Ένα ενδιαφέρον infographic δημοσίευσε το Islamic World News καταγράφοντας το σύνολο των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά της Σαουδικής Αραβίας με drone και πυραύλους για όλο το 2021. Έτσι συνολικά έγιναν 332 επιθέσεις κυρίως στην δυτική πλευρά της χώρας, εκεί δηλαδή που βρίσκονται σημαντικά λιμάνια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (όπως η Τζέντα, το Γιάνμπου και το Τζιζάν), με προφανή στόχο να διαταράξουν το εμπόριο υδρογονανθράκων που αποτελεί το κύριο έσοδο των Σαουδαράβων.
Οι επιθέσεις μάλιστα μοιράζονται σε όλο το δωδεκάμηνο του 2021 (με κάποιες εξάρσεις και υφέσεις φυσικά) κάτι που δείχνει την συστηματικότητα τους, ενώ το σύνολο των 332 επιθέσεων δείχνει πως η Σαουδική Αραβία δέχεται περίπου μια κάθε μέρα!
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως κάθε επίθεση δεν είναι μόνο με ένα πύραυλο ή ένα drone, αλλά πολλές είναι με ένα «πακέτο» τέτοιων μέσων. Οπότε σύμφωνα με το infographic και το σχετικό ημερολόγιο που το ακολουθεί, έχουμε συνολικά 214 πυραύλους και 584 drones να χρησιμοποιούνται εντός 2021. Ένας πραγματικά εκπληκτικός όγκος πυρός, αν συνυπολογίσει κανείς πως προέρχονται από ένα ανταρτικό κίνημα με μεγάλη όμως υποστήριξη, τόσο τοπική όσο και διεθνώς, κυρίως από το Ιράν.
H Σ. Αραβία κατηγορεί τους Χούθι για “πειρατεία” πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα
Τι χρησιμοποιούν οι Χούθι ως όπλα; Τα πάντα. Από μικρά εμπορικά drone φορτωμένα πρόχειρα με κάποια εκρηκτικά, μέχρι μεγάλα, ιρανικής σχεδίασης και κατασκευής, όπως τα Ababil/Qasef με ικανότητα τηλεκατεύθυνσης για εκατοντάδες χιλιόμετρα, ικανά να φθάσουν έως και την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, στο μέσο της χώρας, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Ταυτόχρονα αξιοποιούν παλαιό πυραυλικό υλικό που έχουν αποσπάσει/κατάσχει/εισάγει: όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-6 (σοβιετικής κατασκευής), μετασκευασμένους πυραύλους αέρος αέρος R-73 και R-27, παλαιούς κινεζικούς αντιπλοικούς Styx, ιρανικούς Quds, τοπικής κατασκευής βαλλιστικούς Burkan (μάλλον αντίγραφα των ιρανικών Qiam με εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων), αντίγραφα των συριακών Khaibar (ως Badr 1), ακόμη και παμπάλαιους TOW που είχε κάποτε προμηθευθεί το Ιράν επί Σάχη.
Οι Χούθι έχουν αποδείξει ότι η κατασκευή και σχεδίαση βαλλιστικών βλημάτων και drone, χαμηλής βέβαια ακρίβειας και απόδοσης, τελικά είναι πιο εύκολη από ότι νομίζουμε, αρκεί να υπάρχουν κάποια βασικά σχέδια από ξένες χώρες. Από εκεί και πέρα η αντιγραφή, η μεταποίηση και η προσαρμογή γίνεται γρήγορα έστω και με πολλές αποτυχίες, με τις συνεχείς εκτοξεύσεις όμως να είναι αρκετές για να προκαλέσουν ζημιές στη Σαουδική Αραβία και να κινητοποιήσουν τον σχετικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της με αντιαεροπορικές συστοιχίες. Με βάση αυτή τη λογική μετακινήθηκε και η ελληνική πυροβολαρχία στη Σαουδική Αραβία στο τέλος του 2021, ενώ το Ριαντ έφθασε σε σημείο να ζητά έκτακτες ενισχύσεις σε βλήματα Patriot γιατί είχε εξαντλήσει το απόθεμα του.
H Σαουδική Αραβία ξεμένει από βλήματα για τους Patriot, ενώ οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίζονται
Οι σιίτες Χούθι είναι σε εξέγερση εδώ και δεκαετίες (από τα μέσα του 1990) σε ένα Υεμενικό εμφύλιο που συνεχίζεται με πολλές διακυμάνσεις και περιόδους ασταθούς ειρήνης. Το κίνημα τους είναι έντονα αυτονομιστικό, αντισαουδαραβικό, αντισημιτικό, αντιαμερικανικό και προβάλλει την επιστροφή σε ένα παραδοσιακό αραβικό εθνικισμό με έντονο θρησκευτικό ευσεβισμό που εκφράζεται από μια τοπική εκδοχή του σιιτικού Ισλάμ, το Ζαϊντισμό. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του πληθυσμού της Υεμένης και έχουν ιδιαίτερα περίπλοκες σχέσεις με τους σουνίτες της χώρας, έχοντας κατά καιρούς συνεργαστεί με κάποιες συσπειρώσεις τους, μετέχοντας αλλά και αποχωρώντας από διάφορα κυβερνητικά σχήματα, οργανώνοντας αντάρτικο, τακτικό στρατό, συμφωνώντας εκεχειρίες αλλά και εκμεταλλευόμενοι τη γενική λαϊκή δυσαρέσκεια κατά των διεφθαρμένων κυβερνήσεων. Δεν είναι όμως απομονωμένοι φυλετικά και θρησκευτικά στη χώρα, καθώς απολαμβάνουν στήριξη κι άλλων φυλών-εθνοτήτων-σεκτών.
Η μεγάλη τους ισχύ φάνηκε από την τρέχουσα φάση της υεμενικής διάσπασης, αυτή που ξεκίνησε με διαδηλώσεις κατά της τότε κυβέρνησης το 2014. Σταδιακά το κίνημα των Χούθι πέτυχε να επικρατήσει στρατιωτικά σε μεγάλο τμήμα της χώρας στα Δυτικά και Βόρεια, αντέχοντας πέρα από την τοπική αντίδραση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη συνδυασμένη επίθεση των Σαουδαράβων και των Εμιράτων, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η επέμβαση όμως των σουνιτικών αυτών χωρών γίνεται εξαιρετικά βίαια και με μεγάλες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, κάτι που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Από την πλευρά τους οι Χούθι στηρίζονται από το σιιτικό Ιράν (το μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας) αλλά και από το Κατάρ, οπότε όλη η ημικατεστραμμένη Υεμένη έχει μεταμορφωθεί σε ένα πεδίο μάχης των περιφερειακών δυνάμεων.
Σε αυτό το παράξενο πεδίο σύγκρουσης, με μεγάλες προεκτάσεις, ενεργειακές, διεθνούς πολιτικής, θρησκευτικές, φυλετικές η ελληνική πυροβολαρχία Patriot αν μη τι άλλο θα αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία ρεαλιστικών και πραγματικών αντιαεροπορικών αναχαιτίσεων. Ακόμη οι Έλληνες επιτελείς θα βιώσουν τι σημαίνει συνεργασία σε ένα πολυεθνικό χώρο πολεμικών επιχειρήσεων και πως γίνεται ο σχετικός συντονισμός, θα αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο drone και βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων ειδών και τεχνολογιών (από πολλές δεκαετίες πίσω έως σήμερα), Ενώ βέβαια θα δουν πως η σύγχρονη νατοϊκή τεχνολογία (των Patriot και των συναφών συστημάτων υποστήριξης και τροφοδοσίας τους με δεδομένα) μπορεί να αντιπαρατεθεί με μια “εγχώριας παραγωγής/αντιγραφής/σχεδίασης” δύναμη που επενδύει στην επίθεση από αέρος.