Eνδιαφέροντα στοιχεία ήρθαν στο φως έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης που συνέταξε αρμόδια επιτροπή της Μαλαισιανής Βουλής (Public Accounts Committee, εν συντομία PAC), σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος ναυπήγησης έξι ελαφρών φρεγατών Gowind για λογαριασμό του Μαλαισιανού Ναυτικού. Στις 247 σελίδες της έκθεσης και που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ, περιγράφεται όλη η πορεία του προγράμματος που ακόμη δεν έχει αποδώσει κανένα επιχειρησιακό πλοίο, από την έναρξή του, το 2011. Μια κατάσταση που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και επίσημες έρευνες στην ασιατική χώρα και αποτελεί σημείο διαμάχης και στο κοινοβούλιο.
Ένα από τα σημεία που ξεχωρίζουν, είναι η σύγκριση που προέκυψε μεταξύ των συστημάτων μάχης των δύο επικρατέστερων πλοίων, της ολλανδικής Sigma 10614 των ναυπηγείων Damen (μια παραλλαγή της 10514), η οποία έφερε το TACTICOS και της γαλλικής Gowind 3100 που έφερε την πλέον προηγμένη, σύμφωνα με την έκθεση, έκδοση του SETIS. Να σημειώσουμε εδώ πως αρχικά η Μαλαισία είχε συμφωνήσει να προμηθευθεί το σχέδιο της Damen, αλλά στην πορεία άλλαξε ξαφνικά γνώμη -μέσα στο ίδιο έτος, το 2011- και διάλεξε τη Gowind, χωρίς όμως τη σύμφωνη γνώμη του Ναυτικού!
ΑΠΟΨΗ: Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας
Ειδικά για το σύστημα μάχης, το Μαλαισιανό Ναυτικό προτιμούσε το TACTICOS, γιατί αυτό ήταν ήδη εγκατεστημένο σε δύο πλοία του, τις κορβέτες κλάσης Kasturi, γερμανικής κατασκευής από τα ναυπηγεία HDW. Ακόμη το TACTICOS συντηρούνταν και από μια τοπική εταιρία, οπότε είχε δημιουργηθεί και η σχετική τεχνογνωσία.
Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρεται από μαρτυρίες στην έκθεση, στη Sigma υπήρχε ευχέρεια επιλογής οπλισμού και εξοπλισμού, συμβατή με το σύστημα μάχης, ενώ στη Gowind όχι, καθώς αυτά θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από την κατασκευάστρια χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το TACTICOS που υιοθετούσε η πρόταση της Damen μπορούσε να ολοκληρωθεί με 10 από τα 11 υπάρχοντα συστήματα που υπηρετούσαν ήδη στο Μαλαισιανό Ναυτικό, ενώ το γαλλικό SETIS μόνο με ένα, παρόλο που επελέγη και η ακριβότερη έκδοσή του.
Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης: Μήπως πρέπει να μας απασχολήσει;
Επιπλέον το TACTICOS λόγω δομής μπορούσε να διατηρείται πάντοτε σύγχρονo, ενώ το SETIS χρειαζόταν επιπλέον κονσόλες για να επιτύχει “ανοιχτή αρχιτεκτονική”. Κάτι που (αν δεν γινόταν) θα το οδηγούσε σε τεχνολογική απαξίωση αρκετά σύντομα καθώς υπολογίστηκε ότι θα είναι άχρηστο έπειτα από δέκα χρόνια σε υπηρεσία, σύμφωνα με τα λεγόμενα μέλους της αντιπολίτευσης. Ακόμη στην έκθεση αναφέρονται και αρκετές υπερβάσεις κόστους σε ότι αφορά το SETIS.
ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή αν το ΠΝ επιθυμεί ESSM Block 2
Ένα ακόμη ενδιάφερον σημείο είναι…
Η συνέχεια στο Naval Defence