Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ και του Καναδά συνεχίζουν σήμερα με πλοία και αεροσκάφη τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός μικρού τουριστικού υποβρυχίου το οποίο έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών του Καναδά με πέντε επιβαίνοντες οι οποίοι θα επισκέπτονταν το ναυάγιο του Τιτανικού.
Οι αρχές ενημερώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τη διαχειρίστρια εταιρεία του υποβρυχίου, την OceanGate Expeditions, ότι αυτό έχει εξαφανιστεί, δήλωσε χθες, Δευτέρα, το απόγευμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ του αμερικανικού λιμενικού.
«Εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά» για να το εντοπίσουμε, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση έρευνας διεξάγεται τόσο κάτω από το νερό όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας, «περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Κοντ σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων».
«Είναι μια απομακρυσμένη περιοχή και είναι δύσκολο να διεξάγουμε έρευνα σε αυτή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το υποβρύχιο διαθέτει οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για 96 ώρες. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το νερό ή αν έχει αναδυθεί και για κάποιο λόγο δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
Ο Μάουγκερ πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί βοήθεια και από εμπορικά πλοία.
Η OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μεταξύ των επιβαινόντων είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Ο 58χρονος αυτός επιχειρηματίας και λάτρης του διαστημικού τουρισμού είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι.
«Το υποβρύχιο ξεκίνησε με επιτυχία και ο Χάμις βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τη θάλασσα», ανέφερε στο Twitter η εταιρεία την Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή ξεκίνησε «στις 4 τα ξημερώματα».
Σε ανάρτησή του στο Instagram ο ίδιος ο Χάρντινγκ είχε γράψει το Σάββατο, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στο ταξίδι αυτό, ότι «το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείται από μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν κάνει περισσότερες από 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του 1980».
Ο Μάουγκερ από την πλευρά του δεν θέλησε να δώσει καμία πληροφορία για τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο, «από σεβασμό στην οικογένειά τους». Περιορίστηκε να δηλώσει ότι, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, στο υποβρύχιο επιβαίνουν ένας πιλότος και τέσσερις επιβάτες.
Το αμερικανικό Λιμενικό επεσήμανε νωρίτερα στο Twitter ότι το πλοίο Polar Prince, από το οποίο αναχώρησε το υποβρύχιο, έχασε την επαφή μαζί του περίπου μία ώρα και 45 λεπτά αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή το πρωί.
Η εταιρεία αυτήν την περίοδο εκτελεί την πέμπτη «αποστολή» της στον Τιτανικό από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Η αποστολή αυτή ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Παρασκευή, με την κατάδυση να ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια το άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί στα 3.800 μέτρα.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Και εσείς γιατί χαίρεστε? Για την άμυνα της Ελλάδας μια φορά δεν έρχονται. Όχι μόνο δεν θα συμβάλουν απολύτως τίποτα, αλλά θα καταναλώσουν και τα όποια κονδύλια υπάρχουν για εξοπλισμούς. Τα f16 v μένουν και φυσικά και τα f35 μένουν χωρίς πυρομαχικά. Τα mlrs στις αποθήκες να σκουριάζουν χωρίς εκσυγχρωνισμό και πυρομαχικά. Αλλά στην Ελλάδα προτιμούν να έχει paper army και όχι πραγματικό στρατό
Μετά την επανεκλογή Ερντογάν (ο Αλλάχ να του δίνει μακροημέρευση) θα του έρθουν τα νέα για τα F35 της Ελλάδας.
Αλλα δεν θα φοβάται γιατί σύντομα θα βγεί σε δοκιμές το περίφημο τουρκικό 6ης γενιάς με το σκουπόξυλο.
Πόσο πιο καιροσκόποι να γίνουν οι ΗΠΑ; Καθυστερούν, ώστε να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των 2ων τουρκικών εκλογών…
Σχετικά με το F-35, όσοι δεν ‘χαϊδεύονται’ με την αστερόεσσα, αντιλαμβάνονται ότι ελάχιστα εξυπηρετεί εθνικές ανάγκες. Εκτός δε της αφαίμαξης που θα προκαλέσει, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, θα κάμψει αμερικανικές αντιστάσεις για αποδέσμευση Vipers (γεύση πήραμε με την αρχική έγκριση) στη Τουρκία (και αν το θελήσουν και F-35). Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μπουν σε τάξη και άλλες προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν (για όλους τους κλάδους), πρωτού ασχοληθούμε με τα F-35…
Διαχρονικά σε αυτή την χώρα καλλιεργήθηκε έντονος αντι-αμερικανισμός. Από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, φυσικά, οι οποίοι αυτάρεσκα βαυκαλίζονται ένα ηθικό πλεονέκτημα.
Βέβαια, από την πολυτέλειας της πολυθρόνας, και απολαμβάνοντας τα αγαθά της συμμετοχής μας σε έναν αμυντικό συνασπισμό, το ΝΑΤΟ, ο οποίος αναδεικνύεται εκ του (ιστορικού) αποτελέσματος ως ο μόνος που εξασφάλισε και εξασφαλίζει σταθερότητα και το αναγκαίο υπόβαθρο για ανάπτυξη και ευημερία.
Είναι προφανές, επίσης, ότι η συμμετοχή μας σε έναν τέτοιο σημαντικό συνασπισμό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος. Κανείς δεν σε βάζει στην “παρέα” του για την ομορφιά σου, ή την ιστορικότητα σου.
Πρέπει επομένως, να ξοδεύουμε αλόγιστα για ό,τι μας “πλασάρεται” στο πλαίσιο της συμμαχίας; Όχι βέβαια!!!
Όταν, όμως, σου δίνεται η ιστορική ευκαιρία να ανακτήσεις το πλεονέκτημα ισχύος – έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα (έως ότου δηλ. η Τουρκική Βιομηχανία αποδώσει ακόμα περισσότερους καρπούς) – υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος (ανιδιοτελής) λόγος να αμφισβητείς χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, βέβαια, την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα ενός game changer όπως τα F-35;
Θυμίζει λίγο όλο αυτό την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι όλα μαύρα βρε παιδιά! Αντί να χαιρόμαστε που η ένδοξη ΠΑ μας θα αποκτήσει ένα αεροσκάφος επιπέδου F-35 και θα την φέρει στο ίδιο επίπεδο ικανοτήτων με τους άλλους εταίρους του συνασπισμού στον οποίο ανήκουμε, εξαπολύονται χαρακτηρισμοί όπως “τενεκές”, “κουβάς”, “καταβόθρα κονδυλίων” και διάφορα άλλα αστοιχείωτα και σε κάθε περίπτωση καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Μακάρι να είχαμε και άλλα χρήματα να αποκτήσουμε περισσότερα F-35, να εξοπλίζονταν και δεύτερη μοίρα. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν, και οι ανάγκες σε άλλους τομείς πιεστικότατες. Υπομονή, άλλωστε το α/φος αυτό θα είναι μαζί μας τις επόμενες δεκαετίες. Μαζί μας. Και όχι απέναντί μας, όπως δείχνουν τα πράγματα. Ή τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια.
Ας απολαύσουμε και ας αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα που μας δίνει το α/φος αυτό. Τα επόμενα κρίσιμα χρόνια όπου διακυβεύονται πολλά στην γειτονιά μας.
“Η αμυντική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή»
Και ναι, οπλικά συστήματα όπως το εξαιρετικό F-35, το διασφαλίζουν αυτό και κάνουν την διαφορά έναντι των αναθεωρητικών γειτόνων μας.
Ψωμί τυρι δεν ειχαμε και θελαμε και λουσα !
Σοβαρα, τα F-35 ειναι για να λεμα οτι δεν ειμαστε τριτοκοσμικοι, και οτι εχουμε και εμεις …
Δεν μας ανεβαζουν επιπεδο ομως… απλα δειχνουν την τεραστια αποσταση που μας χωριζει μεχρι να γινουμε σοβαρη χωρα!
Καποτε σε μια γειτονικη χωρα -αλλαξε το καθεστως- και φυσικα μερικοι εγιναν ζαμπλουτοι …
το πρωτα πραγμα που εκαναν ηταν να παρουν 500ρες Μερσεντες … και μετα τις εβαζαν σε ………σταβλους…
κατι τετοιο και εμεις…
δεν βαριεσαι ομως… οι παρελασεις θα εχουν να λενε παλι για υπερσυγχρονα ελληνικα φτερα… (χωρις οπλα παντα βεβαια)
Δεν καταλαβαίνω το
ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση του σχετική συμβολαίου από την USAF στην Lockheed Martin.
Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις ?
Να σας κάνω μια ερώτηση επικαλούμενος την ιδιότητα σας ως αεροναυπηγός , καθώς ακούγονται πολλά για αυτό .
Ο παρών κινητήρας του F-35 έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει επαρκώς τις ανάγκες ενέργειας και ψύξης των συστημάτων που περιέχονται στο πρότυπο του αεροσκάφους που θα αγοράσουμε ή και εν γένη στο F4 ?
Τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα είναι δύο: Πρώτον, οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται σημαντική ενίσχυση. Δεύτερον, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά επισφαλής.
Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι η αγορά των F-35 πρέπει κάποια στιγμή να γίνει, σίγουρα δε συνιστά προτεραιότητα. Στην τρέχουσα συγκυρία θα αποτελεί μία ακόμα απόφαση εκτός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδιασμού.
Πιστεύω ότι κάπου η παραμύθα και το ψέμα περί όπλων στην ΠΑ πρέπει να σταματήσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ οριστικά κάποια θεωρήματα:
1) Κανένας αριθμός όπλων και πυραύλων δεν είναι αρκετός. Κανένα απόθεμα πυραύλων δεν φτάνει για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Ακόμα και αν έχεις την βιομηχανική βάση ολόκληρης της Ρωσίας έχεις περιορισμούς. Πόσο μάλλον αν έχεις μικρή βιομηχανία σαν την Τουρκία, ή καθόλου σαν την Ελλάδα.
2) Όπλα και πύραυλοι μπορούν να έρθουν από τους συμμάχους σου, που έχετε κοινά συμφέροντα, μέχρι και αυθημερόν. Αυτό που δεν μπορεί να έρθει και να ενταχθεί είναι ένα καινούριο αεροσκάφος με ασύγκριτες δυνατότητες και χωρίς υπαρκτά αντίμετρα από τον εχθρό σου.
Ας μην γελιόμαστε από την ανθελληνική προπαγάνδα που σπέρνουν οι Τούρκοι μέσω τρίτων. Αν πάει κάτι στραβά το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να έρθει ένα C-17 γεμάτο με JSM και JASSM για τα F-35 και δεν θα κυκλοφορήσει κανένα τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο και τα εργοστάσια της Τουρκίας θα γίνουν καλοκαιρινά. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να έρθει ένα Α-400M γεμάτο meteor για τα rafale (και ίσως και για τα F-35) και δεν θα κυκλοφορεί η THK δυτικότερα της Άγκυρας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι Χρειαζόμαστε συμμάχους. Όχι να αγωνιζόμαστε για τα νούμερα στα αποθέματα που βγαίνουν στην wikipedia.
Και αυτό το παιχνίδι το εγκατέλειψε ο Ερντογάν ενώ η Ελλάδα έχει αρχίσει και το παίζει περίφημα. Και αυτό τους πονάει….Όλους…
Λοιπόν επειδή κάτι έχω χάσει δηλαδή τα εργαλεία που αγοράζουμε τα παίρνουμε λόγο των απέναντι και αν ναι γιατί???? Εγώ νόμιζα ότι κάνουμε shopping therapy σοβαρά τώρα καινούργια πράγματα θα τα χαλάμε για τους απέναντι!!!! μοιράστε οπλισμό του βππ στα νησιά καί είμαστε οκ φτιάξτε καί range στα νησιά για τους τουρίστες 50 ευρώ το κουτάκι να βγουν και φράγκα
Αν θυμάμαι καλά, πρίν 2-3 χρόνια, πού οί Τούρκοι ήταν ακόμα μέσα στό F35, είχε πέσει ο ουρανός νά μάς πλακώσει γιά τό πώς θά τό αντιμετωπίσουμε.
Τώρα πού πάμε εμείς γιά F35, ακούμε ότι οί Τούρκοι (μέ τό σκουπόξυλο), ήδη πανηγυρίζουν καί είναι πάλι κερδισμένοι.
Ομως ούτε οί ίδιοι είναι τόσο αφελείς, γιά νά χαίρονται μέ τήν εξέλιξη αυτή. Εμείς εδώ γιατί γινόμαστε …Τουρκότεροι τών Τούρκων; Πόση ηττοπάθεια πιά;
Αν δλδ τά είχαν οί Τούρκοι θά ήταν κίνδυνος – θάνατος γιά τήν άμυνά μας, τώρα πού θά τά έχουμε εμείς θά είναι μόνο γιά παρελάσεις;
Καί μή μού πείτε ότι είναι μόνο γιά επίθεση κι εμείς δέν είμαστε επιθετικοί, ή ότι θά είναι άοπλα. Γιατί άν χρειαστεί καί όπλα θά έχουν καί επιθετικοί θά γίνουμε.
Αν καί αποκτώντας τα, μάλλον δέν θά χρειαστεί, κατά τή γνώμη μου.
Για εμένα η απόκτηση των F-35 είναι ένα πυροτέχνημα για λόγους PR και για να κάνουμε “ότι κάνουν” άλλες συμμαχικές χώρες. Το αεροσκάφος αυτό είναι μια κυρίως επιθετική πλατφόρμα, η οποία είναι πανάκριβη και κοστίζει ένα κάρο χρήματα ανα ώρα πτήσης. Σε καμία περίπτωση δεν είναι “κουβάς” βέβαια, καθώς δεν θα το διάλεγαν όλες σχεδόν οι Νατοϊκές χώρες αν ήταν, άλλα για μια χώρα με την οικονομία της Ελλάδας που έχει πολύ βασικές τρύπες να κλείσει στις ΕΔ μετά απο 10 σχεδόν χρόνια απραξίας, είναι λάθος κίνηση, πρώτα έπρεπε να κλείσουμε βασικές τρύπες και μετά να κοιτάξουμε την απόκτηση αυτού του αεροσκάφους.
Θα είναι ωραίο για τις παρελάσεις δεν λέω, άλλα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αφαιμάξει πλήρως σημαντικά κονδύλια των ΕΔ και εμείς θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε οτι λείπουν όπλα για τα F-16, ότι τα MLRS μας χρειάζονται εκσυγχρονισμό μαζί με το απόθεμα τους, ότι δεν πιάνουμε τον στόχο των πλοίων που χρειαζόμαστε, οτι οι φαντάροι έχουν εξαρτήσεις εποχής Βιετνάμ κλπ.
Η “επιτυχία” θα ολοκληρωθεί μόλις ανακοινωθεί ότι η τουρκία θα λάβει νέα F-16 και θα εκσυγχρονίσει τα παλιά.Πάλι ριγμένα τα μεμέτια……..
Πρεπει να κατανοησετε φιλοι μου οτιο η Ελλαδα (και καλως) δεν προετοιμαζεται για να κερδισει εναν πολεμο. Προετοιμαζεται ωστε να μην διεξαχθει ο πολεμος.
Αυτο κανουν τα state of the art οπλικα συστηματα οπως τα F35 οι FDI κτλ. Δημιουργουν δεος ωστε να μην χρειαστει να φτασουμε στο σοκ.
Πολλοι απο εσας μιλουν για “οπλα, οπλα, οπλα”. Η αγορα μεγαλου αποθεματος (συγχρονων) οπλων ειναι λανθασμενη ενεργεια. Ολα εχουν ημερομηνια ληξης, ειναι πανακριβα και απαιτουν κοστοβορες επαναπιστοποιησεις.Συντομως δε ξεπερνιουνται απο τις αλματωδεις τεχνολογικες εξελιξεις και καταληγεις να πολεμας με δορυ οταν ο αλλος εχει μουσκετο.
Χρειαζεται ενας μικρος αριθμος οπλων ωστε να εκπαιδευτει το προσωπικο στη χρηση του. Ο πολεμος αν ποτε ερθει δε θα ερθει στιγμιαια. Για συντομο πολεμο οπλα εχουμε, για παρατεταμενο πολεμο χρειαζεσαι συμμαχους – τα οπλα ειναι δευτερευοντα.
Με την Τουρκια τρεχουμε μαραθωνιο οχι σπριντ. Αν σκορπισουμε ενα σκασμο λεφτα να αγορασουμε οπλα που σε 10 χρονια θα θελουν ολα επαναπιστοποιηση )βλεπε ρουκετες MLRS) θα καταληξουμε ειτε να ξαναχρεωκοπησουμε ειτε να μην μπορουμε να αγορασουμε συγχρονες νεες πλατφορμες οταν οι παλαιες ξεπεραστουν απο τις εξελιξεις διοτι εχοντας υιοθετησει το δογμα “οπλα, οπλα, οπλα” θα χρειαστει να αγοραζουμε καθε φορα νεες πλατφορμες και πολλα νεα οπλα. Λεφτοδεντρα δεν φυονται στην Ελλαδα.
Βλέπω δύο κριτικές θεωρήσεις. Που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις.
(1) Γιατί να πάρουμε 5ης γενιάς α/ε όταν έχουμε και άλλες ανάγκες.
Αλλά όταν πήραμε F-16 και Μ-2000 δεν υπήρχαν άλλες ανάγκες? Εγώ θυμάμαι κάτι άρματα με 90mm που προσπαθούσαμε να τα πλαισιώσουμε με M-48Α5 …..της εθνοφρουράς των ΗΠΑ
(2) Αν το α/ε εχει growth potentials. Πέρα και πάνω από ένα α/ε 5ης γενιάς όπως το ξέρουμε σήμερα.
Που μάλλον δεν έχει. Δεν θα είναι το No1 μαχητικό των ΗΠΑ δλδ μετά την δεκαετία του 30 και ίσως να έχει υποσκελιστεί από τα δύο ευρωπαικά την δεκαετία του 40.
Ισως δεν θα είναι το μαχητικό που θα καταρρίπτει επερχόμενους πυραυλους με λειζερ. Θα είναι όμως το πρωτο μαχητικό με loyal wingman.
Αλλά είναι ίδιες οι απαιτήσεις της ΠΑ μας με την USAF? Από πότε? Εδώ ακόμη δεν έχουμε μαχητικό 5ης γενιάς!
Τα F-35 θα ανακοινωθούν μαζί με την είσοδο της LM στην ΕΑΒ σαν στρατηγικός επενδυτής, αυτά τα δύο πάνε πακέτο
Τα Φ-35Β είναι ενδιαφέροντα αεροπλάνα και ‘ίσως’ τα πλέον δύσκολο να αποκτήσουμε γεωπολιτικά, έστω και σε περιορισμένους αριθμούς…