Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε τις «θηριωδίες» που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων από τον στρατό του Μαλί και την σύμμαχό του, την ρωσική οργάνωση Βάγκνερ, καθώς και από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες, μετά την απόσυρση της αποστολής του ΟΗΕ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στα τέλη του 2023, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma), η οποία περιλάμβανε έως και 15.000 στρατιώτες και αστυνομικούς, έθεσε επίσημα τέλος σε δέκα χρόνια ανάπτυξης στη χώρα αυτή που είναι αντιμέτωπη με τον τζιχαντισμό ο οποίος απειλεί τη σταθερότητα αυτού του φτωχού και εύθραυστου κράτους.
Η σύγκρουση συνεχίζεται και σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί που συνδέονται με τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ έχουν «σκοτώσει εσκεμμένα» τουλάχιστον 32 αμάχους στο κέντρο και στα βόρεια της χώρας από τον Μάιο του 2024.
Η Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM) μια τζιχαντιστική συμμαχία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καθώς και το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα (EIGS), ευθύνεται για τους θανάτους τουλάχιστον 47 αμάχων και έχει εκτοπίσει χιλιάδες από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτά τα στοιχεία είναι πιθανόν υποτιμημένα κατά αρκετές εκατοντάδες «λόγω των δυσκολιών στη διεξαγωγή έρευνας» σε αυτές τις περιοχές, εκτιμά η έκθεση.
«Από την αποχώρηση της Minusma πριν από ένα χρόνο, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να λάβουμε πλήρεις πληροφορίες για την κατάσταση και ανησυχούμε πολύ ότι είναι πολύ χειρότερη από ό,τι αναφέρεται», δήλωσε η Ιλάρια Αλεγκρότσι, ερευνήτρια στο Σαχέλ, την οποία επικαλείται η έκθεση.
Η παρουσία της Minusma είχε γίνει μη βιώσιμη μετά την έλευση των πραξικοπηματιών συνταγματαρχών το 2020, οι οποίοι τερμάτισαν την παλιά συμμαχία με τη Γαλλία για να στραφούν πολιτικά και στρατιωτικά προς τη Ρωσία. Έπειτα από παρότρυνση της χούντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε την αποστολή της Minusma.
Η έκθεση της HRW βασίζεται σε συνεντεύξεις με 47 πρόσωπα και με ενημερωμένες πηγές, καθώς και σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων και εικόνων που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από την οργάνωση.
Όπως υποστηρίζει η ΜΚΟ, έστειλε τα συμπεράσματά της στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.