβει την αδυναμία μας να αλλάξουμε , έχουμε σιωπηρά αποδεχθεί ότι μόνο λαμόγια μπορούμε να είμαστε καί έχουμε καταντήσει ξυπνιτζήδες περιφερόμενοι επαίτες στα αμυντικά Μοναστηράκια . Ο εξυπνότερος λαός , το έξυπνο τηγάνι , το έξυπνο λάστιχο και το έξυπνο μπισκότο , έχουμε περήφανα εθιστεί στην μιζέρια και την παθητικότητα.
Αγαπητή πτήση τα χω ξανά προτείνει θα έχει πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο με τις δυνατότητες των υπαρχουσών πυραύλων ελλάδας-τουρκίας σε σχέση με τυχόν αναβάθμιση σε νέες εκδόσεις αυτών(με νέους αισθητήρες κλπ) όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Όπως και πού περίπου τοποθετείται η τουρκική τεχνολογία αντιγραφής δυτικών συστημάτων που έχουν παρουσιάσει όπως οι atmaca αλλά και οι αντιαεροπορικοί και πύραυλοι αέρος αέρος που έχουν παρουσιάσει επίσης.
Όταν θα βρέχει ατάκα,το ΠΝ θα προστατεύεται απ το υπέροχο Γαλλικό τιποτα
Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τροχό απ’τήν αρχή. Εάν είχαμε τήν πρόνοια νά εξαγοράσουμε καμία πατέντα ή εταιρεία πού κλείνει όπως κάνουν άλλοι θα είχαμε τεχνολογία πυραυλική ώριμη και προς χρήση. Όμως θεωρώ πλέον μετά από τόσα χρόνια πετάμε οικειοθελώς χαρταετό.